Türkiye’de günlük 120 milyon ekmek üretiliyor. Ancak yüzde 10’u israf ediliyor. Bu yıllık 1,5 milyar dolar kayıp demek. Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, “Bu parayla 500 okul ve 250 devlet hastanesi, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir” diyor.
BOLD – İsraf, Türkiye’de bir an önce çözüm bulunması gereken problemlerin başında geliyor. Ekmek israfı ise, liste başında yer alıyor.
HERKES TÜKETEBİLECEĞİ KADAR SATIN ALMALI
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, günde 120 milyon ekmek üretildiğine dikkat çekerek “Bunun yüzde 10’u israf ediliyor. Yıllık 1,5 milyar dolarlık kayıp demek. Bu parayla 500 okul ve 250 hastane, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir” diye konuştu.
İnsanlara tüketeceği kadar ekmek almalarını tavsiye eden Kavuncu şunları söyledi, “Üç ekmek tüketirken beş almak yanlış. Sonra bayatladı diye tüketmeyip çöpe atıyorsun. Yemek şirketleri, sivil toplum kuruluşları ile ekmek israfına yönelik daha etkili kampanyalar hayata geçirmeliyiz.”
ÜLKE GENELİNDE SURİYELİLERİN AÇTIĞI 2 BİN RUHSATSIZ FIRIN VAR
Kavuncu, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyükşehirlerde 6 binin üzerinde ruhsatsız fırın çalıştığını dillendirdi. Suriyelilerin Türkiye genelinde 2 binin üzerinde fırın açtığını bilgisini de paylaşan Kavuncu, “Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Konya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de faaliyet gösteriyorlar. Bütün fırınlar ruhsatsız, oturum izinleri var diye organize sanayi bölgelerinde şirket kurmuşlar, Suriye ekmeği üretiyorlar. Bu ekmeğin ilgili hiçbir devlet kurumunda yasal altyapısı yok. Bir firma hariç, bu fırınlarda üretilen ekmekler hijyenik değil” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder