Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, büyük tepki çeken çocuklu tutuklularla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu kişilerin infaz durumlarıyla ilgili kanun gerektiren noktalar bulunduğunu belirten Gül, bu konuda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
BOLD – Af ve ceza indirimi konusunda açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konunun Meclis’in gündeminde olduğunu ifade etti. eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un ev hapsinde tutulduğu Japonya’dan adli yardımlaşma talebi gelmediğini kaydetti. Cemaatlere yönelik operasyon sinyali verdi.
CNN Türk’te Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Gül’ün açıklamaları şöyle:
JAPONYA’DAN TALEP GELMEDİ
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un ev hapsinde tutulduğu Japonya’dan Lübnan’a kaçarken Türkiye üzerinden geçtiği iddialar sonrasında başlatılan soruşturma sürecine ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de soruşturmanın devam ettiğini belirten Bakan Gül, “Şu an itibarıyla Japon makamlarından adli yardımlaşmayla ilgili bir talep gelmedi. Uçaklarla ilgili de tedbir konuldu. Yargı süreci devam ediyor” dedi.
CEMAATLERE OPERASYON SİNYALİ VERDİ
(Bazı tarikat ve cemaatlerin bakanlıklara sızdığı iddiaları) Burada bir zihniyet anlamında hiç bir grubun devletin içinde örgütlü bir şekilde sızması, hiyerarşi dışında bir yapı oluşturulmasına asla izin verilemez. Devlet kendi kurumlarıyla ayakta durur. İlkeler, usuller bellidir. Hukukun üstünde hiçbir güç yoktur. Bu konuda herkesin inancı düşüncesi serbesttir. Bu mücadeleyi devlet asla izin vermez. Masum ve suçluyu da ayırt etmek çok önemli. Dindar kesimlerin hepsine de toptan halel getirmek asla doğru değildir.
UZUN TUTUKLULUĞUN DOĞRU OLMADIĞI BİR KEZ DAHA VURGULANDI
(Tutuklu gazeteciler) Hiç kimse mesleğinden ötürü tutuklanmasın. Ancak terörü ve şiddeti öven kişiler mahkemeler tarafından cezalandırılıyor. O isimler kimlerdir diye bakıldığında… Bir üst mahkemede farklı bir karar verilebilir… Yargıtay yolu açıldı… Haber vermek suç oluşturmaz diye bir unsur söz konusu… Kimse düşüncesinden ötürü ceza alamaz… Ama eleştiri ile bir terörü övme de ayırt edici olmalı. Uzun süreli tutukluluğun doğru olmadığı bir kez daha vurgulandı…
BİR SİVİL ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR
(Özgürlükçü anayasa ihtiyacı) Cumhur İttifakı ile yürütme ile ilgili bir sistem ortaya konuldu. Anayasanın özüne yansıyan bir sivil anayasa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. 17 yılda Anayasa’da çok önemli adımlar atıldı. Toplumun ortak beklentisini karşılayacak bir sivil anayasaya ihtiyaç var. Anayasa değişikliğiyle parti kapatma zorlaştırıldı. Partinin değil de kişinin cezalandırılası yaklaşımı hayata geçildi. Bu da AK Parti döneminde hayata geçen bir reform.
KAVALA İÇİN SÜREÇ BEKLENECEK
(Osman Kavala) Yürüyen bir dava ile ilgili hakim ve savcılık yapmak doğru değil. Ama şunu AİHM’le ilgili söylemek lazım. AK Parti 2004 yılında bunu iç hukukun parçası haline getirdi. Bireysel başvuruları… Türkiye’nin ortaya koyduğu mevzuat bağlayıcı bir durum. Genel itibariyle deliller hakkında bir bilgimiz yok. Dosyaya bakan hakim, savcı ve avukat bilir. Eğer bir karar yanlışsa bir üst merci var. Bir merci doğru karar verir deseydik, istinaf, yargıtay olmazdı. Dosyanın hakimi de değiliz. Sürecin sonucunu beklememiz gerek.
AYM’NİN WİKİPEDİ KARARI BAĞLAYICI
(Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia kararı) Mahkeme bir gerekçeli karar yayımlamadı. Türkiye bir hukuk devleti ve mahkemelerin verdiği kararlar da bağlayıcıdır. Türkiye’yi terörle şiddetle özdeşleştirmeyi kabul edemeyiz. Son yargı paketinde suça konu olan metindeki ilgili kısımın çıkarılması gibi bir düzenleme de yapıldı. Bu platformda zaman zaman bizler de faydalanıyoruz.
CEZA İNDİRİMİ MECLİS’İN GÜNDEMİNDE
(Af ve infaz kanununda düzenleme) Bu konuda hem MHP’den hem partimizden açıklamalar oldu. Meclis açıldığında bu konu AK Parti grubu başta olmak üzere Meclis’in gündeminde olan bir konu. Grubumuzun konuyla ilgili kararı nedir, teknik hususlar nelerdir, akademi ne diyor? Biz teknik olarak baktık artık Meclis karar verecek. Yaşlı, kadın, hamile vs infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi uygulamalar… İyi halin de değerlendirildiği öneriler de var. Ancak son takdir elbette Meclis’indir.
(Çocuklu mahkumlar) O konuda bir çocuklarıyla kalan 700 civarında kişi var. Bunların daha iyi koşullarda yaşamaları için gerekli destekleri veriyoruz. Bu kişilerin infaz durumlarıyla ilgili kanun gerektiren noktalar var. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Selahattin Demirtaş ile ilgili bir şey söylemek ister misiniz? Sağlık sorunuyla ilgili savcılık gerekli bir açıklama yaptı.
(KHK’lar) OHAL komisyonu kuruldu. Onlar karar veriyor. Bir kişi bile mağdur olmaması için tüm yollar açıldı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder