20 Mart 2019 Çarşamba

Merkez Bankası’nın yurtdışındaki altın ve dövizleri Türkiye’ye getirtildi

Hükümet, Merkez Bankası’nın yurt dışında teminat olarak tuttuğu döviz ve altın rezervlerini Türkiye’ye getirtti. ABD ve İngiltere’de bulunan altınların yüzde 80’i Türkiye’de.

Türkiye yurtdışındaki altın rezervlerini geri getirdi. 2016 yılında MB, ilk adım olarak ABD Merkez Bankası’nda duran 28.7 ton altın rezervlerini başka merkezlere taşıdı. Ardından Britanya Merkez Bankası’nda tutulan 279 ton altın Türkiye’ye getirildi. Diğer adım ABD tahvillerinde atıldı. Kasım 2017’de 61 milyar dolar olan tahvil mevcutları Ocak 2019’da 3.2 milyar dolara düşürüldü ve bu para da Türkiye’ye getirildi.

ALTINLARIN GÖÇÜ

Yurtdışındaki altınların geri çekilmesi geçen yıl boyunca sürdü. 2016’dan bu yana Türkiye’ye getirilen altın miktarı 324 tona ulaştı. MB’nin daha önce yüzde 17’si Türkiye’de bulunan altın rezervlerinin artık yüzde 80.2’si yurtiçinde bulunuyor.

ABD ve İngiltere’den getirilen altınların çok büyük bir kısmının Borsa İstanbul bünyesine alındığı belirtiliyor. Altın rezervlerinin hareketini inceleyen ekonomi yazarı Uğur Gürses DW Türkçe ve Ekonomi Alla Turca adlı sitesinde yayınlanan yazısında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (MB) döviz ve altın rezerv politikasının hızla değişmesine dikkat çekti.

UĞUR GÜRSES YAZDI

Merkez Bankası mevcut döviz rezervlerinin bir bölümünü altına çevirirken, en başta ABD Merkez Bankası FED’de duran 28.7 ton altın rezervlerini başka merkezlere taşıyarak sıfırladığını hatırlatan Uğur Gürses, hem altın rezerv artışı hem de yurtiçine kaydırma amaçlı transferler nedeniyle yurtiçindeki altın varlıklarının 100 tondan fazla arttığını bildirdi. Bu ilk hamle sonrası ikinci hamlenin Merkez Bankası’nın, döviz rezervlerini tuttuğu yatırım alanlarının en başında gelen ABD devlet tahvili varlıklarını azaltmaya başlaması olduğunu kaydeden Uğur Gürses, MB’nın Kasım 2017’de 61 milyar dolar olan ve FED’de saklamada duran ABD tahvil mevcutlarını hızla azaltılarak Ocak 2019’da 3.2 milyar dolara çektiğini yazdı.

YÜZDE 80’İ ÜLKEYE GELDİ

Merkez Bankası’nın yurtdışındaki altınlarını geçen yıl boyunca yurtiçine çektiğini MB’nin Yıllık Raporu’na dayanarak detaylandıran Uğur Gürses, MB’nin Britanya Merkez Bankası’nda tuttuğu altın miktarını 278.8 ton azalttığını vurguladı. Altınların Borsa İstanbul nezdindeki altın saklama kasalarına taşındığını ve miktarı ise 221 ton olduğunu belirten Gürses, 2016’dan bu yana Türkiye’ye getirilen altın miktarının 324 tona ulaştığını, Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin yüzde 80.2’sinin artık Türkiye sınırları içinde bulunduğunu kaydetti. Gürses, bu oraınn 2016’da yüzde 17’de düzeyinde olduğunu anımsattı. Merkez Bankası’nın bünyesindeki döviz rezervlerini de altına çevirdiğine ve döviz varlıklarını da ABD dışındaki bankalardaki vadesiz hesaplarda tuttuğunu ifade eden Gürses, altın operasyonunun Reza Zarrab davası ile başlamasına, tahvil operasyonunun ise Rahip Brunson krizi sonrası tamamlanmasına dikkat çekti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder