8 Mart 2019 Cuma

Pazar esnafı isyanda: Devlet bizi bitirdi

İzmir’in Buca ilçesinde kurulan Fırat Semt Pazarında konuşan esnaf, gidişatın çok kötü olduğunu dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ruken Demir’in haberine göre çocukluğundan beri pazarcılık yapan Ö.T. (30), her geçen gün pazara gelen insan sayısının düştüğünü söyledi. Mandalina ve Portakal’ın kilosunu 2 TL’ye sattığını belirten Ö.T., günlük 100 TL bile kazanmakta güçlük yaşadığını dile getirdi. Halden 100 kilo ürün almasına rağmen aldığı meyve sebzelerinin ya elinde kaldığını ya da bozulduğunu anlatan Ö.T., mevcut hükümet politikalarıyla ekonomik krizin içinden çıkamadığını söyledi.

‘HALK PAZARA GELİYOR, BİZE İSYAN EDİYOR’ 

Ö.T., “Tanzim pazarlarından söz ediyorlar. Fakat tanzim pazarlarında meyve sebze alırken vergi derdi yok ve mazotundan akaryakıtını da devlet karşılıyor. Devlet bizim masraflarımızı karşılasın biz de o fiyatlara ürünlerimizi satalım. Halk pazara geliyor fiyatı görüyor ve bize isyan ediyor. İnsanlar artık meyve yiyemiyor. Biz portakalları halden pazara getirinceye kadar 300 TL mazot parası ödüyoruz. Poşeti 10 TL alıyoruz. Yanıma işçi alsam masrafımı çıkaramayacağım. Devlet küçük esnafın katilidir ve bizi bitiriyor” diye tepki gösterdi.

‘TANZİM PAZARLARI SEÇİM ODAKLI’

20 yıldır semt pazarlarda çorap satan Erdoğan Küçük de, mevcut hükümetin ülkeyi yönetmekte yetersiz kaldığını söyledi. Geçen sene halden 10 TL’ye 10 adet çorap aldığını ifade eden Küçük, şimdi bu fiyatın 20 TL’ye çıktığına dikkat çekti. Giyimden sebze meyveye kadar yüzde yüz zam geldiğinden yakınan Küçük, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı yılık enflasyon açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Günlük kazancının yüzde 20’lerde olduğun belirten Küçük, “Ne ürün alabiliyorum ne de satabiliyorum. Biz ürün alamazken halk nasıl pazarda meyve sebze alışveriş yapsın. Geçen senede az kazanıyorduk fakat çok çorap satıyordum. Çünkü sürümden kazanıyorduk. Şimdi o bile yok. Fabrikadan 9 TL’lik ip olmuş 13 TL. Geçen sene 5 TL atlet satıyordum. Bu sene 7 buçuk TL diyorum müşteri bırakıp kaçıyor. Hükümetin üreticilerin önünü açması gerekiyor ama yapmıyorlar neden çünkü işlerine geliyor. Tanzim pazarları seçim odaklıdır. Seçim bitince pazarda biter” dedi.

‘100 MARUL SATSAM EVE SEVİNEREK GİDİYORUM’

Mazot fiyatların pahalı olmasından kaynaklı kendi tarlasında marul yetiştiremediğini dile getiren Ferzende Deniz de, devletin insan aklıyla alay ettiğini söyledi. Ekonomik çöküşün sebebi mevcut hükümetin kendisi olduğunu ifade eden Deniz, “Bugün mazotun fiyatı 7 TL’dir. Hükümet tanzim pazarı kuracağına mazotun fiyatını düşürsün. Ailemin şuan 100 dönüm yeşillik tarlası vardı ve üreticiydi. Gübreye ve ilaçlara gelen zam nedeniyle şuanda yetiştiricilik yapamıyor ve 4 TL marul satıyoruz. Akşama kadar 100 Marul satarsam eve sevinerek gidiyorum. Fakat yevmiyemi dahi çıkaramıyorum. Bu yaşananları dile getirdik mi devlet tarafından ‘terörist’ ilan ediliyoruz. Her gün pazara 60 -70 kasa marul getirmem gerekirken şimdi 30-40 kasa marul getiriyorum” diye konuştu.

‘50 TL İLE GELDİM HİÇBİR ŞEY ALAMADIM’

Semt pazarında 50 TL’yle alışveriş yapamadığından dert yanan Ayşe Özkök ise, asgari ücretle geçimlerini sağlayamadığını belirtti. Özkök, şunları dile getirdi: “Hükümet asgari ücrete zam yaptık diye övündü. İnsanların önüne sadaka gibi 1 verip 5 alıyor. Geçen hafta marul fiyatı 3 buçuk TL’ydi. Bu hafta 4 TL olmuş. İnsanlar hiç bir şey yiyemiyor ve açlıkla sınanıyor. 50 TL’yle geldim boş sepetimle evime geri dönüyorum. Bütçem müsait değil. Rezaletin son perdesini çekiyoruz.”

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder