Hükumet, ücretli hale getirdiği plastik poşet kullanımının yüzde 77 oranında azaldığını belirtirken diğer ülkelerce yasaklanan 526 bin ton plastik çöpü ithal etti.
BOLD – Sivil toplum örgütlerinin zararlı çöp ithalinin azaltılması talebi karşılık bulmuyor. Türkiye’ye farklı ülkelerden, yasaklı atık çöp getiriliyor. En çok Irak’tan getirilen zararlı çöplere dair Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Burada bir oyun var. Aslında bu Irak’ın atığı değil. Tehlikeli atıklar üçüncü bir ülke üzerinden getiriliyor” dedi.
YERLİ YERİNE İTHAL İŞLENİYOR
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 30 Aralık’ta yayımlandığı genelgeyi değerlendiren Recep Karaman, “Genelge fos çıktı. Kısmen değişiklik olsa da eski düzen devam ediyor” diye konuştu. Karaman, atık tesislerinin önceliği yerli atıklara vererek,“yüzde 60 yerli, yüzde 40 ithal atık” işlemesini savunduklarını ancak düzenleme ile tesislerin “yüzde 20 yerli, yüzde 80 ithal atık” işlemesine izin verildiğini söyledi.
KARIŞIK ATIĞA KAPI AÇILDI
Taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Karaman şunları söyledi, “Karışık malzemenin yasaklanmasını istiyorduk. Çünkü bütün çöpler karışık kodla getiriliyor. Bunun içine bakma durumu yok. Yani ‘tehlikeli atık’ dediğimiz ithali yasak atıklar bunlar. Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Avrupa’dan gelen karışık çöp malzemesini yasakladı. Ancak bizde uygun görüldü. Türkiye’ye karışık atık getirilebilecek.”
YERLİDEN ALIM 3 DEFA DURDURULDU
Başkan Karaman, eleştirilerine şöyle devam etti: “İç piyasa zaten ölü. Hem toplayıcılar zor durumda, hem de bizden bu malzemeyi alan firmalar birer birer kapanıyor. Dışarıdan ithal çöp geldiği için biz satamıyoruz. Tarihte ilk kez kâğıt alım tesisleri bizden malzeme alımını birer ay 3 kez durdurdu. Dışarıdan o kadar çok atık geliyor ki bütün fabrikalarda stok var.”
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder