Anayasa Mahkemesi, eksik olduğu gerekçesiyle 31 Mart tarihinde iade ettiği HDP’nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianameyi bu kez kabul etti. HDP’nin savunmasının ardından AYM üyeleri kapatma talebini esastan görüşecek. Kapatma talebi 15 üyeli AYM’de 3’te 2 oy çokluğuyla yani 10 üyenin oyuyla karara bağlanacak. Kararı verecek AYM’nin 7 üyesini Erdoğan atadı.
BOLD – Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması talebiyle hazırladığı iddianameyi kabul etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, eksik olduğu gerekçesiyle 31 Mart’ta iade edilen HDP iddianamesini yeniden hazırlayarak 7 Haziran tarihinde mahkemeye göndermişti. Raportör, ilk incelemesinin ardından iddianamenin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. AYM Genel Kurulu, bugün davaya ilişkin yaptığı ilk incelemede oybirliğiyle iddianamenin kabulüne karar verdi. AYM, ilk inceleme sırasında partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulması talebini ise reddetti.
HDP DAVASINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
HDP iddianamesinin kabul edilmesinin ardından AYM’de kapatma davası süreci ise HDP’nin Anayasa Mahkemesinin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesiyle devam edecek. HDP, savunma için ek süre isteyebilecek.
Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin belirlediği tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu süreçte Başsavcılık ve HDP ek delil ya da ek savunma sunabilecek.
10 ÜYENİN OYUYLA KARAR VERİLECEK
Raporun, mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma talebi esastan görüşülecek. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Kapatma ya da kapatılmama kararı üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla verilebilecek.
KAPATMA HALİNDE 5 YIL SİYASET YASAĞI GETİRİLECEK
Anayasa Mahkemesi’nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle odak haline geldiğinin tespiti halinde partinin kapatılmasına ya da Hazine yardımından mahrum bırakılmasına hükmedilebilecek. Partinin kapatılmasına karar verilmesi durumunda 451 HDP’linin bir bölümü siyasi yasaklı olacak. Bu kişiler 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak. Siyaset yasağı istenen isimler arasında Selahattin Demirtaş, Mithat Sancar, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sezai Temelli, Adil Zozani, Meral Danış Beştaş’ın da olduğu HDP’liler bulunuyor.
AYM’NİN 7 ÜYESİNİ ERDOĞAN SEÇTİ
HDP davasında karar verecek 15 üyeli AYM’nin 7 üyesi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçildi. Erdoğan, en son eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ı AYM’ye seçmişti. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da bulunduğu 5 isim ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atandı. 3 isim ise TBMM tarafından seçildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, iddianamenin 843 sayfa olduğunu, 451 HDP’li hakkında siyasi yasak istendiğini ve partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasının istendiğini söylemişti.
AYM TARİHİ BİR FIRSATI HEBA ETTİ
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, MYK üyeleriyle birlikte HDP’ye açılan kapatma davasının iddianamesinin AYM tarafından kabul edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Mithat Sancar, şunları söyledi: “Bu iddianame MHP Genel Merkezi’nde hazırlanmış, sarayın hukuk birimlerinde son şekli verilmiş ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmişti. Davanın savcısının bizzat iktidarın kendisi olduğunu herkes görmelidir. Bu davanın savcısı nasıl iktidarsa bu davanın gerçek avukatı da bizzat halkın kendisidir. HDP’yi kapattırmayacağız. Bu davada verilecek karar sadece HDP’ye yönelik olmayacaktır. AYM, HDP’yi kapatma kararı verirse kendini kapatma kararını da vermiş olacaktır. Biz kararlıyız, HDP’yi sonuna kadar savunacağız, kimsenin şüphesi olmasın HDP’yi yaşatacağız. AYM, iddianameyi kökten reddetme fırsatına sahipti. Bunu yapması için de yeterince hukuki ve vicdani sebep mevcuttu. AYM iddianameyi reddetmiş olsaydı demokrasi umudu adına önemli bir mesaj vermiş olacaktı. AYM, tarihi bir fırsatı heba ettiğini açıkça söylemek zorundayız. AYM’nin bundan sonraki süreçte bu vebali ortadan kaldıracak bir tutum sergilemesi yönünde beklentimizi korumak istiyoruz. Bu davanın iddianamesi hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı değildir.”
HDP iddianamesi kabul edildi ama kapatma kararı çıkacak mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder