Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) Genel Müdürü İbrahim Uslu, iktidarın beka söylemi ile seçmenini konsolide etmeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını söyledi. Vatandaşın gündeminin ekonomi olduğunu dile getiren Uslu, AKP’nin Ankara’yı açık ara kaybedebileceğini vurguladı.
Uslu, beka söyleminin referandumda etkili olduğunu ancak bu seçimde başarılı olmadığını belirtti. “Genel seçimde AKP, 7.5 puan kaybetti. AKP seçmeni diğer partilere değil, MHP’ye gitti. Dolayısıyla oylar aynı havuzda kaldı. Ancak şimdi ekonomik türbülansın etkisiyle seçmenlerin bir kısmı havuzda kalmıyor. Beka söylemiyle kendi seçmenini konsolide etmeye, havuzun dışına çıkmasını önlemeye çalışıyorlar ancak başarılı oldukları söylenemez. Çünkü oy kayıpları gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
AKP ANKARA’YI AÇIK ARA KAYBEDER
Birgün’e konuşan Uslu iki adayın yarıştığı her yerde ekonomik krizin de etkisiyle iktidarın zorluk yaşadığını belirtti. “Çünkü iki aday yarıştığında fiili bölge barajı yüzde 50 oluyor. AKP yüzde 44 ile Ankara’yı kazanmıştı. Bu seçimde yüzde 44’le açık ara kaybeder. AKP çok domine ettiği, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Erzurum gibi yerler hariç pek çok yerde yüzde 50’den düşük oylarla seçimi rahat kazanıyordu. Bu, MHP için daha yüksek handikap. Türkiye ortalaması 11 olan bir partinin yüzde 50’ye çıkması ve bunu da tamamen kendi seçmeni olmayanlar üzerinden başarması gerekiyor” dedi.
4 KİŞİDEN 3’ÜNÜN GÜNDEMİ EKONOMİ
Muhalefetin, ekonomik sorunlar nedeniyle biraz daha avantajlı olduğunu anlatan Uslu, “Çünkü insanların iktidar blokuna tepki göstermek için gidebilecekleri başka adres yok. Tanzim satışların etkisi olmadı, enflasyonu etkilemediği de ortada. Tüketici sadece tanzim satıştaki ürünleri tüketmiyor, gıda fiyatları da artmaya devam ediyor. Ekonomik sorunları zikredenlerin oranı 2018’in başında yüzde 50’lerin altındaydı. Şu anda 4 kişiden 3’ü ekonomiyle ilgili problemini dile getiriyor” dedi.
MUHALEFET BURUN FARKIYLA AVANTAJLI
Uslu, şunları söyledi: “İktidar, Konya, Kayseri, Maraş, Malatya, Erzurum’da, CHP de İzmir de rahat. Muğla, Eskişehir kısmen Tekirdağ, CHP’nin rahat kazandığı yerlerdi. Şimdi onlar karşıda oluşan blok nedeniyle tehdit altında. Geçen seçimde Adana, Mersin, Manisa’yı MHP çok rahat kazanmıştı. Şimdi oralarda ciddi bir rekabetle karşı karşıyalar. AKP açısından da İstanbul, Ankara, Denizli, Balıkesir, Bursa’da ciddi rekabet var. Çok sert rekabet var ancak muhalefet kriz nedeniyle burun farkıyla avantajlı.”
HDP BÖLGEDE GÜCÜNÜ KORUYOR
HDP’nin önceki seçimde kazandığı belediyeleri yeniden kazanmasını beklediğini dile getiren Uslu, “O bölgedeki sondaj çalışmalarımızda HDP’nin gücünü büyük ölçüde koruduğunu gözlemliyoruz. 24 Haziran’dakine benzer bir tablonun yaşanacağını düşünüyorum, çünkü seçmen sadakatinin en yüksek olduğu parti HDP” dedi.
AKP’DE YÜZDE 15 SEÇMEN KAYBI VAR
Seçmen sadakatinde AKP’nin, ikinci sırada olduğunu vurgulayan Uslu, “Ama seçmeninin sadakati biraz düştü. Son seçimde 7.5 puan civarında oy gitti, bu yüzde 15 seçmen kaybı demek. Ancak hala CHP ile birlikte ikinci sırada. Önceden MHP’de buralardaydı ama İYİ Parti bölünmesinden sonra seçmen kaybetti. AKP’de ekonomik kriz ve oy kayıplarına paralel sadakat azalıyor. AKP seçmeninin yaklaşık yüzde 65’i partiyi, yüzde 70’inden biraz fazlası da lideri başarılı buluyor. Bu değerler daha önce yüzde 80’lerin üzerindeydi” ifadelerini kullandı.
YENİ PARTİ İÇİN POTANSİYEL VAR
Uslu, “Yoğun bir seçmen talebinden bahsedemeyiz. Ama potansiyel var mı derseniz var. AKP ile bağı olan ve o tabana hitap edecek ciddi bir enerji birikimi var. Ama mutlaka yeni parti kuracaklar diye bir şey yok. AKP, Soylu ve Kurtulmuş’un partiye katılması sürecindeki gibi enerjiyi içine alabilir. 2002’de neredeyse parti değiştirmeyen seçmen kalmadı. İdeolojik bağlılığın çok yüksek olduğunu varsaydığımız milli görüş hareketinin bile (SAADET) AKP’den sonra kaça düştüğünü gördük. Fırsat bulduğunda özellikle sağ seçmen parti değiştirebiliyor. DSP’nin yüzde 22’den yüzde 2’ye düşüşünü yaşadık.” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder