7 Nisan 2019 Pazar

Varlıktan yokluğa! Kuru soğan stoğu tükendi fiyatı 10 lira

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Varlık kuyruğu” diye savunduğu tanzim satış noktalarının zincir marketlere tanışmasının ardından kuru soğan stoğu tükendi diğer marketlerde fiyat 10 liraya yaklaştı.

Tanzim satışlarının bazı zincir marketlere taşınması sonucu küçük esnaf zor dönem yaşamaya başladı. Kuru soğan gibi temel gıdalarda ürün bulmakta sıkıntı yaşayan esnaf, stokların tükenmesiyle yüksek fiyat tarifesi ile karşı karşıya kaldı.

Tanzim satış noktalarının taşınmasıyla birlikte zincir süpermarketlerde 2 liraya satıldığı için kuru soğan stoğu tükenirken küçük marketlerde fiyat 10 liraya yaklaştı.

Mersin Hali’nde kilosu 5.50, İstanbul Hali’nde ise 6.50 lira olan kuru soğanın fiyatı tanzim satışlar nedeniyle 2 liraya düşünce halk, süpermarketlere hücum etti. Süpermarketlerin birçok mağazasında bulunamayan kuru soğan online satış listelerinden de çıkarıldı.

Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre, İçinde tanzim satış bulunmayan küçük marketlerde ise kuru soğanın kilosu 7 ile 9.95 liradan satılıyor.

Yetkililer, bir ay sonra birçok üretim bölgesinde kuru soğan sökümlerin başlamasıyla birlikte fiyatların düşüşe geçeceğine inanıyor. Tanzim satış noktalarının “seçim yatırımı” olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Seçim bitince süpermarketlerin içine taşıdılar. Yakında stok olmadığı gerekçesiyle hepsini kapatacaklar” yorumunu yapıyor.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÜNGÖR, UYARMIŞTI

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, bir süre önce yaptığı açıklamada soğan fiyatlarının seçimden sonra 10 liraya çıkacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bütün girdilerde yüzde 60 ile yüzde 120 oranında zam yapıldığını vurgulayan Güngör, iktidarın bu maliyete rağmen domates, soğan ve patlıcanı 1-2 lira ucuza satarak reklam yapmasını eleştirmişti.

Tanzim uygulamasıyla ilgili konuşan Güngör, “Tarım kredi kooperatifleri kanalıyla üreticiden sebze alınıyor. Halcilerin ödediği rüsum belediyeye ödenmiyor, halcilerin ödediği Bağ-Kur katkı payı ve hal kirası ödemesi yapılmıyor, üreticiden aldığı ürünü tanzim satış mağazalarına götürmek için nakliyeye ödenen para verilmiyor, nakliye devlet imkânlarıyla yapılıyor.” demişti.

Ayrıca tanzim satış noktalarında çalışan işçilerin belediye personeli olduğuna da dikkat çeken Güngör, “Ürünleri tanzim satışlara sattırırken marketlerden alınan vergi alınmıyor. Devlet şu anda bunları kendisi üstleniyor. Böyle olunca otomatik olarak fiyatlar düşer. Bu satışlar seçim için yapıldı. Seçimler bittiği an eski tas eski hamama dönecek. Yine üreticinin sıkıntısı olacak ve yine fiyatlar yükselecek. 31 Mart’tan sonra gıda enflasyonu artacak.” uyarısında bulunmuştu.

Atilla Yeşilada: Erdoğan ne yapması gerektiğini öğrenene kadar Türkiye çok büyük servetler kaybedecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder