Joe Biden, ABD ordusuna bağlı muharip güçlerin yıl sonuna kadar Irak’tan ayrılacağını, eğitim ve danışmanlık desteği veren ABD askerlerinin ise ülkede görev yapmaya devam edeceğini açıkladı. 18 yıldan uzun süredir Irak’ta bulunan ABD güçlerinin ülkeden çekilmesiyle Biden, Afganistan’ın ardından eski Başkan Bush’un başlattığı bir savaşı daha sona erdirmiş olacak.
BOLD ANALİZ – ABD ve Irak, 2021 yılı sonuna kadar Amerikan askerlerinin Irak’taki muharip misyonunun sonlandırılması için anlaşmaya vardı.
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD ordusuna bağlı muharip güçlerin yıl sonuna kadar Irak’tan ayrılacağını; eğitim ve danışmanlık desteği veren ABD askerlerinin ise ülkede görev yapmaya devam edeceğini söyledi.
Başkan Biden, Ağustos ayı sonuna kadar Afganistan’da bulunan son ABD askerlerinin de çekilmesinin yanı sıra Irak’tan da çıkarak eski Başkan George W. Bush döneminde başlayan iki savaşta ABD’nin yürüttüğü muharebe misyonlarını noktalıyor.
Irak’ta şu an 2.500 ABD askeri, IŞİD’le mücadele eden Irak ordusuna destek kapsamında görev yapıyor. Biden’ın açıklamasına göre ABD askerlerinin bu yılın sonundan itibaren muharip bir görevi olmayacak.
BAŞBAKAN KAZIMİ’NİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK ‘SEMBOLİK’ BİR ADIM
Muharip güçler çekildiğinde bu sayının değişmesi beklenmiyor. Ancak bu açıklamanın ülke içinde ABD askerinin varlığından rahatsız olan geniş bir taban karşısında Kazımi’nin Irak iç politikasında elini rahatlatacağı, sembolik bir önemi olduğu değerlendiriliyor.
ABD askerlerinin Irak’taki varlığının 2003’teki müdahaleden bu yana sayıları azalsa da sürmesi, Ocak 2020’de İranlı General Kasım Süleymani’nin, beraberinde İran destekli bir Iraklı Şii milis grubun komutanıyla Başkent Bağdat’ta bir ABD hava operasyonunda öldürülmesinden bu yana ülke içinde ciddi tartışmalara yol açıyor.
İran destekli siyasi partiler, ABD askerlerinin Irak’tan tamamen çekilmesini talep ediyor. Tahran destekli Şii milis grupları da Irak’taki ABD birliklerine ve üslerine saldırılar düzenliyor.
ABD’NİN EN UZUN SAVAŞLARINDAN BİRİ DAHA BİTİYOR
Biden’ın bu açıklaması, eski ABD Başkanı George W Bush’un başlattığı bir diğer savaşın da bu yıl bitişi anlamına geliyor. Biden, Afganistan’dan da tüm muharip ABD askerlerinin Ağustos ayı sonuna kadar çekileceğini açıklamıştı. 20 yıl süren Afganistan savaşı ABD’nin en uzun süreli savaşı olarak tarihe geçmişti.
ABD liderliğindeki uluslararası güç, 2003’te Saddam Hüseyin’i iktidardan devirmek ve kitle imha silahlarını bulmak gerekçesiyle Irak’ı işgal etmişti. O dönem ABD Başkanı olan George W. Bush, müdahalenin başında “Özgür ve barışçıl bir Irak” sözü vermiş olsa da, müdahale sonrası güçlü bir merkezi yönetim kurulamadı ve ülke içinde yıllar süren kanlı bir iç savaş çıktı. Saddam Hüseyin iktidardan indirildi, ancak Irak’ta kitle imha silahı bulunamadı.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Irak’ı işgal ettikten 8 yıl sonra 2011’de askerlerini geri çekti. Irak hükümeti, 2014’te IŞİD’in ortaya çıkmasından sonra Washington’dan yeniden asker göndermesi talebinde bulundu, dönemin ABD Başkanı Barack Obama da Bağdat’ın resmi talebi üzerine Irak’a 5 binin üzerinde asker gönderdi.
ABD’nin askeri varlığı son yıllarda Irak’ın yanı sıra Suriye’de de IŞİD’e karşı mücadeleye yoğunlaştı.
ABD, IRAK’I İRAN’A TESLİM ETTİ VE ÇEKİLİYOR
ABD, 11 Eylül saldırıları sonrası terör örgütlerine kucak açtığı iddiasıyla Afganistan’a saldırmış ve Taliban yönetimini devirmişti. ABD, yaklaşık 20 yıllık savaşın ardından 11 Eylül’e kadar Afganistan’daki muharip güçlerinin tamamını çekmiş olacak. Ancak 20 yıl önce devrilen Taliban, Afganistan’da yine en önemli güç ve en geç 1 yıl içinde Afgan hükumetini devirerek ülkede yeniden kontrolü sağlaması bekleniyor.
ABD, Irak’ı ise bölgedeki baş düşmanı İran’ın nüfuzuna bırakarak çekilmek üzere.
1932 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından 2003 yılına kadar Sünni iktidarlar tarafından yönetilen Irak, ABD işgali sonrası Şii hükumetler tarafından yönetilmeye başladı.
Saddam Hüseyin rejiminin 2003’te ABD liderliğinde devrilmesiyle birlikte nüfusun yüzde 55’ini oluşturan Şii nüfus ve Şii iktidarlar sayesinde İran, Irak’ta nüfuzunu büyük oranda arttırdı.
Şii silahlı milis gruplar, IŞİD’le mücadele sırasında Irak güvenlik teşkilatının dokusuna başarıyla yerleştirdi ve Irak Ordusu’nun resmi bir parçası haline geldi. Bu silahlı gruplar İran’ın da desteğiyle ülke içerisinde önemli bir güç haline geldi.
IŞİD’le mücadele sırasında İran Devrim Muhafızları’na bağlı çok sayıda asker Irak Ordusu’na danışmanlık adı altında ülkede faaliyet gösterdi.
Sonuç olarak Şii milis gruplar, İran’ın Irak’a etkisi noktasında önemli bir araç haline geldi.
Ancak Irak’ta İran’ın artan nüfuzuna karşı tepki de yok değil. Koronavirüs pandemisi öncesi Irak’ta düzenlenen kanlı protestolarda aralarında Şiilerin de olduğu halkın öfkesi hükumet yanında İran’a da yönelmişti. İran’ın Irak’taki temsilciliklerinin bazıları ateşe verilmişti.
AB’ye Avusturya’dan çağrı: Afgan mülteciler için doğru tercih Türkiye!
Bush döneminde başlatılan bir savaş daha sona eriyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder