7 Mart 2019 Perşembe

‘Yedi Güzel Adam’ için edebiyat müzesi

Şair Cahit Zarifoğlu’nun bir şiirinde “Bu insanlar dev midir / Yatak görmemiş gövde midir” diye bahsettiği “yedi güzel adam”ın eğitim gördüğü Maraş Lisesi müzeye dönüştürüldü. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören’in de katıldığı törenle açıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, halk arasında ‘Kara lise’ olarak anılan, Yedi Güzel Adam dizisinin de çekildiği tarihi Maraş Lisesi’ni restore ettirip müzeye dönüştürdü. Açılış törenine Yedi Güzel Adam’ın yaşayan isimleri Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören katıldı. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal, Ahmet Özdemir, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan da katılımcılar arasındaydı.

ÖZDENÖREN: BİZİM İÇİN GÖZ YAŞARTICI BİR FAALİYET

Yazar Rasim Özdenören törende duygu dolu anlar yaşadı. Yıllar önce eğitim gördüğü lisenin kendisi ve arkadaşlarının ismini yaşatacak bir müzeye dönüştürülmesinin mutluluğunu yaşayan Özdenören, “Liseye ben bu taş binada 1955-56 yıllarında başladım. Liseye kayıt olduğumuzda Nuri Pakdil’i tanımıyorduk, o liseyi bitirmiş İstanbul Hukuk Fakültesi’nde tahsiline devam ediyordu. 3 yıl sonra tanıştık ve onunla Necip Fazıl’ı tanıma fırsatı bulduk. Elbette biz de, Nuri Pakdil de tek başımıza değildik, bizim o günkü sınıf arkadaşlarımız rahmetli Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören gibi arkadaşlarımızla aynı zamanda okulumuzun yatılı olması sebebiyle yakınlığımız vardı. Fatih başkanımızın en güzel eserlerinden birisinin açılışını gerçekleştirdik, bu bizim için göz yaşartıcı bir faaliyettir” diye konuştu.

PAKDİL: MARAŞ BENİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR TUTKUDUR

7 Güzel Adam’ın yaşan bir diğer ismi olan Nuri Pakdil ise şöyle konuştu:
“Bu güzel eserin meydana getirilmesinde emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bizim bu binada yaşadığımız çok değerli hatıralarımız vardır. Buraya müze demeye dilim varmıyor. Çünkü müze denilince ölmüşlere ve ölülere ait şeyler aklıma geliyor. Bu nedenle müzeler hiç ilgimi çekmemiştir. Her zaman yaşayan, yaşanılan yerleri görmek istemişimdir. Keşke bu tarihi ve anılarla dolu Kahramanmaraş Lise binası müze yerine bir şiir kütüphanesi olsaydı. Bu vesile ile Yedi Güzel Adam diye adlandıracağımız sevgili kardeşlerim Adil Erdem Bayazıt’ı, Mehmet Akif İnan’ı, Cahit Zarifoğlu’nu, rahmetli Alaeddin Özdenören’i rahmet ve hasretle anıyorum. Şu anda aramızda bulunan sevgili kardeşim Rasim Özdenören’e de uzun ömürler diliyorum. Ben doğumdan itibaren üniversite yıllarına kadar Maraş’ta yaşamış ve bu şehrin iklimiyle yetişmiş bir kardeşinizim. Maraş’ın benim dünyamda özel bir yeri vardır ve Maraş benim için vazgeçilmez bir tutkudur.”
Konuşmaların ardından kesilen kurdele 7 Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin açılışı yapıldı.

YEDİ GÜZEL ADAM KİMDİR?

Cahit Zarifoğlu’nun kitabının adı olan ‘Yedi Güzel Adam’ Türk Edebiyatı’nın bir dönemine damga vurmuş, hepsi de Kahramanmaraş’tan çıkmış ünlü şair ve edebiyatçılar için kullanılan bir ifadedir. Beşİ vefat eden, ikiSİ ise hayatta olan Yedi Güzel Adam için TRT 1’de televizyon dizisi yapılmasıyla bu isimlerin kim olduğu yeniden gündeme gelmişti.

1- Nuri Pakdil

1934. Kahramanmaraş doğumlu. Yedi Güzel Adam’ın abisi ve hamisi. 954-1955 senesinde henüz lisedeyken Hamle isimli dergisini yayınlamaya başladı. 1969 senesinin Şubat ayında Edebiyat Dergisi’ni, 1972 senesinde de Edebiyat Dergisi Yayınları’nı kurdu. Edebiyat Dergisi Yayınları’nın ilk kitabı Batı Notları’dır. Edebiyat Dergisi Yayınları 1972-1984 yılları arasında 18’i Nuri Pakdil imzasını taşıyan toplam 45 kitap yayımlandı. Kasım 2014’te Necip Fazıl Saygı Ödülü’nün ilkini aldı. Aynı yıl yaptığı açıklamada “Muhafazakar değilim, devrimciyim!” ifadelerini kullanarak, sağcı veya solcu olmadığını, “İslamcı” olduğunu söyledi. Ankara’da yaşıyor.

2- Rasim Özdenören

1940 Kahramanmaraş doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Edebiyata öykü yazarak başladı. Otuzun üzerinde kitap yayınladı. Yenişafak gazetesinde köşe yazıyor. Edebiyat dergisi Hece’yi yönetiyor. Halen Ankara’da yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu Üyesi.

3- Erdem Bayazıt

Kahramanmaraş doğumlu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Millî Kütüphanemde çalıştı (1965 -1973), sonra lise edebiyat öğretmenliğine geçti. 1987 seçimlerinde K.Maraş milletvekili seçildi. Yazı ve şiir yayınlamaya 1960’ta başladı. 1969’tan itibaren uzun yıllar Edebiyat dergisi şairlerinden oldu. Barbar güçlerin, teknolojinin yıktığı, Tanrı’dan kopardığı insanın manevi kurtuluşunu arayan Sebep Ey (1973) ile Risaleler (1987) yayınlanmış iki şiir kitabıdır. İpek Yolundan Afganistan’a (1985) ise gezi notlarıdır. Erdem Bayazıt, 5 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

4- Cahit Zarifoğlu

1940 yılında doğdu. 1987 yılında vefat etti. Cahit Zarifoğlu içe dönük ve fazla konuşmayan bir insan. Kendi içinde apayrı bir dünya taşıyor; idealist bir şair. Öyle ki sözlüye kalkmak onun yapısına ters olduğu için edebiyat hocasının sözlüsüne cevap vermeyi ret ediyor. Liseyi altı senede bitirebiliyor. Yedi Güzel Adam da onun şiiri. Genç yaşlarında çok gezmiş, çok görmüş bir şair. En çok bilinen şiiri Acz’dır. 47 yıllık kısa hayatından geriye birçok şiir, hikaye, deneme, roman, günlük, tiyatro, çocuk şiirleri ve hikayeler bıraktı.

5- Akif İnan

1969’de Nuri Pakdil ile birlikte Edebiyat dergisini kurdu. Mavera dergisinin de kurucusu olarak yer aldı. Ayrıca Eğitim-Bir’in kurucusu ve başkanlığını yaptı. Deneme ve şiir kitapları bulunan şairin en bilinen şiir kitabı Hicret… Mehmet Akif İnan, 12 Temmuz 1940 Şanlıurfa’da dünyaya geldi. 6 Ocak 2000 tarihinde yine doğduğu şehir olan Şanlıurfa’da hayata veda etti.

6- Alaeddin Özdenören

Rasim Özdenören’in ikizi. 1940 Maraş doğumlu. Şair. Kahramanmaraş, Malatya, Tunceli ve İstanbul’da öğrenim gördü. 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi. Lise yıllarında Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt ile Maraş’ta çıkardıkları Hamle dergisi ile mahalli gazeteler için hazırladıkları edebiyat sayfalarında edebiyata başladı. Alâeddin Özdenören’in edebiyat hayatı, Büyük Doğu’da, Diriliş’te, Edebiyat’ta, kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı Mavera’da devam etti. 2003’te hayatını kaybetti.

7- Ali Kutlay

Şiirde geçen yedinci isim hep tartışmalara konu olmuştur. O yıllarda Maraş Lisesi’inde okuyan Ali Kutlay’ın yedi güzel adamdan biri olduğu Yedi Güzel Adam dizisiyle gündeme gelmiştir. Ali Kutlay 16 yaşında öykü yazmaya başlayıp iki yıl sonra da bırakmıştır. Yedi Güzel Adam’ın yedincisi edebiyat çevreleri şair-yazar Sezai Karakoç olarak kabul eder.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder