Koronavirüsün küresel ekonomiye maliyeti tartışma konusu oldu. Türkiye’nin ithalatta Çin’e bağımlılığının üretim maliyetlerini artabileceği, bunun da ekonomiyi sarsacağı değerlendiriliyor.
BOLD – Dünyada teyakkuza yol açan koronavirüs salgını Çin’de ekonomiyi vurmaya başladı. Başta hizmet sektörü, birçok alanda aksamalar yaşanıyor. Çin ile ticareti ilişkileri bulunan diğer ülkeler de iktisadi anlamda tehdit altında bulunuyor.
ŞANGAY BORSASI SON 13 YILIN EN KÖTÜ AÇILIŞINI YAPTI
Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz’ün haberine göre piyasaların 2015’ten bu yana yaşadığı en kötü gün şeklinde kayıtlara geçen 3 Şubat 2020’de, Şanghay Borsası’nın CSI 300 endeksi, son 13 yılın en kötü açılışını yaparak yüzde 9,1 düştü.
MERKEZ BANKASININ HAMLESİ DE İŞE YARAMADI
Çin Merkez Bankasının 171 milyar dolar değerinde para piyasaya sürmesi piyasaların kötü performansının önüne geçemedi.
Türkiye ile Çin arası yapılan ikili ticaret hacminde ilk 2000’de 1 milyar dolar aşıldı. Sonra sürekli artış yaşanan ticari ilişkilerde, 2018 sonu itibarıyla 23 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylece Çin, Türkiye’nin dünyada üçüncü, Doğu Asya’da ise en büyük ticari ortağı haline geldi.
TÜRKİYE ÇİN’E BAĞIMLI HALE GELDİ
Çin, 2018’de Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında 16’ncı iken giderek bu ülkeye bağlanan Türkiye, ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında Çin, Rusya’dan sonra 2’nci sırada yer alıyor.
Salgın kaynaklı Çin’deki bazı sektörlerde üretimin durma noktasına geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Durmuş, kısa dönemde dünya çapındaki dış ticaret üzerinde 160 milyar dolarlık bir daralmanın beklendiğini söyledi.
ÜRETİM MALİYETLERİNİN ARTACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
Türkiye’nin Çin’e olan ithalatından dolayı yedek parça benzeri ithal ürünlerde üretim maliyetlerini arttıracağını belirtti.
İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder de Çin’den son 20 yılda Türkiye’ye gelen turist sayısının 20’ye katlandığını sadece 2019’da 426 bin turistin ağırlandığını belirtti.
Turist kesintisi halinde Türkiye ekonomisinin zarara uğrayacağını vurgulayarak, “Çin’de üretim durma aşamasına gelirse bu Türkiye ekonomisini sarsar” diye konuştu.
SİPARİŞLERİN ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR
Uluslararası ilişkiler uzmanı Ceren Ergenç ise Türkiye’nin tekstil gibi ürünlerde Çin’deki siparişlerini çekebileceğini söyledi.
Çin’in enerji tüketiminin ciddi oranda durduğunu anımsatarak, şunları ifade etti, “Bu petrol fiyatlarını etkileyecek. Tamamen bir belirsizlik dönemi yaşanıyor. Önümüzdeki hafta Çin’de fabrikalar üretime devam edip etmeyeceği de belirsiz.”
medyabold10 yolcusunda koronavirüs çıkan turistik gemi Japonya’da karantiya alındı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder