Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak yeni şehrin planı hazır. 33 bin 498 hektarlık alanı kapsayan yeni şehrin, tarım ve SİT arazisi üzerine kurulması dikkat çekti.
BOLD – Kanal İstanbul projesinin ÇED raporuna yönelik itiraz süreci devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kanalın çevresine kurulacak “Yenişehir”i İBB’nin 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’na işledi. Tarım arazileri üzerine inşa edilecek Yenişehir’de konutlar, oteller, sanayi siteleri, teknoparklar, üniversiteler, haller, TIR-kamyon parkları, kongre ve fuar merkezleri, kamping alanları, izci kampı, spor tesisleri, tam donanımlı hastaneler yer alacak.
10 İLÇEYİ KAPSIYOR
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre planlama alanı; Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar, Eyüp, Bağcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Esenler, Sultangazi’de toplam 33 bin 498 hektarlık alanı kapsıyor. Rezerv yapı alanında kalan yeni havalimanı ile birlikte planlama alanı 36 bin 453 hektara çıkıyor.
TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNMASI GEREKEN ALAN
2009 yılında İBB Meclis kararı ile onaylanan Çevre Düzeni Planı’nda söz konusu alan “Meskun Alanlar, Gelişme Alanı, Eğitim Bilişim ve Teknoloji Alanı, Askeri Alanlar, Kentsel ve Bölgesel Ölçekte Yeşil ve Spor Alanı, Üniversite Alanı, Tarımsal Niteliği Korunacak Alan, Mera Alanları, Orman Alanları, Gelişimi ve Yoğunluğu Denetim Altında Tutulacak Alanlar, Kıyı Rehabilite Alanı, Plaj Kumsal ve Kıyı Alanı, Baraj ve Gölet Alanları” olarak belirlenmiş durumdaydı.
500 BİN KİŞİ YAŞAYACAK
Yenişehir’in ana hatlarının belirlendiği yeni plan değişikliği ile kanalın etrafından konut, resmi kurum, ticaret, küçük sanayi sitesi, teknoparklar, üniversiteler, gümrükler, antrepo ve depolar, nakliye ambarları, haller, TIR-kamyon parkları, kongre ve fuar alanları, konaklama tesisleri, park ve rekreasyon alanları, kamping alanları, izci kampı, spor tesisleri, tam donanımlı hastaneler, yaşlı bakım evleri, öğrenci yurtları, kent parkları, hayvanat bahçeleri, spor alanları, mezarlık alanları yapılacak. Öngörülen nüfus 500 bin.
EKOTURİZM ALANI OLUŞTURULACAK
Arnavutköy ilçesinin Terkos Gölü yakınlarında olan kanalın batısında kalan bölge eko turizm alanı olacak. Burada İstanbul’un doğa turizmi potansiyelinin değerlendirilebileceği; otel, motel ve diğer konaklama tesisleri, kamp ve karavan alanları, izci kampı, spor tesisleri, yeme-içme tesisleri, sosyo-kültürel tesisler ve rekreasyon alanları, at çiftlikleri, tema parkı, bölge parkı, botanik bahçesi ve hayvanat bahçesi yapılabilecek.
SİT ALANINA OTEL İNŞA EDİLECEK
Planlama alanında, Küçükçekmece İç Dış Kumsal Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı, Küçükçekmece Gölü ve Çevresi Arkeolojiik Sit Alanı, Resneli Çiftliği Arkeolojik ve Tarihi Sit Alanı, Filiboz Viranlığı Arkeolojik Sit Alanı, Spradon 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanları bulunuyor. Küçükçekmece Gölü’nün doğusunda kalan bölge de turizm bölgesi olarak planlanıyor. Bölgeye otel, pansiyon, butik oteller, ticari birimler, otopark, spor tesisleri, banka, sosyal tesisler, golf sahası, park ve rekreasyon alanları yapılması hedefleniyor.
medyaboldAKP’nin ‘saygın iş adamı’ Necmettin Kesgin’in hapis cezaları onandı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder