Sağlık Bakanlığı, kurduğu koronavirüs destek hattı ile belirti gösterenleri aile hekimlerine gitmelerini istiyor. Aile hekimleri de kendilerine dağıtılan malzemelerin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Aile hekimliklerine maske yazdırmak için gelenler de büyük yoğunluk oluşturuyor.
BOLD – Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e, vaka sayısı da 359’a yükselirken, hastanelerde hâlâ malzemeler eksik. Hastalık belirtisi gösterenlerin yönlendirildiği aile hekimliklerinde ise malzeme yetersiz.
MASKE VE ELDİVEN YOK
BirGün’den Burcu Cansu’ya konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, birinci basamak sağlık kuruluşlarında ciddi bir malzeme eksikliği sorunu olduğunu belirtti. Ünal, “İtalya’da 600 aile hekiminin 100’ü salgına yakalandı ve iki hekim hayatını kaybetti. Türkiye’de de malzeme eksikliği böyle devam ederse İtalya’daki tablodan daha vahim bir tablo ile karşılaşmamız kaçınılmaz. Çalıştığım aile hekimliğine sadece 10 günlük maske dağıtıldı, eldiven ve önlük hiç yok. Şüpheli hastalar için kullanabileceğimiz test kitleri ise bizlere verilmedi” dedi.
HASTANIN YÖNLENDİRİLMESİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında gebe, yaşlı ve kronik hasta takibinin yapıldığını belirten Ünal, “Gebe ve bebekli kadınlara sabah erkenden gelmeleri için randevu veriyoruz. Yaşlı ve kronik hastaların ise yoğunluk oluşturmayacak şekilde gelmesini sağlamaya çalışıyoruz fakat çok mümkün olmuyor. Öksüren ya da yüksek ateşi olan bir hasta geldiğinde ayrı bir odada muayenesini sağlıyoruz ama sonrasında o hastanın takibi ve yönlendirmesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.
ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ
Aile Sağlığı Merkezleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Ünal, “Çalışma biçimi yeniden düzenlenmeli. 08.00-12.00 saatleri arasında aşılama, gebe-bebek takibi gibi koruyucu sağlık hizmetleri, 13.00-15.00 saatleri arasında rutin hasta muayene ve kontrol hizmetleri verilmeli, 15.00-17.00 saatleri günlük raporların tutulması, eğitim çalışmaları ve temizlik faaliyetleri için ayrılmalı. Sağlık çalışanlarının gereksinim duyduğu kişisel koruyucu donanımlar hızla karşılanmalı” dedi.
AİLE HEKİMLİKLERİNDE MASKE KUYRUKLARI OLUŞTU
En büyük yoğunluklarının maske yazdırmaya gelen kronik hastalar olduğunu belirten Ünal, “Maskelerin reçetesiz alınmayacağı açıklandı ve kronik hastalar maske yazdırmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmeye başladı. İnsanlar kaygılanmakta haklı ancak maske için reçete yazdırmak için geldiklerinde virüs kapabilirler. Raporu olan hastalara maske direkt eczaneden verilmelidir. Böylece hastaların kurum kurum gezmesi engellenmiş olur” dedi.
medyaboldMustafa Koçak’ın anne ve babası: Ayaklarının altı patladı yürüyemiyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder