30 Nisan 2019 Salı

Merkez Bankası: Rezervlerdeki dalgalanma sıra dışı değil

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Çetinkaya, geçen hafta yayınlanan para politikası metnindeki değişikliğin (‘ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir’ ifadesinin çıkarılması) kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal yaklaşım olduğunu söyledi. Merkez Bankası rezervleri konusunda ise “Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil”dedi.

Rapora göre MB, 2019 TÜFE tahminini yüzde 14.6’da, 2020 yıl sonu TÜFE tahminini de yüzde 8.2’de tuttu. 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 13’ten yüzde 16’ya yükseltildi.

‘ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDE RİSKLER DEVAM EDİYOR’

Enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler, finansal piyasalarda gözlenen oynaklık, farklı sektörlerde birikmiş maliyetler ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizliklerle enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam ettiğini” söyleyen Çetinkaya’nın konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

– Üretici enflasyonunda yılık azalışa karşın TÜFE’deki ÜFE baskısı ilk çeyrekte de sürdü

– Bu dönemde net ihracatın büyümeye güçlü desteğiyle birlikte ekonomideki dengelenme eğilimi devam etmiştir

– Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyoruz

– Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur

– Mart’ın son haftasında yurt dışı swap piyasasında faizlerin yükselmesine neden olan TL likidite sıkışıklığının etkisini sınırlamak amacıyla Döviz karşılığı TL swap imkanının liminiti artırdık.

‘REZERVLER KONUSUNDA KAPSAMLI BİR BİLGİLENDİRME GEREKLİ’

“Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız” diyen Çetinkaya, “Swap kullanırken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz, dizayn etmiyoruz” dedi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder