Gazeteci Fikret Bila, özel teşebbüsleri devlet eliyle kamulaştıran ama ekonomik değeri yüksek askeri üretim tesislerini özelleştiren AKP’nin bu çelişkiyi açıklamak zorunda olduğunu söyledi.
BOLD – AKP’nin 17 yılda 70 milyar dolara yakın özelleştirme yaptığını söyleyen Gazeteci Fikret Bila Halk TV haber sitesindeki köşesinden AKP’nin özelleştirme konularındaki çelişkilerini yazdı. Ziraat Bankasının özel teşebbüs Simit Sarayının hisselerini alması, askeri üretim yapan Tank Palet Fabrikasının özelleştirilmesini değerlendiren Bila, ”İktidar bir taraftan özelleştirme yaparken bir taraftan da hükumetin ekonomi politika tercihine ters olmasına karşın devletleştirme de yapıyor. Bu işlemlerde iktidarın açıklığa kavuşturması gereken yönler var”dedi.
ÇELİŞKİYİ AÇIKLAMAK ZORUNDALAR
Demokrasinin şeffaflık ve denetim yönetimi olduğu belirten Bila, ”Ancak çok büyük meblağlara varan özelleştirme ve devletleştirme yeterince şeffaf değil” diye konuştu. Bila, özel teşebbüsleri devlet eliyle kamulaştıran ama ekonomik değeri yüksek askeri üretim tesislerini özelleştiren AKP’nin çelişkiyi açıklamak zorunda olduğunu söyledi.
Fikret Bila’nın köşesinde kaleme aldığı yazısı şöyle:
”AKP hükumetleri Türkiye’de en fazla özelleştirme yapan hükumetler oldu. 17 yıla varan iktidar sürecinde toplam 70 milyar dolara yakın özelleştirme yapıldı. Devletin üretim kapasitesinin tamamına yakını özel sektöre satıldı. Atatürk’ten bu yana kamunun mülkiyetinde olan ekonomik tesisler devlet mülkiyetinden çıkarıldı. Buna karşın hâlâ devletin elinde ekonomik değeri yüksek tesisler var. Bunların büyük çoğunluğu askeri üretim, tamir ve bakım tesisleri.Bu tesisler de özelleştirme kapsamına Arifiye Tank Palet Fabrikası’nın işletmesinin BMC ve Katarlı ortağına 25 yıllığına devredilmesiyle alınmış oldu.
ÖZELLEŞTİRME VE DEVLETLEŞTİRME ŞEFFAF DEĞİL
İktidar bir taraftan özelleştirme yaparken bir taraftan da hükumetin ekonomi politika tercihine ters olmasına karşın devletleştirme de yapıyor.Bu işlemlerde iktidarın açıklığa kavuşturması gereken yönler var.Demokrasi, şeffaflık ve denetim rejimidir.Ancak çok büyük meblağlara varan özelleştirme ve devletleştirme yeterince şeffaf değil.Bu nedenle devletin açıklığa kavuşturması gereken çelişkiler var.
50 MİLYON DOLAR ARANDI MI?
Bu çelişkilerin başında iktidarın Tank-Palet Fabrikasının işletmesini Katar ortaklı BMC’ye 25 yıllığına vermesi konusu geliyor.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ısrarlı soruları karşısında “50 milyon dolar yatırım gerekiyordu, bu nedenle işletme hakkını 25 yıllığına verdik” yanıtını verdi. 50 milyon dolar Türkiye Cumhuriyeti Devleti için konu bile edilemeyecek kadar küçük bir meblağdır. Türkiye’nin milli geliri ve bütçe büyüklükleri düşünülürse devede kulak bile sayılmaz. Bugün orta büyüklükte bir KOBİ, organize sanayi bölgesinde çalışan bir sanayi şirketi bu kadar parayı çıkarabilir, çok rahat bulabilir. Nitekim Kılıçdaroğlu, Tank Palet Fabrikasının işletme hakkı devredilirken, “bunu yapmayın 50 milyon doları ben bulurum” diyerek bu gerçeğe dikkati çekmişti. 50 milyon dolar Türkiye Cumhuriyetinin kamu kaynaklarından karşılayamayacağı bir para değildir. Bu nedenle iktidar bu çelişkiyi açıklamak zorundadır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Tank Palet Fabrikası için 50 milyon dolar aradığını ve bulamadığını iktidar açıklığa kavuşturmak zorundadır.Bu parayı bütçeden bulmak mümkün olduğu gibi bir kamu kurumunun yapacağı bir kampanyada bunun 10 katını bir günde toplamak da mümkündür.Ayrıca Türkiye’de bu tutarda bir devlet ihtiyacını karşılamaktan kaçınacak birçok özel sektör kuruluşu bulmak da mümkündür.Bir taraftan 50 milyon dolar gerekiyordu gerekçesiyle Tank Palet Fabrikasının işletmesini devretmek, diğer yandan özel sektörde iktidarla iş yapan şirketin 450 milyon liralık vergi borcunu silmek açıklanması gereken bir çelişkidir.İktidar, Tank Palet Fabrikası için 50 milyon doları nasıl bulamadığını açıklığa kavuşturmak zorundadır.
ZİRAAT BANKASI’NIN YATIRIMLARI
Açıklığa kavuşturulması gereken bir konu da devlet bankası olan Ziraat Bankasının işlemleriyle ilgilidir.Devlet, 50 milyon dolar bulamazken, Ziraat Bankasının ilgi alanına girmeyen medya alanında 1 milyar dolara yakın krediyi nasıl ve neden verdiğinin açıklanması gerekir.Aynı bankanın, devlet Tank palet Fabrikası 50 milyon dolar ararken, Simit Sarayı şirketinin yüzde 51’lik hissesine ne kadar dolar ödediğini ve neden ödediğini açıklaması gerekir.
TERSANELERDE MİLLİ GEMİ
Türkiye milli gelir ve bütçe olanakları bakımından küçümsenecek bir ülke değildir. Milli Gemi Projesini (MİLGEM) askeri tersanelerde başarıyla hayata geçirmiştir. Heybeliada, Büyükada, Burgazada, Kınalıada isimli 4 savaş gemisini askeri tersanelerde tümüyle milli olanaklarla inşa etmiş ve denize indirmiştir. Bu gemiler; deniz üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve keşif karakol gemisi olarak hizmet edecek, en yüksek teknolojiyle donatılmış gemilerdir. Bu gemiler İstanbul Tersanesinde kamu işçileri, subay ve astsubaylar eliyle ve milli olanaklarla inşa edilmiştir. Bu üretim kapasitesi ihracat olanaklarına da sahip olmuştur. Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 4 korvetin ihalesi yapılmış ve 2018’de ihaleyi Türkiye almıştır. Türkiye’nin askeri üretim kapasitesi bu boyuttayken, 50 milyon dolar bulamadığı için tank Palet Fabrikasının işletmesinin Katar ortaklı bir şirketi 25 yıllığına verilmesi izaha muhtaçtır.”
medyaboldEthem Sancak ve CHP’li Engin Özkoç’un canlı yayında Tank Palet gerginliği
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder