1 Mayıs 2019 Çarşamba

İmparatorluk sıkıntısı

Büyük Britanya İmparatorluğu “üzerine güneşin batmadığı” imparatorluk olarak anılır. Ancak imparatorluk içinde yaşayan İngilizleri bu devasa imparatorluk heyecanlandırmaya yetiyor muydu? Yeni bir kitap bu sorunun cevabının olumsuz olduğunu, imparatorluk döneminde İngilizlerin en baskın duygusunun “can sıkıntısı” olduğunu ortaya koyuyor.

Jeffrey A. Auerbach’ın “Imperial Boredom” (İmparatorluk Sıkıntısı) adlı detaylı bir araştırmaya dayanan kitabı, özellikle Viktorya İngilteresi’nde sömürgelerde görevli olan İngilizlerin günlüklerine, seyahat yazılarına ve mektuplarına odaklanıyor. Buna göre keşfin ve heyecanın yerini sıkıntının ve monotonluğun aldığı görülüyor. Hindistan’dan Avustralya’ya kadar görevdeki İngilizler ve aileleri günlük hayatlarının tekdüzeliğinden şikayet ediyorlar.

Yer yer oryantalist yaklaşımların da olduğunu ortaya koyan kitapta, tarih kitaplarındaki krononolojinin ötesinde, insan hayatlarının üzerinde sömürgeleştirme etkisi gün yüzüne çıkıyor. Çoğunlukla yerel hayata karışmaya direnen İngilizler, yaşam koşullarından şikayeti de ihmal etmiyor. Fiziksel uzaklığın yanında görevli İngilizlerin bulundukları yerlerden psikolojik olarak da uzak olduğu gözlemlenebiliyor.

Kitap ayrıca modernleşme üzerine de bir araştırma olarak okunabilir. Bunun nedeni can sıkıntısının aslında modern bir fenomen olması.

Kitapta ayrıca can sıkıntısını belgeleyen altmışa yakın görsel de bulunuyor. California Eyalet Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Auerbach’ın kitabı Oxford University Press tarafından yayımlandı.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder