Amerika Savunma Bakanı Mark Esper, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik askeri üslerine ilişkin sözleriyle ilgili açıklama yaptı. Esper, öncelikli olarak konuya ilişkin mevkidaşlarımla konuşmam gerekir dedi.
BOLD – ABD Savunma Bakanı Mark Esper, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerekirse İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılabileceğine yönelik açıklamalarına ilişkin, “Bu konu daha önce bana gelmedi. Ben de ilk kez gazetelerden gördüm ve dolayısıyla bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir” dedi.
Esper, 2. Dünya Savaşı sırasında 5 bin Amerikan askerinin öldürüldüğü Ardenler Taarruzu’nun yıl dönümü için gittiği Lüksemburg’dan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İTTİFAK VE İTTİFAKA YÖNELİK TAAHHÜTLER
Amerika Savunma Bakanı, Türkiye’nin Kürecik radar üssünü kapatmak istemesi halinde bunu NATO’yla müzakere etmesi gerektiğini de söyledi.
Erdoğan’ın ABD Senatosunun yaptırım tasarısına karşı Türkiye’nin İncirlik ve Kürecik’i Amerikan askerlerine kapatma konusundaki açıklamalarına ilişkin bir soruya yanıt veren Esper şu ifadeleri kullandı, “Türkiye egemen bir devlet olmasıyla birlikte, kendi ülkesinde NATO üs ve askerlerini barındırıp barındırmama konusunda doğal olarak halkarı var. Ancak tekrar ediyorum eğer söylediklerinde ciddilerse, bu bir ittifak ve ittifaka yönelik taahhütlerinizle ilgili bir konudur.”
Kürecik radar üssü konusunun NATO tarafından görüşülmesi gerektiğini ifade eden Esper, “Tabi öncelikle onların egemen bir devlet olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla NATO veya yabancı kuvvetleri kendi topraklarında barındırma veya barındırmama konusunda doğal hakları var. Ancak dediğim gibi dediklerinde ciddi iseler bu bir ittifak meselesi olur, ittifaka olan bağlılığınızla ilgilidir.” dedi.
FAZ: TÜRKİYE’NİN NATO ÜYELİĞİ SORGULANIR
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik’e ilişkin açıklamaları Alman basınında da yankı buldu.
Erdoğan’ın sözlerine yönelik Almanya’nın etkili gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’un yorum köşesinde yapılan değerlendirmede, “Eğer Erdoğan tehdidini uygular ve İncirlik’i Amerikan silahlı kuvvetlerine kapatırsa, ikili ilişkilerde yeni bir dip noktaya ulaşılmış olur ve bunun da ötesinde Türkiye’nin gerçekten bir NATO üyesi olup olmadığı sorusu daha sık sorulmaya başlar… Rus üretimi S-400 sistemlerinin satın alınması bir provokasyondu, İncirlik’in kapatılması ise eşi benzeri olmayan bir aşağılama olur.”
medyaboldUluslararası diplomaside sıfırlanan itibar! Erdoğan’ı Cenevre’de kimse karşılamadı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder