Sosyal yardımların muhtarların talebi üzerine dağıtılması gerektiğini söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Muhtarın bilgisi haricinde yapılan yardım siyasidir” dedi.
BOLD – İstanbul İl Başkanlığınca düzenlenen Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz programında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sosyal yarımlar muhtarın talebi üzerine dağıtılmalı. Mahallede kim fakir bunu en iyi muhtar bilir. Muhtarın bilgisi haricinde yapılan yardım siyasidir” ifadelerini kullandı.
MUHTARLIK KANUNU NİYE YOK?
Belediye başkanlarına, milletvekillerine özgü kanun bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Muhtarlar için neden yok? Madem demokrasinin temel taşı, neden muhtarlar kanunu yok? Benim gücüm şimdilik yetmiyor, önünüze kim gelirse ilk söyleyeceğiniz şey ‘Neden benim kanunum yok?’ olsun. Bütüncül bir kanun olmalı. Sizin bir temel kanununuz olmalı. diye konuştu.
CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarların kendine ait bütçesi olması fikrini de ortaya attı. “Muhtarların neden bütçesi yok? Neden bunu istemiyorsunuz?” diyen Kılıçdaroğlu, emlak vergisinin küçük bir kısmının muhtarlara tahsis edilebileceğini söyledi.
GELİRİNİ GİDERİNİ MAHALLEYE DUYURMALI
Kılıçdaroğlu, ayrıca şunları söyledi, “Bütçesi olması demek istediği gibi harcaması değil. Muhtarlık kanunu bütçeyi de denetleyecek, muhtar bütçesini gelirini ve giderini mahalleye duyurmak zorundadır. Saydamlık, şeffaflık diyoruz ya; kamu size bütçe tahsis ettiyse o bütçeyi kamunun yararına harcadığı sürece başımız üstünde yerimiz var.”
BAKANLAR ATAMAYLA SİZ SEÇİMLE GELDİNİZ
Muhtarların arkasında halk iradesi bulunduğunu hatırlatan CHP lideri, “Ayrıca muhtarlık kanununda birleşik oy pusulası olmalı. Muhtar seçilir, yanında çalışanı yoktur. İzin bile doğru düzgün alamaz. Yasayla büro görevlisi tahsis edilmek zorunda size, bağımsız olmalısınız. Keyfi bir atamayla gelmediniz. bakanlar atamayla geldi. onların arkasında halkın desteği var diyemez kimse. ama siz seçimle geldiniz. arkanızda irade var” şeklinde konuştu.
MUHTAR MECLİSE DAVET EDİLMELİ
Mahalleden sorumlu olanların muhtarlar olduğuna işaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, belediye meclislerinde alınan kararlarda etkili olunması gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Mahalleden sorumlu olan sizsiniz. Mahalle ile ilgili belediye meclislerinde karar alınacaksa muhtar davet edilmeli, söz ve oy hakkı olmalı. Mahalleli gelip sizi bulduğunda gittim hakkınızı savundum kabul edildi ya da reddedildi diyebileceksiniz.” dedi.
MUHTARLAR BİRLİĞİ OLMALI
CHP Genel Başkanı, toplantıya katılanlara “Neden Türkiye Muhtarlar Birliği yok?” sorusunu yöneltip sözlerine şöyle devam etti, “Muhtarların sesini sizin seçtiğiniz bir başkan kürsüye çıkıp topluma aktarabilmeli. Ben değil. En yaygın örgüt muhtarlık örgütü. Bütün köy ve mahallelerde varsınız. Güç birliği kaparsanız kazanırsınız.”
BİTLİS, MUŞ, SİNOP, URFA DIŞINDA HER İLDE VAR
Toplantıda konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ülke genelindeki kadın muhtar sayısına ilişkin şu bilgileri verdi, “2014 yerel seçiminde muhtarların sadece 674’ü kadınken bugün 1080 kadın muhtar var. Bitlis, Muş, Sinop, Şanlıurfa dışında her ilimizde kadın muhtar var. Daha alınacak çok yolumuz var. En çok kadın muhtar İstanbul’da var. Kadıköy’de kadın muhtar sayımız erkeklerden daha fazla.”
HİÇBİR ÜLKEYLE REKABET EDEMEYİZ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kadın muhtar sayısındaki düşüklüğe dikkat çekerek “Ülkemizde sadece 50 muhtardan 1’i kadın. Çok düşük bir oran. Her noktada bu eşitsizlik söz konusu. Bütünüyle bu alanlarda, kadına hak ettiği idari yetkiyi vermediğimiz takdirde dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabet edemeyiz” dedi.
Neden Türkiye muhtarlar birliği yok? Muhtarların sesini sizin seçtiğiniz bir başkan kürsüye çıkıp topluma aktarabilmeli. Ben değil. Bu dediklerim neden gerçekleşmesin? en yaygın örgün muhtarlık örügütü. Bütün köy ve mahallelerde varsınız. Güç birliği kaparsanız kazanırsınız. Güçlü olmak istiyorsanız bunları savunan idareye destek vereceksiniz, vermek zorundasınız. Muhtarlığı demokrasinin temel taşı olarak görüyoruz. Muhtarlık ne kadar güçlüyse demokrasi de o kadar güçlü olur. Muhtarlık kurumunun güçlendirilerek yasalaştırılması gerekiyor!
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder