Dünya genelinde görülen vaka sayısı 245 bini aştı. Şu ana kadar hastalananların 88 bini iyileşti. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bini geçti. İtalya, can kayıplarında Çin’i geride bıraktı.
BOLD – Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yol açtığı hastalığa yakalananların sayısı 245 bini aştı. Hastalık nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 10 bin 28 olarak belirlendi. Ölü sayısı, son iki günde 2 binden fazla arttı.
Çin’de ortaya çıkan ve 178 ülkeye yayılan virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının en yüksek olduğu ülke ise İtalya oldu.
ÇİN’DE YENİ VAKASIZ İKİNCİ GÜN
Koronavirüsün ilk kez ortaya çıktığı Çin’de iki gündür yeni vakaya rastlanmadı. Çin Ulusal Sağlık Dairesinden yapılan açıklamada, ülke içinde ikinci günde de hiçbir yeni vakaya rastlanmazken, Çin’e yurt dışından gelen 39 vatandaşta virüs tespit edildiği bildirildi.
Çin’e yurt dışından gelenler 14 gün karantinada kalmak zorunda. Çin’de şimdiye dek toplam 80 bin 967 koronavirüs vakası kayıtlara geçirildi. Ölü sayısı ise 3 bin 248 olarak açıklandı.
Ülkede koronavirüs bağlantılı ölüm oranları da ciddi şekilde düştü. Dün 3 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, salgının başladığı Aralık ayı sonundan bu yana ölenlerin toplam sayısı 3248’e çıktı. Ancak Çin hükumetinin verdiği sayıların gerçeği yansıtmadığı iddiaları da mevcut.
Çin ve uluslararası gözlemciler, Çin’de vaka sayısındaki düşüşün ciddi yasaklar ve karantinalarla gerçekleştiğine dikkat çekiyor.
İTALYA’DAKİ CAN KAYBI ÇİN’İ GEÇTİ
İtalya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı hastalığın çıkış yeri olan Çin’i geçti. Hükumet karantina koşullarını sıkılaştırmaya hazırlanırken hastaneler yoğunlukla baş etmekte zorlanıyor.
İtalya’da son 24 saatte 427 ölüm kayda geçirildi; böylece salgının ülkede görülmeye başlandığı 21 Şubat’tan bu yana ülke genelinde ölü sayısı 3 bin 405’e çıktı. Çin’de Ocak ayının başından bu yana koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısıysa 3 bin 245.
İtalya’da doğrulanan vaka sayısıysa Çin’e göre çok daha düşük. Ülkede 41 bin 35 kişinin koronavirüs taşıdığı tespit edildi. Bu rakam Çin’deyse 80 bin 907.
İTALYA’DA DOKTORLAR TEHLİKE ALTINDA
Ulusal Pratisyenler Federasyonu Genel Sekreteri Paola Pedrini, salgının İtalyan doktorları da ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirterek, sadece Bergamo bölgesinde 600 doktordan 110’nun hasta olduğunu söyledi.
Paola Pedrini, “Durum şubat ayından bu yana hiç iyiye gitmiyor. Maske ve eldivenler geldi ama yeterli değil.” diyerek içinde bulundukları durumu özetledi.
İSRAİL, FİLİSTİN’E GİRİŞ-ÇIKIŞLARI KAPATIYOR
İsrail’in, yeni tip koronavirüsle mücadele için gelecek pazardan itibaren tüm Filistin topraklarını giriş-çıkışlara kapatma konusunda kararlı olduğu belirtildi.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İsrail, gelecek pazardan itibaren tüm Filistin topraklarını kapatma kararı almaya yöneliyor” ifadeleri yer aldı.
İsrail Sağlık Bakanlığı son olarak ülkede 104 kişide daha Kovid-19 tespit edildiğini toplam vakanın 677’ye ulaştığını duyurmuştu.
ABD’DE 40 MİLYON İNSANA ‘EVDE KALMA’ EMRİ
ABD’nin California eyaletinde yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle eyalet genelinde ‘evde kalma emri’nin çıkarıldığı belirtildi.
California Valisi Gavin Newsom, Perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde ‘evde kalma emri’ verdi.
Valinin emri çerçevesinde, insanlardan evlerinde kalmaları istenirken, tıbbi ve gıda gibi asli ihtiyaçların temini için ise evlerden çıkılabileceği kaydedildi.
HOLLANDA SAĞLIK BAKANI İSTİFA ETTİ
Hollanda’da çarşamba akşamı yeni tip koronavirüs oturumunda bayılan Sağlık, Refah ve Spor Bakanı Bruno Bruins istifa etti.
Bayılma sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulunan Bruins, “Yoğun geçen haftaların yorgunluğuyla bayıldım, şimdi kendimi daha iyi hissediyorum” ifadesini kullanmıştı.
Bruins’in aşırı yorgunluktan dolayı istifa ettiği belirtildi.
FRANSA’DA VİRÜS ÜLKENİN TAMAMINA YAYILDI
Fransa’da koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 372’ye, vaka sayısı 10 bin 995’e çıktı.
Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, düzenlediği basın toplantısında, virüs tespit edilen kişi sayısının 1861 artarak 10 bin 995’e yükseldiğini belirtti. Virüsü taşıyanların arasında yoğun bakımda tedavi gören kişilerin sayısının 1122’ye çıktığını aktaran Salomon, salgının ülkenin tamamına yayıldığını söyledi.
VİRÜSÜ BULAŞTIRARAK ÖLÜME SEBEP OLMANIN CEZASI 15 YIL
Romanya’da hükumet, koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemlere uymayan ve bu nedenle bir başkasına virüs bulaştırıp ölümüne yol açanların 15 yıl hapis cezasına çarptırılacağını duyurdu.
Yeni düzenlemeye göre virüs taşıdığını bildiği halde, yetkililerin yönlendirmelerine uymayan ve virüsü yayarak üçüncü kişilerin ölümüne neden olan hastalar hakkında yasal işlem başlatılacak.
Romanya’da şu ana kadar 277 koronavirüs vakası açıklanırken henüz virüsten dolayı hayatını kaybeden olmadı.
DSÖ: AFRİKA’DA 34 ÜLKEYE SIÇRADI
Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüsün Afrika’da hızla yayıldığını ve 1,3 milyar nüfuslu kıtayı tehdit ettiğini bildirdi.
BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika Direkötürü Matshidiso Moeti, 10 gün önce kıta genelinde sadece 5 ülkede Kovid-19 vakasına rastlandığını ancak şu anda bu rakamın 34 ülkeye çıktığını söyledi.
Moeti’nin basın toplantısının ardından Dünya Sağlık Örgütü, Afrika genelinde Kovid-19 nedeniyle 17 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
AB, STRATEJİK TIBBİ MADDE STOKLAYACAK
Avrupa Komisyonu, yeni tip koronavirüs nedeniyle koruyucu maske ve solunum cihazı gibi stratejik tıbbi malzeme stoklamaya hazırlanıyor.
Yapılan yazılı açıklamada, üye ülkelerin tıbbi malzeme stokunu acil durumlarda kullanabilecekleri ifade edildi.
Söz konusu stoklarda, solunum cihazı, yoğun bakım ekipmanları ve maske gibi kişisel koruyucu ekipmanların yer alacağı bildirildi. Bunun yanı sıra çeşitli laboratuvar malzemelerinin de depolanacağı duyuruldu.
Karar 20 Mart’ta yürürlüğe girecek. Stoka ev sahipliği yapan ülkeler ekipmanları tedarik etmekle yükümlü olacak.
AB Komisyonu’nun ilk aşamada 50 milyon euro bütçe ile stok finansmanının yüzde 90’ını gerçekleştireceği belirtildi.
TRUMP, İLAÇ SÜREÇLERİNİN HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ
ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüse karşı aşı geliştirilene kadar ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) virüse karşı tedavi geliştirme sürecini hızlandırmalarını istedi. Başkan Trump FDA’den geçerliliğini artık yitirmiş kuralları ve bürokratik engelleri kaldırmaları talimatını verdiğini belirtti.
Trump Başkan Yardımcısı Mike Pence’in liderliğinde oluşturulan Koronavirüs Görev Gücü’nün günlük basın brifingi sırasında açıklama yaptı. Koronavirüse karşı aşı geliştirilmesi çalışmaları devam ederken daha önce başka hastalıklar için kullanılmış olan ilaçların korona tedavisinde kullanılabileceğini söyledi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder