ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort’un sızdırılan e-mail yazışmalarına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Başkan olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna hükümeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulunduğu öne sürüldü.
BOLD – İddiayı, dünya çapında araştırmacı gazetecilerden oluşan Organize Suç ve Yolsuzlukların Haberleştirilmesi Projesi (OCCRP) adlı uluslararası girişim haberleştirdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort, ülkesinde 2 ayrı suçtan, vergi dolandırıcılığı ve Ukrayna adına lobi faaliyetinde bulunduğunu ilgili makamlara bildirmediği gerekçesiyle toplam 94 ay (7 yıl 10 ay) hapis cezasına çarptırıldı ve şu an hapiste yatıyor.
BİNLERCE E-MAİL YAZIŞMASI İNCELENDİ
Ukrayna’nın Rusya yanlısı eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç lehine lobi faaliyetinde bulunan Paul Manafort’un bu lobicilik kapsamında Avrupalı liderlere para ödediği iddia ediliyor.
Manafort’a ait sızdırılan e-mail yazışmalarına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AKPM Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna hükumeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulundu.
GÖREVLERİ AB’Yİ İKNA ETMEK
Habere göre Paul Manafort, Ukrayna’da muhalefet lideri Yulia Timoşenko’nun hapsedilmesinin ülkenin Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalamasına engel olmaması gerektiği konusunda diplomatları ve siyasetçileri ikna etmek için lobi yaptı.
Bu lobi faaliyetinin arkasındaki para kaynağı ise bugün Ukrayna parlamentosundaki en büyük muhalefet partisine mensup bir milletvekili olan Serhiy Lovoçkin.
2010-2013 yılları arasında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in genel sekreteri olan ve daha sonra Ukrayna’daki devrim sırasında Rusya’ya kaçan Lovoçkin, 2016 yılında ABD Başkanı Trump’ın başkanlık seçimi kampanyasını yönetecek olan Paul Manafort ile birlikte o dönem Yanukoviç’in seçim kampanyasını yürütmüştü.
Araştırmacı gazetecilerden oluşan OCCRP, Manafort, Lovoçkin ve diğer isimler arasında on yıllık bir dönemi kapsayan binlerce e-mail yazışmasını inceleyerek konuyu haberleştirdi.
MANAFORT VE MUELLER SORUŞTURMASI
Manafort’un, daha önce Ukrayna’daki Rusya yanlısı siyasetçilere verdiği danışmanlık hizmetleri gündeme gelmişti.
Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rusya bağlantılarını ve Rusya’nın ABD’de 2016 başkanlık seçimine müdahale ettiği iddialarını soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller’ın hazırladığı iddianameye göre Manafort “Hapsburg Grubu” adlı bir grupla çalışmış ve lobicilerden oluşan bu gruba 2 milyon Euro’dan fazla para ödemişti.
Söz konusu iddianamede Ukraynalı siyasetçi Lovoçkin’in adı geçmiyordu. Ancak sızdırılan e-mail yazışmaları, bu lobicilere ödenen paranın kaynağının Ukraynalı milletvekili Lovoçkin olduğunu ortaya çıkardı.
4 AVRUPALI İSİM LOBİ YAPTI
Habere göre, bu lobiciler arasında şu anda Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olan ve o dönem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanı olan Mevlüt Çavuşoğlu da vardı.
Manafort ile çalışan Hapsburg Grubu’nun diğer üyeleri ise Polonya eski Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Avusturya eski Başbakanı Alfred Gusenbauer ve İtalya eski Başbakanı Romano Prodi’ydi.
“ÇAVUŞOĞLU’NA 230 BİN EUROLUK ÖDEME”
e-mail yazışmalarına göre, Hapsburg Grubu’nun üç üyesi ve Mevlüt Çavuşoğlu Lovoçkin’inden para alıyordu. 2013 ortalarına gelindiğinde ödemelerde gecikmeler yaşanmaya başladı.
Hapsburg Grubu’na 2013 yılının ikinci yarısı için 700 bin Euro borçlanılmıştı. Lovoçkin’e gönderilen bir e-mailde de Çavuşoğlu’na 230 bin Euro’luk bir ödemenin yapılması gerektiği belirtiliyordu.
HEM GÖZLEM HEYETİ ÜYESİ HEM LOBİCİ
Haberde, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ukrayna’da 2012 yılındaki seçimleri gözlemleyen AKPM heyeti üyesiyken aynı zamanda gizli bir şekilde lobi faaliyetinde bulunduğu belirtildi.
İddialara göre, Çavuşoğlu 2012 Ukrayna genel seçimlerini gözlemlemek üzere AKPM misyonuna da lobicilik yapmak için katıldı.
ÇAVUŞOĞLU’NUN UKRAYNA LEHİNE BEYANLARI
Çavuşoğlu’nun o dönem Ukrayna konusunda yaptığı açıklamalara değinen OCCRP, bu açıklamaların tamamının Ukrayna lehinde olduğunu kaydetti.
OCCRP, Çavuşoğlu’nun kamuoyu önünde Ukrayna ve AB arasında ortaklık anlaşması imzalanmasını desteklediğini, siyasetçileri de Ukrayna hükümetini Timoşenko davası sebebiyle eleştirilmemeleri yönünde teşvik ettiğini yazdı.
ÇAVUŞOĞLU, USULSÜZLÜĞE RAĞMEN OLUMLU GÖRÜŞ BEYAN ETTİ
Habere göre, Çavuşoğlu Ukrayna seçimleriyle ilgili olarak, seçimlerde ciddi düzeyde usulsüzlük tespit eden uluslararası seçim gözlem heyetlerinin aksine, medyaya olumlu görüş beyan ediyordu.
Çavuşoğlu, kendi üyesi olduğu AKPM gözlem grubunun seçimlere ilişkin sonuç bildirgesini de kınadı.
Örneğin Avrupa Parlamentosu 13 Aralık 2012’de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), AKPM, NATO Parlamenterler Meclisi ve Avrupa Parlamentosu gözlemcilerine göre, seçim kampanyası, seçim süreci ve seçim sonrası sürecin uluslararası standartları karşılamadığından üzüntü duyduklarını ifade eden bir karar tasarısı kabul etmişti.
AKPM’nin Ukrayna’daki seçimleri gözlemleyen heyetine başkanlık eden Andreas Gross da seçim sürecini eleştiriyor ve Timoşenko’nun yolsuzluk yaptığına ilişkin yeterli delil olmaksızın siyasi sebeplerle cezaevine konulduğunu dile getiriyordu.
Habere göre Çavuşoğlu, bu yorumları kınadı; Ukrayna Interfax’a yaptığı açıklamada Gross’un adil ve nesnel olmadığını savundu.
“SAYIN ÇAVUŞOĞLU’NUN ÇIKAR ÇATIŞMASI OLDUĞU AŞİKAR”
OCCRP’ye konuşan Andreas Gross, Çavuşoğlu’nun seçimlerle ilgili sıklıkla tartışmalı değerlendirmelerde bulunduğunu ancak Çavuşoğlu’nun Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın lobicileriyle ilişkisinin bulunduğunu bilmediğini söyledi.
Gross yaptığı değerlendirmede, “Doğrudan ya da dolaylı olarak hükümet veya danışmanları tarafından size para ödeniyorsa, aynı ülkede asla seçim gözlem misyonuna katılamazsınız. Sayın Çavuşoğlu’nun bir çıkar çatışması olduğu aşikar” ifadelerini kullandı.
OCCRP konuyu sormak için Çavuşoğlu ve diğer lobi üyeleri ile irtibata geçildiğini ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını ileri sürüyor.
KILIÇDAROĞLU: HABERLERİ TAKİP EDİYORUZ
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı günkü meclis grup toplantısında isim vermeden iddiaları gündeme getirdi.
Kılıçdaroğlu, “Şimdi yeni bir şey daha geldi, bir bakanın adının bazı uluslararası yasa dışı uygulamalara, ahlak dışı uygulamalara karıştığı yönünde haberler geliyor. Bunları dikkatle izliyoruz” dedi.
medyaboldSavcılık tebligatını kabul etmeyen Halkbank, redd-i hakim ve davanın düşmesini istedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder