6 Mart 2019 Çarşamba

Kendi dönemindeki enflasyonu yüzde 20’nin altına indirmekle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Son birkaç ayda yakaladığımız pozitif performansın göstergesini konkordatolarda ve yapılandırmalarda da görüyoruz. Şirketlerin iflastan kaçınmak ve borçlarını ödeyebilmek üzere başlattığı konkordato süreci, bankaların kredi yapılandırma çalışmaları sayesinde tersine döndü ve konkordatoda da dengelenme süreci başladı” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kocaeli Ticaret Odası’nda ‘İş Dünyası ile Buluşma’ toplantısına katıldı.

‘ENFLASYONU YÜZDE 20’NİN ALTINA DÜŞÜRDÜK’

Yıllık enflasyonu 6 ayın en düşük seviyesine düşürdüklerini söyleyen Bakan Albayrak, “İkinci çeyrekten itibaren çok önemli bir yapısal dönüşüm sürecini başlatacağız. Mevsimsel etkilerin ortadan kalkması ve başta gıda fiyatlarına yönelik olmak üzere alacağımız yapısal tedbirler sayesinde yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda olumlu gelişmelerin olacağını ve 2019 yılında enflasyon oranının YEP’te öngörülen seviyesinin de altında kalacağını göreceğiz” dedi.

‘318 FİRMA KONKORDATODAN ÇIKTI’

Konkordato isteyen firmaların sayılarında büyük düşüşler sağlandığını söyleyen Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

“Bu süreçle 48 firmanın feragat ile konkordatodan çıkması sağlandı. Red, feragat ve yapılandırmaların tamamının etkisi ile toplamda 318 firma konkordatodan çıktı. Bu firmaların konkordatodan çıkması ile 5,4 milyar TL’lik bir kredi konkordatodan çıkmış oldu. Heyet görüşmeleri yoğun biçimde sürdürüyor. Bu sayı daha da artacak. Çok yakın sürede yaklaşık 4,5 milyar TL kredinin yapılandırılarak konkordatodan çıkmasını da bekliyoruz. Konkordatodan çıkışlar hızlanırken, konkordato isteyen firma sayılarında da büyük düşüşler sağlandı. Ocak ve Şubat 2019 aylarında yeni konkordato müracaatları yarıdan fazla azaldı. Bu aylar ayrıca, bankaların kredi yapılandırma çalışmaları sayesinde konkordatodan çıkışların hızlandığı bir dönem oldu. İşte şu süreç bile, ekonomide arzu edilen dengelenmenin ne kadar ayakları yere basan bir sağlamlıkta ilerlediğini gösteriyor.

‘BU SEÇİM BEKA SEÇİMİ DEĞİL DİYORLAR’

Ülkenin bir kez daha seçim atmosferine girdiğini söyleyen Bakan Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Konu belediyecilik olabilir. 15 Temmuz’da ‘Beka’ diye derdi olmayanların belediyeciliğini de gördük. Hangi belediye sokakta milletinin yanında, bu milletin demokrasisi, özgürlüğü için mücadele etti, hangi belediye televizyondan film izler gibi o geceyi izledi herkes biliyor. Biz ülkemizin bekası için ekonomide büyük bir mücadele veriyoruz. Dün kur ile, ardından faiz ile büyük mücadele verdik. İşte enflasyon ile ilgili süreci de çok şükür istediğimiz yola soktuk. Piyasadaki likidite seviyesini istediğimiz seviyeye ulaştırıyoruz.”

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder