Tartışmalı sosyal medya yasası bugün yürürlüğü girdi. Kanun Twitter, Facebook gibi şirketlere Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu, aksi hâlde kademeli yaptırım öngörüyor. Ayrıca ‘kişi hakkına saldırı’ nitelikli paylaşımlara unutulma hakkı getiriyor.
BOLD – Kamuoyunda uzun süre tartışılan ve ‘internete sansür’ diye anılan sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi. Kanunu göre 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip Twitter ve Facebook gibi şirketlere Türkiye’de temsilcilik açma şartı getirildi. Bu adımı atmayanlar için para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar var.
TEMSİLCİLİKLER 6 AYDA BİR RAPOR YAYINLAMAK ZORUNDA
Kişilik hakkının ihlal edildiğini iddia edenler içerik kaldırılması veya erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak. Müracaata en geç 48 saatte olumlu ya da olumsuz cevap verilecek. Şikâyetlerle ilgili 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görev alanında yer aldı.
UNUTULMA HAKKI İLE ARAMA MOTORLARINDA GÖRÜLMEYECEK
Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası söz konusu. Mahkeme kararına rağmen, 24 saatte içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar sorumlu tutulacak. Sosyal medya kanunu ile ‘unutulma hakkı’ da getiriliyor. Şahısların isminin geçtiği ve ‘kişilik haklarına saldırı’ diye nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.
CEP TELEFONLARINDA IP BİLGİSİ YANINDA PORT KAYDI DA OLACAK
Ayrıca cep telefonunda internet kullanımına dair de düzenleme yapıldı. Buna göre IP bilgisi yanında PORT kaydı da cep telefonunda olacak. Aynı IP adresi ile internete girenlere ait ayrı ayrı bilgi tutulacak.
medyaboldKürt siyasetçilere Kobani baskınları devam ediyor: 19 gözaltı daha
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder