Brüksel’e 1915 Olaylarını ‘Soykırım’ olarak tanımlayan Joe Biden’dan hesap sormaya gittiğini söyleyen Erdoğan, 5’li çetesinin rantı için Mehmetçiği Afganistan bataklığa sokma projesiyle döndü.
BOLD – İkinci Dünya Savaşı sonrası Batı Almanya, Japonya ve Güney Kore’nin göz alıcı ekonomik başarısı, dünyada ekonomik bir mucize olarak tanımlanıyor. ABD’nin başını çektiği müttefikler karşısında ağır yenilgi alan Almanya ve Japonya savaşta yerle bir oldu. Savaş sonrası ABD ile stratejik ilişkiler içerisine giren bu iki ülke, bugün refah ve ekonomik büyüklük bakımından ilk 5 arasında. 1950’lerde patlak veren Kore Savaşı sonrası ikiye bölünen ülkenin güney kısmında kalan Güney Kore de Kuzey’in tersine Batı bloğuyla birlikte hareket etmeyi tercih etti.
YENİ DÜNYA DÜZENİ
Ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satın alma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomi olan Güney Kore ayrıca Asya’nın en büyük 4. ekonomisi haline geldi.
Kore Savaşı’nda ABD ile birlikte hareket eden ve cepheye koşan Türkiye de savaşlar sonrası kutuplaşan dünyada bu ülkeler gibi ABD’nin desteğiyle Batı bloğunda yer aldı.
TÜRKİYE’NİN SON 10 YILI KARANLIK
Son 60 yılın ilk 50 yılında Türkiye büyük yol kat etti. Aday ülke konumunda olduğu Avrupa Birliği (AB) ile kurumsal anlamda güçlü bağları bulunan NATO üyesi Türkiye, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) da kurucu üyelerinden. Birleşmiş Milletler kurucu üyelerinden olan Türkiye, Avrupa’daki sosyal, ekonomi, yargı ile ilgili bir çok kuruluşunda üyesi durumunda.
Diğerlerinin aksine Batı ile yol yürümek isteyen Türkiye ekonomide dahil bir çok alanda hak ettiği yere gelemedi. Batı’nın olumlu kurucu değerlerini, aydınlanmayı, akıl ve bilimin üstünlüğünü, insan hakları, gerçek demokrasi ve hukuk devletini kavramlarını içşelleştiremeyen Türkiye, son F 35 projesinde olduğu gibi yılların yatırımını bir hamlede çöpe attı.
Özellikle son 10 yılda insan hakları ve demokrasiden uzaklaşan Türkiye Avrupa için doğu sınırını bekleyen karakol olmaktan öteye gidemedi.
Hafta başında gerçekleştirilen NATO Zirvesi Türkiye’nin Batı’daki yerinin anlaşılması açısından önemli. Zirvenin öne çıkan konuları arasında NATO güçlerinin çekilmesi sonrası Afganistan’ın başkenti Kabil’deki havalimanının güvenliği vardı.
NATO TOPLANTISINDA RANT PAZARLIĞI
Bu konu, Erdoğan ile Biden arasındaki görüşmede de ele alındı. Erdoğan, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini üstlenmeye devam etme teklifinde bulundu. Erdoğan’ın tek isteği vardı, havalimanının işletmesinin de verilmesi. Erdoğan, Afganistan’daki zorlu görevi alarak, hem müttefiklerine şirin görünmek hem de çetesini beslemek istiyor. Mehmetçik ise bizzat başkomutan tarafından Sudan, Suriye ve Libya’da olduğu gibi pazarlık konusu yapılıyor.
Çetesi için piyadesini satan başkomutan yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder