ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2018 yılı raporunda, Türkiye’nin tezleri ve baskılarına rağmen Fethullah Gülen için”sürgündeki din adamı” tanımı kullanıldı. Hareketin üyeleriyle ilgili tutuklama ve hukuk süreçlerine vurgu yapıldı.
BOLD – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası terörizm raporunda Türk hükümetinin 2016 yılı Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen hareketini “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” olarak nitelediği, Gülen Hareketi’nin ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilmediği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2018 yılı terörle mücadele faaliyetlerinin değerlendirildiği raporunu yayınladı.
Raporda, Türk hükümetinin tezlerinin aksine, Hizmet Hareketi’nin ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilmediği belirtildi.
YETERSİZ DELİL VE EKSİK HUKUKİ SÜREÇLER
Türk hükümetinin, Türk vatandaşlarının yanı sıra, aralarında Amerikalıların da bulunduğu Türkiye’de ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarını ve Amerikan misyonlarında çalışan yerel personeli de “FETÖ “ya da terör bağlantılı olduğu iddia edilen suçlamalarla gözaltına aldığı ve tutukladığı belirtildi.
Raporda, bu gözaltı ve tutuklamaların sıklıkla yeterli delil olmadan ve hukuki süreçler tam işletilmeden gerçekleştirildiği belirtildi.
SÜRGÜNDEKİ DİN ADAMI
Raporda, Fethullah Gülen için “sürgündeki din adamı” tanımı kullanıldı ancak sürgünü Fethullah Gülen’in kendi isteğiyle (self-exiled cleric) seçtiği ifade edildi.
YAKLAŞIK 50 BİN TUTUKLU, 130 BİN İHRAÇ
Raporda 2018 yılı 11 Aralık itibariyle Hizmet Hareketi’yle ilişkili oldukları gerekçesiyle 47 bin 778 kişinin tutuklandığı; hükümetin aralarında asker, emniyet personeli ve memurları 2018 yılında da görevden atmaya devam ettiği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2016 yılındaki darbe girişiminden 2018 sonuna kadar görevden çıkarılan ve açığa alınan devlet görevlisi sayısının 130 bini; gözaltına alınan ve tutuklanan kişi sayısının 80 bini bulduğunu kaydetti. Ayrıca 1500 den fazla sivil toplum örgütünün de kaatıldığı raporda belirtildi.
TÜRKİYE’DE TERÖRÜN TANIMI GENİŞ
ABD Dışişleri Bakanlığı raporundan Türkiye’de geniş bir terör tanımı olduğu, bu tanımın da anayasal düzene, devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları da kapsadığı, hükümetin de düzenli olarak ifade özgürlüğü ve toplanma hakkının meşru şekilde kullanılmasını suç haline getirmek amacıyla bu terör tanımını kullandığı belirtildi.
medyaboldTürkiye’nin güvenli bölge içine aldığı Tel Abyad’da bombalı saldırı: 13 sivil öldü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder