Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden almasının ardından tansiyonun yükselmesi üzerine ülkede gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. AKP yönetiminden Tunus iç siyasetine yönelik açıklamalar dolayısıyla Müslüman Kardeşler kökenli En-Nahda hareketinin de Mısır’daki İhvan’ın düştüğü tuzağa düşmesi ve şiddete bulaşmasından korkuluyor.
BOLD ANALİZ – Arap Baharı’nın fitilinin ateşlendiği ve yegane başarı hikayesi olarak görülen Tunus’ta gerilim yükseliyor. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Başbakan el Meşişi’yi görevden alması ve meclisi kısa süreyle kapatmasını ‘darbe’ olarak nitelendiren En-Nahda hareketi sokaklara indi. Cumhurbaşkanı Said, ülkede gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.
AKP yönetimi Mısır’da olduğu gibi Tunus’ta da yaşanan gerginliğin baş aktörlerinden biri oldu.
AKP, Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesi ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarında olduğu gibi Tunus’ta da gerilimi azaltma yönünde girişimde bulunmak yerine yine taraf tutmaya ve gerilimi tırmandıracak söylemler kullanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Said’in kararını ‘darbe’ olarak nitelendiren AKP, En-Nahda’yı ‘darbeye direnmeye’ çağırdı.
Tunus’ta Arap Baharı’nın bugüne kadar kazasız atlatılmasında, 2016 yılında ‘siyasal İslam’ı resmen terk ettiğini açıklayan En-Nahda Hareketi’nin itidalli davranması etkili oldu.
Ancak son olaylar sonrası sokağa inen Müslüman Kardeşler (İhvan) kökenli En-Nahda hareketinin Mısır’daki İhvan’ın düştüğü tuzağa düşmesi ve ülkenin şiddet sarmalına girmesinden korkuluyor.
GECE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Başbakan Hişam el Meşişi’yi görevden almasının ardından tansiyonun yükselmesi üzerine, ülkede gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Cumhurbaşkanlığının Facebook hesabından yapılan açıklamada, bugünden itibaren geçerli olacak sokağa çıkma yasağının saat 19.00 ile 06.00 arasında geçerli olacağı ve 27 Ağustos’a kadar süreceği belirtildi. Sağlıkla ilgili acil durumlar ve gece çalışanlar ise yasak kapsamı dışında bırakıldı.
Geceleri sokağa çıkma yasağı ilan eden Cumhurbaşkanı Said, Pazartesi günü yayınladığı video mesajında halka itidal çağrısı yaparak, Başbakanı görevden alma kararının bir darbe olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Said, “Ulus için en büyük tehlike iç patlamadır” ifadesini kullandı.
“Son kararlarımı darbe olarak adlandıranların anayasayla ilgili bilgilerini yeniden gözden geçirmesini öneririm” diyen Said, halka ‘sizi sokaklara çağıranların çağrılarına uymayın’ uyarısı yaptı.
Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Nahda’ya yakın görülen Al Jazeera kanalı, güvenlik güçlerinin Tunus’taki ofislerine baskın düzenleyerek tüm ekipmanları fişten çektiğini ve çalışanlara ofisten çıkmalarını söylediğini duyurdu.
GÖREVDEN ALINAN BAŞBAKAN MEŞİŞİ GERİ ADIM ATTI
Said’in açıklamalarının ardından görevden alınan Başbakan Hişam el-Meşişi de bir açıklama yaparak “Karışıklığa sebebiyet veren bir konumda olmak istemediğini; Cumhurbaşkanı kimi seçerse görevi ona devredeceğini” belirtti.
Meşişi, yaptığı açıklamada “Tunus’a herhangi bir konumdan hizmet vermeye hazır olduğunu” ifade etti.
İKİ BAKAN DA GÖREVDEN ALINDI
Cumhurbaşkanı Said’in, Başbakan Hişam el Meşişi’yi salgın ve ekonomiyi düzgün yönetemediği gerekçesiyle görevden almasının ardından, Savunma Bakanı İbrahim Bartagi ve Adalet Bakanı Hasna Ben Süleymani’yi de görevden aldı.
Cumhurbaşkanı Said Pazar akşamı yaptığı açıklamada Başbakan el Meşişi’yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu. Said ayrıca, meclisin tüm yetkilerini 30 gün süreyle dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını bildirmişti.
Cumhurbaşkanı Said’in Başbakan el Meşişi’yi görevden alarak, parlamento çalışmalarını kısa süreliğine durdurma kararı ülkede tansiyonun yükselmesine yol açtı.
Kararın ardından Cumhurbaşkanı Said’i destekleyenler kararı sevinçle karşılamış, ülkenin en büyük siyasi partisi En-Nahda ve destekçileri yapılan hamleyi bir darbe olarak nitelendirmişti. Pazartesi günü iki grubun tepkisi de sokağa taştı. Başkent Tunus dışında Gafsa, Kayravan, Manastır, Sus ve Tuzer gibi birçok kentte sokak protestoları düzenlendi. Bunların bir kısmında grupların birbirleriyle, bir kısmı da ise güvenlik güçleriyle çatıştığı bildirildi.
MECLİS ABLUKADA
Cumhurbaşkanı Said’in emriyle askerlerin kontrolü aldığı meclise Pazartesi erken saatlerde bazı milletvekilleriyle gelen ve içeri girmeye çalışan Meclis Başkanı ve En-Nahda lideri Raşid el Gannuşi’nin içeri girmesini engellendi. İçeri alınmayan Gannuşi, bina önünde oturma eylemi başlattı.
Bu arada partilerinin ‘devrimin ve halkın iradesini koruma’ çağrısı yapmasının ardından En-Nahda destekçileri parlamento çevresinde toplandı. Bazı protestocular kapalı olan kapıya tırmanarak, meclis kapısının arkasındaki askerlere “kapıları açın” diye bağırdı.
Said yandaşlarının da meclis çevresinde toplanması sonrası, iki grup arasında güvenlik güçleri ayırana kadar kısa süreli arbede yaşandı. Olaylarda en az bir kişinin yaralandığı bildirildi.
Meclisteki birinci parti konumundaki El Nahda’nın lideri ve Meclis Başkanı Gannuşi ‘darbeye karşı halkı barışçıl mücadeleye’ çağırdı.
Türk halkının 15 Temmuz’a karşı sokağa çıkmasını örnek aldığını belirten Gannuşi meclisi sanal oturumlarla çalıştırma kararı aldı. El Nahda yetkilileri de kararların uygulanmaması için kurumsal itaatsizlik çağrısı yaptı.
ULUSLARARASI TOPLUMDAN ‘İTİDAL’ ÇAĞRILARI, AKP’DEN ‘DARBE’ AÇIKLAMASI
Tunus’taki gelişmeler uluslararası toplum tarafından da kaygı ile karşılandı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Tunus’taki tüm siyasi aktörleri uyararak şiddetten kaçınma çağrısı yaptı.
Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr bugün Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin Tunus’ta yaşananlar sebebiyle “çok kaygılı” olduğunu ve konuyu ilgili Tunuslu yetkililerle görüştüklerini söyledi. Adebahr, “Hızlı bir şekilde anayasal düzene geri dönmenin gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
ABD’den Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Tunus’un Arap Baharı’nın doğduğu yer olduğunu belirterek ‘demokratik ilkelere bağlı kalınması’ çağrısı yaptı.
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya’nın Tunus’taki gelişmeleri izlediğini belirterek “Bu ülke halkının istikrarını ve güvenliğini hiçbir şeyin tehdit etmeyeceğini umuyoruz” açıklamasında bulundu.
Birleşmiş Milletler’den (BM) de Tunus’la ilgili açıklama geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Ferhan Haq, “Tunus’taki tüm tarafları şiddetten uzak durarak huzuru ve barışı koruma çağrısı” yaptı. Tüm anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.
Tunus’taki gelişmeleri ilk andan itibaren ‘darbe’ olarak niteleyen AKP iktidarı ise Tunus halkını ‘darbeye direnmeye’ çağırdı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ülkedeki gelişmeleri “Tunus’ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir” sözleri ile değerlendirmişti. Şentop sözlerini “Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrimeşrudur; Tunus’ta da gayrı meşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır” şeklinde sürdürmüştü.
PROTESTOLAR HAFTALARDIR SÜRÜYORDU
Tunus’ta eski devlet başkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesi ile sonuçlanan eylemlerin ardından 10 yılı geçti. Bu sürede bazısı sadece birkaç ay görevde kalabilen dokuz hükümet başa geldi. Salgın nedeniyle yaşanan durgunluk halihazırda ekonomik krizdeki ülkede yaşayan halkın yoğun tepkisine yol açarken, bir süredir bu tepkiler sokak protestolarına dönüşmüştü. Başbakan Meşişi, geçen hafta Sağlık Bakanı’nı görevden almış, ancak tepkileri dindirememişti. kovid-19 vaka sayılarının fırladığı ve 18 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği ülkede aşılama oranı yüzde 10 civarında.
Tunus ikinci Mısır mı olacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder