Rus hava savunma sistemi S 400 alımıyla başlayan kriz sonrası ABD’nin düşmanlarına uyguladığı CATSAA yaptırımlarına maruz kalan Türkiye, parçalarını ürettiği 5. nesil savaş uçağı F 35’lerinden oldu. Ege’de hava üstünlüğünü Yunanistan lehine değiştiren gelişmeler sonrası Saray, televizyonlardan oyuncakla milli muharebe uçağı tanıtımına başladı.
BOLD – ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), 2006’da katılımcıların imzasına açtığı F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı (JSF) Ortak Mutabakat Zaptı’nı, Türkiye 26 Ocak 2007’de imzalayarak resmen projeye dahil oldu.
Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etti. 2018’de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye’ye verildi. Ancak uçaklar ABD’de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutuldu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verildi.
CATSAA YAPTIRIMLARI
Ancak Türkiye ile ABD arasında Rusya’da satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan krizle bu 6 uçak Türkiye’ye transfer edilemedi. ABD’nin 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırıldı. ABD Kongresi, Türkiye’ye ABD’nin düşmanlarına uygulanan CATSAA yaptırımlarının uygulanması kararı aldı.
Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alındı. ABD’nin Aralık 2020 itibarıyla da parçaların tamamı için yeni tedarikçiler buldu.
HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ YUNANİSTAN’A GEÇEBİLİR
Barçın Yinanç’ın T24’teki yazısına göre, F35 projesinden çıkarılan Türkiye Ege’deki hava üstünlüğünü Yunanistan’a kaybedebilir.
CATSAA yaptırımları sonrası S-400’lerle ilgili en sert yaptırımın Türkiye’nin 5. jenerasyon F-35 uçak programından dışlanması olduğunu belirten Yinanç, “Yaptırım tehdidine karşılık ‘kendi uçağımızı kendimiz yaparız’ deniyor. Ancak Milli Muharip Uçağı’nın (MMU) seri üretime geçip hava kuvvetlerinin envanterine yüksek sayılarda girmesi en iyi senaryo ile 2035’i buluyor, ki daha ortada uçak yok” ifadelerini kullandı.
Türkiye halihazırda, ABD Kongresi’nin örtülü ambargosu nedeniyle yaşlanmakta olan F-16 filosunu modernize edemiyor.
MAKET SAVAŞ UÇAĞINI TANITTI
Saray’ın Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi, İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın CNN Türk ekranlarında Türkiye’nin savaş uçağını tanıttı.
Oyuncak bir savaş uçağını kameralara çeviren Çaşın, “Bu Milli Muharebe Uçağı’nın (MMU) aşağı yukarı bire bir şeysi. Bu 2023’te hangardan çıkıyor” dedi.
BUNU DA BEN ÜRETTİM
Çaşın’ın sosyal medyada dolaşıma giren açıklamaları alay konusu oldu. Maket uçak fotoğrafları paylaşan sosyal medya kullanıcıları Çaşın’ın sözlerini ti’ye aldı.
Erdoğan'ın danışmanı Mesut Hakkı Caşın tüpçünün kanalında halkla kafa buluyor:)pic.twitter.com/f9hwtdpfYp
— Kaç Saat Oldu? (@kacsaatolduson) May 16, 2021
Oğlumun oyuncakları arasında ne buldum. pic.twitter.com/S62UK0sUuu
— md (@bilinmeyendaki) May 16, 2021
Bunu da ben ürettim kendi imkânlarımla pic.twitter.com/lbThbipRzJ
— Efe Yılmazberk (@efeberk92) May 16, 2021
Benim yaptım ama motor takarsan uçar sanırsam…ama kesin 2023 de uçacak… pic.twitter.com/T6OHkJPOqS
— zafer birben (@zaferbirben) May 16, 2021
Birebir 6 silahlı jet savaş uçağımız.. pic.twitter.com/luKAOx3cpY
— Aykut bamefien (@TamamHadiTamam) May 16, 2021
Bu da Saray’ın milli savaş uçağı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder