29 Eylül 2020 Salı

Ermenistan 18 yaş üstü erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladı

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle sıkıyönetim kararı alan Ermenistan hükumeti, seferberlik için 18 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini yasakladı. Çatışmaları durdurmak için diplomatik çabalar ise hızlandı.

BOLD – Ermenistan kabinesi, seferberlik listesinde bulunan 18 yaş üstü tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini öngören kararı kabul etti.

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ın fiili lideri Arayik Harutyunyan, yerel parlamentonun olağanüstü oturumunda yaptığı açıklamada, “18 yaşından büyükler için sıkıyönetim ve genel seferberlik kararı aldım” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Facebook sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, “Ermenistan’da sıkıyönetim ve genel seferberlik kararı alındı. Otoriter (Azerbaycan) rejimi, Ermeni halkına yeniden savaş açtı” diyerek “öngörülemeyen sonuçları” olabilecek ve Kafkasya’nın ötesine uzanabilecek “büyük bir savaşın” eşiğinde olduklarını vurguladı.

Her iki ülke de belli bölgelerde seferberlik ve sıkıyönetim ilan ilan etti.

ERMENİ KİLİSESİNDEN ÇAĞRI

Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla ilgili bir mesaj yayımlayan Ermeni Apostolik Kilisesi ise “vatanın savunulması” çağrısı yaptı.

Ermenistan’daki kilisenin başpiskoposu ve Ermenilerin ruhani lideri 2’nci Karekin tarafından “Ermeni ulusuna” hitaben yayımlanan mesajda, “Vatanımızın bir parçası olan Dağlık Karabağ bir kez daha bizi ulusumuzun haklarını, geleceğini ve ulusal onurunu korumaya çağırıyor” denildi.

Ermeni Apostolik Kilisesi başpiskoposu 2’nci Karekin, bölgedeki çatışmalar nedeniyle İtalya ziyaretini yarıda kesmişti.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu ile Ermenistan arasındaki çatışmalar Pazar gününden beri devam ediyor. Ermeni tarafı, Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda 58 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. AFP’nin haberine göre, çatışmalar nedeniyle dokuz Azeri ve iki Ermeni sivil de hayatını kaybetti.

Azerbaycan, ordusunun verdiği kayıplar konusunda resmi bir açıklama yapmadı.

ERMENİSTAN: GÜMRÜ’DEKİ RUS USSU GÜVENLİK UNSURU

Dağlık Karabağ krizinde Erivan’da beklentiler Rusya’ya yöneliyor. Moskova’daki Ermenistan Büyükelçisi Vardan Toganyan, Rus Interfax ajansına yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Gümrü kentinde bulunan Rus üssünün “bölge için bir güvenlik unsuru” olduğunu söyledi.

Elçi Toganyan, “Gümrü Üssü bugüne kadar hep istikrar sağlayan bir rol oynamıştır” diye konuştu.

Gümrü, başkent Erivan’ın 120 km. kuzeyinde bulunuyor. Erivan’da üsse bağlı bir garnizon da varlık gösteriyor. Türkiye’ye yaklaşık 20 km. mesafedeki Gümrü Üssü, 1995 yılında yapılan bir anlaşma ile kurulmuştu. Üssün 25 yıl süreyle 2020 yılına dek varlığını koruması kararlaştırılmıştı. Ancak 2010 yılında Rusya ile Ermenistan arasında üssün süresini 2044’e kadar uzatan bir anlaşma imzalandı. Interfax ajansının verdiği bilgilere göre, Gümrü ve Erivan’da sınır koruma ile görevli toplam 3 bin 500 Rus askerinin yanı sıra savaş uçakları, füze savunma sistemleri ve tank taburu yer alıyor.

DAĞLIK KARABAĞ İÇİN BM DEVREDE

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ için devreye girdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bölgedeki çatışmalarla ilgili olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile videokonferans aracılığıyla görüştüğü açıklandı.

BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres’in “çatışmaların derhal sonlandırılması ve Minsk Grubu’nun eş başkanlarının çatısı altındaki anlamlı müzakerelerin koşulsuz bir şekilde gecikmesizin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğine” vurgu yaptığını söyledi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi’nin de Salı günü kapalı kapılar ardında düzenleyeceği oturumda Dağlık Karabağ’daki çatışmaları ele almasının beklendiği kaydedildi.

Toplantıyı Almanya ve Fransa’nın talep ettiği ancak İngiltere, Belçika ve Estonya’nın da bu girişimi desteklediği ifade edildi.

AB: DIŞARIDAN MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ

Avrupa Birliği, dış güçleri Dağlık Karabağ krizine müdahale etmemeleri için uyardı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “dışarıdan müdahalenin kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Borrell, Azerbaycan ordusu ile Ermenistan destekli milisler arasındaki çatışmaların tüm Kafkasya bölgesinin istikrarı açısından “ciddi sonuçları olabileceği” uyarısında bulundu.

AB temsilcisi, bölgedeki aktörlerin, çatışmaların bir topyekûn savaşa dönüşmesini engellemek için “ellerinden geleni yapmaları” gerektiğini sözlerine ekledi.

RUSYA, ARABULUCULUĞA HAZIR

Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla ilgili Kremlin’den de yeni bir açıklama geldi. Açıklamaları TASS haber ajansı tarafından aktarılan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

Rusya’nın “her iki ülkeyle de geleneksel olarak iyi ilişkilere sahip olduğunu” ifade eden Peskov, Rusya’nın bu sorunu çözmek için nüfuzunu kullanabileceğini belirtti. Peskov, sorunun diplomatik yolla çözümünün, artık “kimin haklı ya da kimin suçlu olduğunu tartışmaktan” daha önemli olduğunu ifade etti.

Dağlık Karabağ’daki durumun “Rusya ve diğer ülkeler için endişe sebebi” olduğunu söyleyen Kremlin sözcüsü, “Husumetin bir an önce sonlandırılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

ERMENİSTAN, AZERBAYCAN’I AİHM’YE ŞİKAYET ETTİ

Ermenistan, Dağlık Karabağ sınırı boyunca yaşanan çatışmalarla ilgili olarak Azerbaycan’ı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikayet etti.

AİHM’den yapılan yazılı basın açıklamasında, Erivan’ın AİHM’den Bakü’ye karşı geçici tedbirlerin uygulanmasını talep ettiği kaydedildi.

Paşinyan’ın Başdanışmanı Arutyunyan: Ana aktör Azerbaycan değil Türkiye

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder