1 Ekim 2020 Perşembe

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: İncirlik’ten çıkma yönünde bir plan yok

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Şu anda İncirlik’ten çıkma yönünde bir plan bulunmuyor” dedi. Bu arada NYT gazetesi ABD’nin Girit’teki üsse savaş gemisi gönderme kararının Türkiye’den duyduğu rahatsızlığın arttığının işareti olduğunu yazdı.

BOLD – ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunan “Kathimerini” gazetesine verdiği demeçte, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve ABD’nin İncirlik Üssü’nden çıkacağı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ankara ile Atina arasında tansiyonun düştüğüne işaret eden Pomepo, bu konuda “bir fırsat penceresinin” belirdiğini dile getirdi.

Pompeo, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların diplomasi ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduklarını, gerilimi tırmandıran tek taraflı adımların kimsenin yararına olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Washington yönetiminin Doğu Akdeniz bölgesindeki varlığını güçlü şekilde sürdüreceğini söyleyen Pompeo, uluslararası basında yer alan ABD’nin İncirlik Hava Üssü’nü boşaltacağı iddialarına ilişkin ise “Şu anda İncirlik’ten çıkma yönünde bir plan bulunmuyor” ifadesini kullandı.

POMPEO’NUN YUNANİSTAN ZİYARETİ

Pompeo, temaslarda bulunmak üzere 27 Eylül’de Yunanistan’ın Selanik kentine gelmişti. Burada Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşen Pompeo, programının ikinci durağı olan Girit Adası’nda Başbakan Kiryakos Miçotakis’in evinde ağırlanmıştı.

Miçotakis ile Pompeo, Girit’teki Suda Donanma Üssü’nü de ziyaret etmişti.

ABD’NİN TÜRKİYE’DEN DUYDUĞU RAHATSIZLIK

Bu arada Amerikan New York Times gazetesi, ABD’nin Yunanistan’a ait Girit adasındaki ortak üsse büyük bir savaş gemisi göndereceğini yazdı. Gazete bu adımın, Türkiye ile artan rahatsızlığın göstergesi olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Üst düzey bir Amerikalı diplomatı kaynak gösteren haberde, “Hershel ‘Woody’ Williams” adlı geminin, Türkiye’den 600 mil uzakta, Girit adasının kuzeybatı sahilindeki Suda Körfezi’nde konuşlandırılacağı belirtildi.

YUNANİSTAN’A SEMBOLİK DESTEK

Lara Jakes imzalı haberde, bu adımın, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile sorun yaşayan Yunanistan’a sembolik destek ve bölgede doğal gaz arama çalışmaları yapan Türkiye’nin bu faaliyetlerinden duyulan rahatsızlığın göstergesi olarak yorumlanabileceği ifade ediliyor.

Ancak deniz dibi tarama faaliyetlerinde kullanılan geminin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin tırmanması halinde müdahale edecek türden olmadığı vurgulanıyor.

ABD Dışişleri: Yunanistan ve İncirlik’teki üsler farklı misyonlar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder