20 Mayıs 2021 Perşembe

İflas Eden Esnaf Derneği iflasın eşiğinde

Tüm İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği’nin üyesi son iki yılda 2.5 kat arttı, ancak bu artış imkanı kısıtlı olan derneği iflasın eşiğine getirdi. İflas eden esnaflara yardımcı olmakta zorlanan dernek, gelen yardım isteyenlerin telefonlarına da dönemiyor. Dernek, devletin esnafa verdiği desteğin azlığından yakınıyor.

BOLD – Koronavirüs salgını döneminde zor durumda olan esnaf ardı ardına kepenk indiriyor. İflas eden esnafa hukuki yardımda bulunmaya çalışan Tüm İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği’nin (TİEMEDER) üye sayısı son iflaslarla birlikte 2.5 kat artarak 5 bini geçti. Dernek kendilerine ulaşan telefonlara geri dönüş yapmakta zorlanıyor.

YARDIM TALEBİNDE BULUNANLARIN SAYISI ARTTI

Gazeteduvar’dan Serkan Alan’a konuşan TİEMEDER Başkanı Tuncer Yıldız, salgın döneminde iflas ettiğini belirterek derneğe başvuranlar arasında ilk sırada restoran, lokanta ve eğlence sektörü işletmecilerinin olduğunu söyledi. Amaçlarının iflas edenlere yardımcı olmak, iş yönlendirmesi yapmak ve onları tekrardan hayata kazandırmak olduğunu belirten Yıldız, “Elimizdeki mevcut arkadaşları nasıl hayata kazandırabiliriz derken bu sefer pandemiden etkilenen esnafın geri dönüş sağlamasıyla büyük bir fırtınayla karşılaştık. Bizim imkanlarımız zaten kısıtlıydı. Mevcut üyelerimizin dışında üye sayımız arttı. Yardım talebinde bulunan insan sayısı arttı” dedi.

KÖTÜ YOLLARI TERCİH EDİP HAYATLARINA SON VERİYOR

Dernek olarak amaçlarının üye sayısını düşürmek olduğunu belirten Yıldız, 2019 yılında 2 bin olan üye sayısının bugün 5 bini geçtiğini ifade etti. Esnafın arka arkaya yaşadığı iflasların ardından derneğe yapılan başvuruların sayısının arttığını vurgulayan Yıldız, “Üye sayısının artmasını istemiyoruz. Tam tersine çok üzülüyoruz ve imkanlarımız dahilinde geri dönüş yapamadığımız insanlar da oluyor. Buhrana düşen insanlar bakıyor ki onurları zedeleniyor ve kötü yolları tercih ediyor. İnsanlar para bulamıyor, eşinin çocuklarının isteklerini karşılayamıyor ve ne yazık ki hayatlarına son veriyor” dedi.

ARAYANLARIN İLK SÖZÜ İNTİHAR

İflas eden esnafın büyük çoğunluğunun ilk sözünün “intihar” olduğunu söyleyen Yıldız, özellikle pandemi döneminde ekonomik durumun daha da kötüleştiğini dile getirdi. Yıldız, “Arayanların ilk lafı intihar. Biz psikolog değiliz. Maalesef bu kötü dönemi deneyimlemiş eski esnaflarız. Biz de insanları vazgeçirmeye çalışıyoruz. Borcunu sürekli ödeyen bir işletmeci birden sıfıra hatta eksiye düşüyor. Bu durumu yaşayınca da psikolojisi bitmiş durumda oluyor ve evine ekmek götüremiyor. Bu durumda ilk akla gelen intihar oluyor. Ve bu intiharlar yaşandıkça diğerlerini de tetikliyor. Biz ‘yapmayın hayatınız önemli bu günler geçecek’ diyoruz. Borçlarınız canınızdan daha kıymetli değil diyoruz” dedi.

YÖNLENDİRECEĞİMİZ İŞ ALANI DA YOK

Pandemi döneminden önce iflas eden esnafı farklı işlere yönlendirdiklerini aktaran Yıldız, “Pandemi döneminde çoğu işletme kapalı ve iflas ettiğini söyleyen insanları yönlendireceğimiz iş alanı da yok. Evde otura otura stresi, sıkıntısı artıyor. Bütün aile yükü üzerinde ve otomatikman buhrana düşünce kötü sonuçlara yöneliyor. Bizim de dernek olarak yapacaklarımız kısıtlı. Telefon üzerinden ne kadar destek olabiliriz? Zaten maddi bir destek veremiyoruz. Biz iflas etmişiz, dernek kurmuşuz o bile iflas aşamasında. Çünkü imkanlar çok kısıtlı ve insanlara yardımcı olmakta zorlanıyoruz” dedi.

DEVLETİN VERDİĞİ DESTEK BİR DAMLA SU

Pandemi döneminde hükumetin esnafa yönelik açıkladığı ekonomik desteklerin iflasları engellemediğini belirten Yıldız, “Pandemiden dolayı mağduriyeti daha da artan bir esnaf grubundan bahsediyoruz. Bunların iki yıldır kira, sigorta, vergi, yakıt gibi bir sürü masrafı var. Bu masrafları alt alta sıralayıp yanına devletin vermiş olduğu 5 bin liralık, 3 bin liralık katkıyı yazalım. İnanın bu masrafların yanında destek hiçbir şey. Esnaf yangın içerisinde ama devletin verdiği bir damla su. Hiçbir esnaf bugün, ‘devletin verdiği yardım beni izne çıkardı, yaralarıma merhem oldu’ diyemiyor” dedi.

ESNAFA PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMELİ

Zor günler geçiren esnafa psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Ülkenin ekonomik seviyesinin artması lazım ki insanların alım gücü yükselsin. Alım gücü yükseldiğinde de esnafın kapısı çalınsın ve hiçbir esnaf iflas etmesin. Esnafa bu pandemiden sonra daha fazla teşvik verilmesi gerekiyor. Hibelerin oranları da yükseltilmeli. Kiralar konusunda indirim yapılması sağlanmalı. İflas edenlerin borçlarının yapılandırılması ve ödenmesi noktasında daha kolay yollar bulunmalı ve buna dönük kararlar alınmalı” dedi.

Damat Selçuk Bayraktar için 2.3 trilyon liralık ‘istisna’

İflas Eden Esnaf Derneği iflasın eşiğinde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder