5 Mart 2019 Salı

Erdoğan’a ‘S-400’ yaptırımı: Gümrüksüz ticaretin sonu…

ABD’nin 1974’te yürürlüğe giren, en eski ve en büyük ticari programı olan GTS, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 131 gelişmekte olan ülkeye toplam 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlıyor.

Türkiye program kapsamında ABD’ye 2017 yılında 1 milyar 660 milyon dolarlık ürün satmıştı. Bu, ABD’nin Türkiye’den yaptığı tüm ithalatın %17’sine tekabül ediyor.

TRUMP’TAN KONGREYE MEKTUP 

Başkan Trump’ın Kongre’ye yolladığı mektup, Beyaz Saray tarafından yayınlandı. Mektupta, “Türkiye’yi gelişmekte olan ülkelere sunulan GTS Programı’ndan çıkarmak niyetimi size bildiriyorum” ifadeleri yer aldı. Trump’ın bu adımı şu sözlerle gerekçelendirdi:

“Türkiye’nin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak artık GTS’den yararlanan gelişmekte olan ülkeler listesinde olmaması gerektiğini düşündüğüm için bu adımı atıyorum. Fakirliğin azalması, kişi başına düşen yıllık milli hasıla ve ticaret yaptığı ülkelerle ithalatın artması ve Türkiye’deki sektörler, gelişmiş ticaretinin göstergesidir.”

Mektupta ayrıca, ABD’nin Türkiye ile adil ve mütekabiliyet esasına dayalı ticari ilişkilerini sürdüreceği belirtildi.

ASIL GEREKÇE RUSYA’DAN ALINMASI PLANLANAN S-400’LER Mİ? 

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay’ın aktardığına göre anlaşma kapsamında gümrük vergisinden muaf ürünler, gıda ürünleri başta olmak üzere katma değeri yüksek olmayan ürünleri kapsıyor. Ancak yine de bu ürünler, düşük maliyetli olmasına rağmen ekonomiye katkı sağlıyor.

Günay, gerekçenin ‘Türkiye ekonomisinin gelişmiş olmasından ziyade Rusya’dan bu yıl içerisinde S-400 hava savunma sistemlerini teslim alması’ olabileceğini söylüyor.

‘ABD YAPTIRIMLARINA NEDEN OLABİLİR’ 

S-400’ün Türkiye tarafından alınacak olmasının ABD yaptırımlarına neden olabileceği belirtilmesine rağmen ABD’nin yaptırımlarla Ankara’ya savunma sanayiini hedef alabileceği kaydediliyordu.

‘ABD, PROVAKATİF BİR ÇIKIŞ YAPMA NİYETİNDEYDİ’ 

Öyle ki Hürriyet’in eski Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel, “Washington, bu teknik süreç geri dönülmez bir biçimde başlamadan önce bahar aylarında provakatif bir çıkış yapma niyetinde” diye bildirmişti.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder