21 Mart 2019 Perşembe

Baharın Kapısı 21 Mart Nevruz Bayramı

Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye’de 21 Mart’ta kutlanıyor. Bazı ülkelerde Nevruz bir anlamda yeni yıl anlamına geliyor.

KÖKENİ PERSLERE DAYANIYOR
Yazılı olarak ilk defa 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre senenin ilk gününü simgeler. “Nevruz” kelimesi Farsçada “yeni gün” anlamına gelmektedir. Günümüz İran’ında da Nevruz bir şenlik olarak kutlanır. Kimi topluluklar bu bayramı 21 Mart’ta kutlarken, bazıları Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart’ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır.

Orta Asya’dan bir Nevruz sofrası

Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

2010’dan beri Dünya Manevi Kültür Mirası Listesinde yer alan Nevruz farklı coğrafyalarda değişik şekillerde kutlanıyor.

AFGANİSTAN

Herkesin en güzel kıyafetlerini giydiği bu bayram Afganistan‘da 21 Mart tarihinde kutlanıyor. Ülkede Nevruz kutlamalarının merkezi Mezar-ı Şerif. On binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen törenler, Gül-i Surh Festivali (Kırmızı Gül Bayramı) ismiyle biliniyor ve 40 gün boyunca devam ediyor. Törenlerde güreş, horoz dövüşleri, tiyatro oyunları gibi etkinlikler düzenleniyor. Evlerde ise Samanak, Haft Mewa gibi yemekler pişiriliyor.

AZERBAYCAN

Sovyet rejimi yıllarında kutlanması yasaklanan Nevruz Bayramı, Azerbaycan‘da 21 Mart tarihinde kutlanıyor. Üç gün boyunca devam eden bu geleneksel bayramın hazırlıkları da bir ay önceden başlıyor. Geleneklere göre Nevruzun birinci günü ilk bahar, ikinci günü yaz, üçüncü günü son bahar, dördüncü günü ise kış olarak kabul ediliyor. Bayram kutlamalarında, geleneksel müzikler eşliğinde danslar ediliyor ve yöresel yemekler yeniyor.

KAZAKİSTAN

Nevruz, Kazakistan‘da Navrız meyrami ismiyle biliniyor. 21 Mart’ta ülke genelinde kurulan çadırlarda yöresel yemekler pişirilip, geleneksel danslar, güreş ve çeşitli sanatsal etkinlikler gerçekleşiyor. Bir ay boyunca devam eden kutlama etkinlikleri kapsamında konserler ve tiyatro oyunları da düzenleniyor.

ARNAVUTLUK

Arnavutluk‘ta Sultan Nevruz ismiyle kutlanan Nevruz Bayramı, 1996 yılından bu yana Ulusal Bayram olarak kabul ediliyor. 22 Mart’ta düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklerle rengarenk görüntülerin yaşandığı bu bahar bayramında, küsler barışır, kalabalık sofralarda yemekler hazırlanır.

KIRGIZİSTAN

Kırgızların Nevruz’a özel pişirdikleri tatlının yapımı günler sürüyor

Kırgızistan‘da baharın gelişi rengarenk geleneksel kostümlerle yapılan danslar, dev kazanlarla pişirilen yemekler ve insanın içini kıpır kıpır eden müzikler eşliğinde kutlanıyor. Kırgızistan’da Nevruz için pişirilen en ünlü yemek ise Sümelek tatlısı. Hazırlanması yaklaşık bir hafta süren bu tatlı, dualarla pişiriliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder