Ermenistan ve Azerbaycan arasında, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde Cumartesi günü başlayan çatışmalar devam ediyor. İki ülke de ilk ateşi karşı tarafın açtığını savundu ve seferberlik ilan etti.
BOLD – Azerbaycan, “karşı saldırı neticesinde” Ermenistan işgali altında bulunan altı köyün kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu, Ermenistan’dan ise bunun gerçeği yansıtmadığı açıklaması geldi.
Ermenistan işgalinde bulunan Dağlık Karabağ’ın yönetimi, Azerbaycan ile çatışmalarda son iki gün içerisinde toplam 31 askerinin öldüğünü, 100’ün üzerinde askerin yaralandığını aktardı.
Açıklamada ayrıca bir kadın ve bir çocuk olmak üzere 2 sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı.
Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada ise, Ermenistan ordusunun saldırısında Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Azerbaycan, askeri kayıplarla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmış değil.
AZERBAYCAN: 6 KÖYÜ ELE GEÇİRDİK
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan ve Ermeni nüfusun yoğun olarak yaşadığı altı köyün Azeri ordusu tarafından ele geçirildiği bildirildi.
Azerbaycan ayrıca ordusunun Murovdağ’ın zirvesini ele geçirdiğini açıkladı.
Azeri haber ajansı APA, böylelikle Ermenistan’ı işgal altındaki bölgeyle birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını ve Ermenistan’dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere’ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini duyurdu.
ÇATIŞMALAR NASIL BAŞLADI?
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, saldırıyı Ermeni tarafının başlattığını, köylere yönelik bombardımanda sivil ölümler ve yaralılar olduğunu, altyapının zarar gördüğünü açıkladı.
Azerbaycan, Ermenistan’ın saldırısı sonrası Ermenistan’ın sınırdaki muharebe faaliyetlerini sonlandırmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için karşı saldırıya geçtiklerini belirtti.
Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azerbaycan’ın Pazar günü yerel saatte 08.10’da sivil yerleşimlerine saldırıya geçtiğini ileri sürdü.
İki Azeri helikopteri, üç insansız hava aracı ve üç tank yok ettiğini açıklayan Ermenistan, “Yanıtımız ölçülü olacak, durumun sorumlusu Azerbaycan’ın askeri-siyasi liderliğidir” dedi.
Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu en az 23 kişi hayatını kaybetti ve 100’den fazla kişi de yaralandı.
2 ÜLKE SIKIYÖNETİM İLAN ETTİ
Bölgede gerginliğin tırmanması üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün sıkıyönetim ilanına dair bir kararname imzaladı. Gece yarısı yürürlüğe giren kararname doğrultusunda başkent Bakü’nün de aralarında bulunduğu 6 şehir ile 16 bölgede yerel saatle 21.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da çatışmaların ardından sıkıyönetim ilan edildiğini duyurmuş ve genel seferberlik çağrısı yapmıştı.
“ŞEHİTLERİMİZİN KANI YERDE KALMAYACAK”
Dağlık Karabağ’da çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik” ifadelerini kullandı.
Öncelikli ateşin karşı taraftan açıldığını belirten İlham Aliyev, “Ermenistan’ın saldırısının planlı olduğunu” savundu.
Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada Aliyev, Azeri ulusunu “başarılı karşı saldırıdan dolayı” tebrik etti: “Karşı saldırının sonucu olarak işgal altındaki bir dizi Azeri yerleşim yeri özgürleştirildi. Başarılı karşı saldırımızın 30 yıldır süren işgale, adaletsizliğe bir son vereceğine inanıyorum.”
“BÜYÜK ÇAPLI BİR SAVAŞIN EŞİĞİNDEYİZ”
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, televizyondan yayınlanan açıklamasında, “Azerbaycan’ın otoriter rejimi bir kez daha Ermeni halkına savaş ilan etti” dedi. Paşinyan sözlerini, “Güney Kafkasya’da sonucu belli olmayan büyük çaplı bir savaşın eşiğindeyiz” şeklinde sürdürdü.
Paşinyan, Pazar akşamı yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik suçlamalarda bulundu ve Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın elinde Azerbaycan ordusunun Türk silahları kullandığına dair bilgiler olduğunu öne sürdü.
PAŞİNYAN: TÜRKİYE MÜDAHİL OLMASIN
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ‘Dağlık Karabağ’daki Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığına Türkiye’nin müdahil olmamasının sağlanması’ için uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Paşinyan, Ankara’dan Bakü’ye gelen destek mesajları sonrasında yaptığı konuşmasında ‘Türkiye’nin tutumu Güney Kafkaslar ve komşu bölgelerde yıkıcı sonuçlar doğurabilir’ ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, TÜM İMKANLARIYLA AZERBAYCAN’IN YANINDADIR”
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” demişti.
Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 27, 2020
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün yaptığımız telefon görüşmesinde dirayetli ve kararlı duruşuna bir kez daha şahit olduğum Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev’e ifade ettiğim gibi, Türkiye “tek millet, iki devlet” anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Türkiye, Dağlık Karabağ sorununa çözüm amacıyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde kurulan Minsk Grubu’nda yer alıyor.
SURİYELİ SAVAŞÇI İDDİASI
Ermenistan Savunma Bakanlığı Pazar günü ayrıca, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’ın tarafında Suriyeli savaşçıların savaştığına yönelik iddiaları araştırdıklarını açıkladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise iddiaları “saçmalık” olarak nitelendirdi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), “Türkiye destekli Suriyeli 300 savaşçının Azerbaycan’a taşındığını ve bu iddianın güvenilir kaynaklara dayandığını” öne sürmüştü. Gözlemevi Pazar günü, Suriye’nin Afrin kentinden gelen bu savaşçıların birkaç gün önce Azerbaycan’a vardığını ve başka savaşçıların da yola çıkmak için hazırlandığını iddia etti.
ABD’li gazeteci Lindsey Snell de geçtiğimiz günlerde aynı iddiayı gündeme getirmişti.
ULUSLARARASI TOPLUMDAN İTİDAL ÇAĞRISI
BM, ABD, AB, Rusya, Fransa ve Almanya iki tarafa da çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden “çok endişe duyduğunu” açıkladı.
Guterres’in sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter tarafları çatışmayı durdurmaya, gerilimi azaltmaya ve gecikmeden müzakerelere geri dönmeye çağırıyor” dedi.
Gueterres, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile de görüşeceğini ifade etti.
Pazar günü de Almanya, Fransa, Avrupa Birliği, Rusya ve Vatikan’dan çatışmaları sonlandırma çağrısı yapılmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, dışarıdan şiddeti tırmandıracak adımların “fayda sağlamayacağı” uyarısında da bulunuldu.
Bölgedeki gerilim son aylarda yükselişte.
Temmuz ayında yaşanan çatışmalarda da 16 kişi ölmüş, Azerbaycan başkenti Bakü’de Dağlık Karabağ’ın kontrolünü geri almak için seferberlik ilan edilmesi amacıyla son yılların en büyük gösterisi gerçeklemişti.
medyaboldAzerbaycan-Ermenistan gerilimi: Çatışma bölgesinden ilk görüntüler…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder