4 Mart 2019 Pazartesi

En yüksek enflasyon Türkiye’de

Şubat ayında enflasyonu yüzde 20’nin altına düşürmekle övünen AKP hükümeti, Türkiye’yi dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine mahkum etti. Türkiye’de enflasyon, benzer durumdaki ülkelerin bile 6 katı.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ve yüzde 19,67 olarak gerçekleşen şubat ayı enflasyonu, AKP hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Enflasyonun 6 ay sonra yüzde 20’nin altına gerilemesi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı çok memnun etti!

Oysa Türkiye’deki enflasyon oranı, çok büyük bir kriz yaşayan Venezuela dışarıda bırakıldığında, dünyadaki en yüksek oranlardan biri.

KIRILGAN EKONOMİLERİN 6 KATI

Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve “kırılgan ekonomiler” diye tabir edilen ülkelerle kıyaslandığında, Türk halkının 6,3 kat daha yüksek enflasyonla yaşadığı ortaya çıkıyor. Kırılgan ülkelerde ortalama enflasyon oranı, Türkiye hariç tutulduğunda yüzde 3,10.

İşte kırılgan ülke enflasyon oranları…

  • Güney Afrika: Yüzde 4
  • Brezilya: Yüzde 3,78
  • Endonezya: Yüzde 2,57
  • Hindistan: Yüzde 2,05
  • Türkiye: Yüzde 19,67

Farklı ülkelerde enflasyon oranları…

  • Japonya : Yüzde 0,20
  • Euro Bölgesi: Yüzde 1.5
  • ABD: Yüzde 1,60
  • Çin: Yüzde 1,70
  • Almanya : Yüzde 1,60
2004’TEN BERİ EN YÜKSEK ŞUBAT ENFLASYONU

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, düştü diye hükümetin sevindiği şubat ayı enflasyonunun, 2004 yılından bu yana görülen en yüksek “şubat enflasyonu” olduğunu açıkladı.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,16 arttığına işaret ederek,  “Paradan sıfırların atıldığı 2005 başından beri fiyatlar 3,5 katına çıkmış. 200 TL’nin satın alma gücü 28 TL’ye düşmüş. Tanzim satışa rağmen taze sebze-meyve fiyatlarında yüzde 1,78 artış var. 2003’ten beri sebze-meyve enflasyonu yüzde 544.” değerlendirmesini yaptı.

ENFLASYONLA MÜCADELE EDER GİBİ YAPIYORUZ

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Özcan Kadıoğlu enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Enflasyonla mücadele etmiyoruz, mücadele eder gibi yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Fakirin enflasyonu ile zenginin enflasyonunun çok farklı kavramlar olduğunu kaydeden Kadıoğlu, “Sabit gelirliler aldıkları ücretin çoğunu, gıda ve mutfak için harcıyor. Hükümet bunun için tanzim satış noktaları açtı ama bunlar yangına bir kova ile su serpmekten farkı olmayan çözümler. Enflasyonun sebebi aradaki satıcı değil en temel sebep üretim girdilerinin ciddi artış olması.” dedi.

Türkiye’nin gübrede yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu kaydeden Kadıoğlu, “Dolar artınca üretim maliyetleri ciddi şekilde arttı. Enflasyonun özellikle gıda enflasyonunun en büyük sebebi, üretim maliyetlerinin artmasıdır. Enflasyon verisine bakıldığında, kırılgan ülkeler arasında çok ciddi bir enflasyonla yaşıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Tanzim satışlar işe yaramadı, şubatta gıda enflasyonu yine arttı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder