21 Haziran 2021 Pazartesi

Ermenistan’da seçim muamması: Zafer ya da kaos

Ermenistan’da erken genel seçimi, resmi olmayan ilk sonuçlara göre sürpriz şekilde oyların yüzde 54,21’ini alan Başbakan Paşinyan’ın liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi kazandı. Paşinyan zaferini ilan ederken, eski Cumhurbaşkanı Koçaryan usulsüzlük iddialarını gerekçe göstererek sonucu tanımadı.

BOLD ANALİZ – Ermenistan’da, Dağlık Karabağ Savaşı’nın ardından muhalefetin yoğun baskısı sonucu yapılan erken genel seçimleri, oyların yüzde 95,8’inin sayıldığı kesin olmayan sonuçlara göre Başbakan Nikol Paşinyan’ın partisi yüzde 54,21 oy alarak kazandı.

Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğindeki Ermenistan İttifakı oyların yüzde 20,89’unu alabildi. Usulsüzlük iddialarını gündeme getiren Ermenistan İttifakı, seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.

Nikol Paşinyan günün ilk saatlerinde yaptığı açıklamada, “Ermenistan halkı, partimize ülkeyi yönetme, bana da ülkeyi başbakan olarak yönetme yetkisi verdi” dedi.

Paşinyan, “Seçimlerde ikna edici bir zafer kazandığımızı ve parlamentoda tatmin edici bir çoğunluğa sahip olacağımızı biliyoruz” ifadelerini kullandı ve destekçilerinden başkent Erivan’ın en büyük meydanı olan Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmalarını istedi.

MUHALEFET, USULSÜZLÜKLERİN İNCELENMESİNİ İSTEDİ

Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan

Ermenistan İttifakı ise Paşinyan’ın zaferini ve seçim sonuçlarını, “ihlaller incelenene dek” tanımayacağını açıkladı.

İttifak’tan yapılan yazılı açıklamada, “Oy kullanma merkezlerinden, organize ve planlı sahtekarlıklar yapıldığına yönelik yüzlerce sinyal geldi. Bu da güven eksikliği için ciddi bir neden teşkil ediyor” denildi.

Oylama sonuçları ile ilgili verilerin sekiz aydır toplumsal yaşamda izledikleri gözlemle çeliştiğini ifade eden Koçaryan, sandıklarda organize ve planlı sahtekarlıklara işaret eden yüzlerce işaret olduğunu savundu.

Koçaryan, kayıtlara geçen ve iddia edilen seçim ihlallerinin dikkatli bir şekilde incelenmesini isteyeceklerini, tüm bu sürecin ardından oylama sonuçlarını kabul edeceklerini bildirdi.

Gallup’a bağlı MPG tarafından yapılan ve cuma günü yayınlanan son anket de Koçaryan’ın partisinin yüzde 28,7 ile yarışı önde götürdüğünü; Paşinyan’ın yüzde 25,2 ile ikinci sırada olduğunu gösteriyordu. Diğer yayınlanan anketlerde de iki partinin yüzde 20’lerde oy alacağını gösteriyordu.

Rus Ria haber ajansı, yaklaşık 2 milyon 600 bin kayıtlı seçmenin olduğu ülkede seçime katılımın yüzde 49,4 civarında olduğunu ve 319 usulsüzlük tespit edildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı, askerlerin oy kullanmaya zorlandığına ilişkin iddiaları reddederek seçim sürecini gözlemlemeyi sürdüreceklerini belirtti.

SEÇİMİN ARDINDAN ÜLKEYİ NELER BEKLİYOR?

Kafkasların fakir ülkesi Ermenistan üzerinde büyük etkiye sahip Rusya açısından 46 yaşındaki Paşinyan’ın seçimleri kazanması, Rusya tarafından arabuluculuğu yapılan Bakü ile Erivan arasındaki ateşkes anlaşmasının devamı adına önemli görülüyor.

Söz konusu anlaşma, Dağlık Karabağ‘da 44 gün süren çatışmaların ardından geçen yıl 9 Kasım tarihinde imzalanmıştı. Ateşkes anlaşması aynı zamanda 2 bin Rus askerinin bölgede barış gücü olarak bulunmasına olanak sağlıyor.

Ermenistan’da seçim kampanyası gergin geçmiş; 46 yaşındaki Paşinyan mitinglerinde çekiç sallarken, 66 yaşındaki Koçaryan, “Başbakanla düelloya hazır olduğunu” söylemişti.

Paşinyan, Karabağ savaşı sonrası ülkedeki siyasi gerginliğin dinmesi ve kendisine yönelik protestoların dinmesi için seçim kararı almıştı. Ancak yine de seçimleri Paşinyan’ın kazanması durumunda ülkedeki öfkenin dinmeyeceği ve protesto gösterilerinin devam edeceği ifade ediliyordu. Buna şimdi bir de seçime yönelik usulsüzlük iddiaları eklendi.

Bu yönüyle Ermenistan’ın kısa süre içerisinde siyasi huzura kavuşmasının zor olduğu ve yeni bir seçime gidebileceği belirtiliyor.

ERMENİSTAN NEDEN ERKEN SEÇİME GİTTİ?

Ülkede 2018’de yapılan halk devriminin ardından iş başına gelen Batı yanlısı Nikol Paşinyan, on yıllardır devam eden yolsuzlukları sonlandıracağı ve yoksulluğu bitireceği vaadinde bulunmuştu. Ancak geçen yıl 6 bin kişinin hayatını kaybettiği Karabağ’daki yenilgi halk nezdinde tam bir hayal kırıklığı meydana getirdi.

Erivan yönetimi, 1990’daki savaşta Azerbaycan’dan alınan toprakların önemli bir kısmını geri vermek zorunda kaldı. Bu yenilginin ardından halk protestoları baş göstermiş ve Paşinyan’ın istifasını isteyen birçok gösterici meclisi işgal etmişti.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, 25 Şubat’ta Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiriye imza atarak, Paşinyan’a ‘muhtıra’ vermişti. Paşinyan ise hemen Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığını duyurmuştu.

Muhalefet yanlısı tutum sergileyen Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Gasparyan’ın görevden alınmasına ilişkin 2 kararnameyi imzalamadı ve Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.

Paşinyan, ordu komutanlarının kendisine yönelik istifa çağrılarını “darbe girişimi” olarak nitelendirdi.

Başbakan Paşinyan, aylarca süren protestoların ardından 25 Nisan’da parlamento seçimlerinin önünü açmak için istifa ettiğini açıkladı ancak seçime kadar geçen süre içinde başbakanlığa devam etti.

Ermenistan’da batı yanlısı Paşinyan ile Rusya yanlısı Koçaryan seçimde yarışıyor

Ermenistan’da seçim muamması: Zafer ya da kaos yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder