Organize suç örgütü Sedat Peker’le görüntüleri ortaya çıkan, iş insanlarından rüşvet isteyen gazeteciler gündemdeki yerini koruyor. 15 Temmuz gerekçesiyle binlerce gazetecinin basın kartını iptal eden Saray’a bağlı Fahrettin Altun’un başında olduğu İletişim Başkanlığı ise skandalları izlemekle yetiniyor.
BOLD – Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in kendisiyle irtibatlı olduklarını ifa ettiği Özışık kardeşlerin ardından medyadaki kirli ilişkiler birbiri ardı sıra dökülmeye başladı. Çok sayıda gazetecinin adı bu skandallara karışırken, bu isimlere basın kartı veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise kartların iptali konusunda bir açıklama yapmıyor.
BASIN KARTLARININ İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR
Sedat Peker’in açıklamaları sonrasında kirli ilişkileri ortaya çıkan Hadi Özışık, Süleyman Özışık, Veyis Ateş artık ekranlarda görünmüyor. İsimleri gündeme gelen Fatih Tezcan, Cem Küçük, Tahir Sarıkaya ise işlerine devam ediyor. Veyis Ateş’le birlikte gündeme gelen iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’dan para aldığı iddia edilen 12 gazetecinin ise isimleri açıklanmadı. Medya dünyasında yaşanan bu skandalları ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı izlemekle yetiniyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla basın kartı yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre bu kişilerin basın kartlarının “derhal” iptal edilmesi gerekiyor.
BİR GECEDE BİNLERCE GAZETECİNİN BASIN KARTLARI İPTAL EDİLDİ
Tek adam rejiminin inşası için organize edilen 15 Temmuz sonrasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhalefet eden binlerce gazetecinin basın kartları bir gecede iptal edildi. 2019’a kadar geçen üç yıllık süreçte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi. Sonrasında yapılan renk değişikliği bahanesiyle de basın kartı almayı hak eden 997 gazeteciye çeşitli gerekçelerle kartları verilmedi. Bunlar arasında sürekli basın kartı taşımaya hak kazanan isimler de bulunuyordu.
CEMİYET VE KONSEY TEMİZ ELLER HAREKATI İSTEDİ
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, medya dünyasının yüzünü kızartan olaylarla ilgili gazetecilere çağrıda bulundu. Bilgin, “Ne yazık ki bugünlerde gazetecilik mesleğimiz adına yüzümüzü kızartacak şekilde medya sektöründe ‘gazeteci’ kisvesi altında görev alan isimler ile ilgili iddialar kamuoyuna yansıyor. Kuşkusuz yüzümüz, gazetecilik mesleğini halkın yararına değil, gün geçtikçe yoksullaşmasına neden olan çarpık çıkar yumağına alet edenlere duyduğumuz öfkeden kızarmaktadır. Mesleğimiz yaşadığı saygınlık krizinden yine tüm bunları sorgulayan meslektaşlarımız eliyle çıkacaktır” dedi. Basın Konseyi de yaptığı açıklama ile Türkiye’de Temiz Eller Hareketi acilen başlatılması gerektiğinin altını çizdi.
174 GAZETECİ CEZAEVLERİNDE
Suç örgütleriyle ilişkileri ortaya çıkan gazeteciler kollanırken Gazeteciler Cemiyeti raporuna göre Türkiye’de 37’si hükümlü ve 26’sı tutuklu olmak üzere 63 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor. jailedjournos.com isimli site ise kendi imkanları ile ulaştığı tutuklu gazeteci sayısını 146 olarak açıkladı. International Journalists Association’ın (Uluslararası Gazeteciler Derneği) verilerine göre Türkiye’de gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan 174 kişi bulunuyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 2002 yılında basın özgürlüğünde 99’uncu sırada bulunan Türkiye, AKP iktidarında 55 sıra birden gerileyerek 2020 yılında 154. sırada yer aldı.
Medyanın yüzünü kızartanlar Saray’a göre hâlâ gazeteci yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder