4 Mart 2019 Pazartesi

Türkiye’de medyanın yüzde 95’i AKP’nin kontrolünde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından hazırlanan politika notunda, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) medyanın yüzde 95’ini kontrol ettiğini belirtildi. Uluslararası raporlara göre ise Türkiye’nin haberlere güvensizlik oranından dünya ikincisi olduğu vurgulandı.

CHP Bilim Platformu tarafından hazırlanan politika notunda medya alanında yaşanan tekelleşmeyle birlikte AKP’nin medyanın yüzde 95’ini kontrol ettiği, Türkiye’nin haberlere güvensizlik oranında dünyada ikinci ülke konumunda olduğu belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından hazırlanan “Otoriterleşen Türkiye’nin Çölleşen Medyası” başlıklı politika notunda çarpıcı tespitler yer alıyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİNDE 157. SIRADA

AKP’nin iktidara geldiği 2002’den buyana medyada otoriterleşmeye başladığını ifade edildi. Ekonomik ve siyasal baskılarla AKP’nin tekelci uygulamaları sonucunda Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 2002’den 2018’e 99. sıradan 157. sıraya geriledi.

HABERLERE GÜVENSİZLİKTE 2’İNCİ SIRA

2018 yılında Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her 5 vatandaştan 3’ü ülkede basın özgürlüğünün olmadığını düşünüyor. Araştırmaya göre, yine her 5 vatandaştan 3’ü medyadaki haberlere güvenmiyor. Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre ise Türkiye haberlere güvenmeme açısından, dünya ülkeleri arasında 2. sırada yer alıyor.

AKP MEDYANIN YÜZDE 95’İNİ KONTROL EDİYOR

2018 Uluslararası Basın Enstitüsü Raporu’na göre, AKP iktidarının medyayı kontrol etme oranı yüzde 95’lere kadar yaklaştığı ifade ediliyor.

RESMİ İLANLARDA KEYFİ DAĞITIM YAPILDI

Gazeteler için önemli bir gelir kalemini oluşturan Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla verilen resmi ilanların dağıtımı, AKP iktidarı boyunca keyfi ve siyasi ölçütlerle tarafgir biçimde yapıldığı aktarıldı. İktidara yakın gazetelerin ilanlardan geniş biçimde yararlandırılması sektördeki haksız rekabeti derinleştirdiği vurgulandı.

RTÜK İKTİDARIN SOPASI HALİNE GELDİ

AKP’nin iktidarında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) siyasetin sopası haline geldi. Muhalif yayın yapan medya organlarına karşı, keyfi cezalandırma ve ekonomik caydırma bir aracı olarak kullanıldı. RTÜK tarafından verilen kararların en güncel örnekleri, haber spikeri Fatih Portakal ile değerli sanatçılarımız Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın, ardından da FOX TV ve Halk TV’ye verilen cezalar olduğu belirtildi.

GERÇEK GÜNDEM VATANDAŞTAN GİZLENİYOR

AKP rejiminde havuz medyası işsizlik, hayat pahalılığı, zamlar, iflas, ödenemeyen krediler, sebze kuyrukları başta olmak üzere içinde bulunduğumuz derin ekonomik krize ilişkin haberlerini vatandaşlardan gizlediği ifade edildi.

468 OLAYA YAYIN YASAĞI KONULDU

Türkiye’de yaşanan skandal olaylara ilişkin AKP iktidarını zora sokacak gelişmelerin haber yapılması yayın yasakları ile engellenmek istendi. Sadece 2011 ile 2018 yılları arasında 468 habere yayın yasağı getirilmiştir. 2019 yılının ilk iki ayı içinde ise 34 yayın yasağı kararı verildi.

TÜRKİYE GAZETECİ HAPİSHANESİ HALİNE GELDİ

2019 yılı itibarıyla cezaevlerinde 150’ye yakın gazeteci bulunuyor.

GAZETECİLİĞİN SUÇ SAYILDIĞI ÜLKE OLDU

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün verilerine göre, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği tarihten itibaren 53 gazeteci ‘Cumhurbaşkanına hakaret suçundan’ mahkum edildi. 2018 yılında 80’e yakın gazeteci, gazetecilik faaliyetlerinden ötürü ceza aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre AKP döneminde, ülkemizdeki yaklaşık 24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumda.

Avrupa Konseyi: Türkiye gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder