13 Haziran 2021 Pazar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın geleceği Libya’dan neden saklandı?

23 Haziran’da Almanya’da gerçekleştirilecek İkinci Libya Konferansı öncesi Cumartesi günü Türkiye’den geniş bir heyet Libya’yı ziyaret etti. Ancak ziyaret öncesi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Sicilya’dan Trablus’a geçişi ve ziyareti hakkında Libya tarafına bilgi verilmediği ve bu durumun Libya tarafında rahatsızlık oluşturduğu ortaya çıktı.

 BOLD – İlki geçen yılın Ocak ayında yapılan Libya Konferansı, 23 Haziran’da Berlin’in ev sahipliğinde bir kez daha düzenlenecek. Görüşmelerde ana gündem Aralık ayında yapılacak genel seçimler, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ülkeden çekilmesi olacak.

İkinci Libya Konferansı öncesi Türkiye’den geniş bir heyet Libya’yı ziyaret etti. Dışişleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki heyet, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, Libya Milli Birlik Hükümeti (MBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Libya Başkanlık Konseyi üyeleri Abdullah El-Lafi ve Musa El-Koni ile yaptığı görüşmelerin ardından dün ülkeden ayrılmıştı.

Yapılan görüşmelere Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katılmıştı.

“AKAR’I KARŞILAMADA LİBYALI HİÇBİR YETKİLİ YOKTU”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İtalya’nın Sicilya Adası’nda İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisinde üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.

Heyette yer alan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dışındaki isimlerin hepsi Ankara’dan Trablus’a geçti. Hulusi Akar ise Cuma günü İtalya’nın Sicilya Adası’nda İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. Akar, Sicilya’daki görüşmenin ardından Trablus’a Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla geçti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İtalya’nın Sicilya adasından Libya’ya Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla geçti.

Ancak Arap dünyasının önde gelen televizyon kanallarından Suudi Arabistan merkezli Al-Arabiya’ya göre Hulusi Akar’ın Libya’ya gelişi ve Akar’ın programı konusunda hakkında Trablus hükumetine bilgi verilmedi.

Habere göre, Trablus Mitiga Havalimanı’ndaki Libyalı yetkililer Akar’ın ziyareti hakkında bilgilendirilmedi ve Akar Libyalı yetkililer tarafından bilinmeyen bir uçuşla Sicilya’dan Mitiga Havalimanı’na geldi.

Trablus Mitiga Havalimanı’nda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı Türk yetkililer karşıladı.

İran merkezli Mehr Haber Ajansı da Al-Arabiya’yı kaynak göstererek verdiği haberde, Milli Savunma Bakanı Akar’ın ‘sürpriz’ ziyaretinden ne Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin ne de Ulusal Birlik Hükumeti’nin haberdar olduğunu Trablus’taki Türk Büyükelçiliği’nin Libyalı yetkilileri bu konuda bilgilendirmediğini ifade etti.

Bu sebeple Akar’ı karşılamaya hiçbir Libyalı yetkilinin gelmediği kaydedildi.

“KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ, UTANÇ VERİCİ”

Ziyaretten sadece Mitiga Havalimanı’nda bulunan Türk askeri yetkililerin haberdar olduğu ve Türk askerlerin Libyalı güvenlik güçlerini Milli Savunma Bakanı Akar’ın uçaktan ineceği bölgeye yaklaşmamaları konusunda uyardığı belirtildi.

Akar’ın uçaktan indikten sonra Mitiga Askeri Üssü’nün batısındaki Türk askerlerinin konuşlandığı bölgeye geçtiği belirtildi.

Al Arabiya haber kanalı, Libyalı kaynakların yaşananları “küçük düşürücü, utanç verici, diplomatik normların ve ülkeler arası dostluğun dışında” şeklinde değerlendirdiği bildirildi.

LİBYA’DAKİ TÜRK ASKERLERİ VE SURİYELİ SAVAŞÇILAR

Türkiye, Fayiz es Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) ile 2019’da imzaladığı güvenlik ve askeri işbirliği anlaşması kapsamında Libya’ya yaklaşık 20 bir Suriyeli paralı asker gönderdi.

Ülkede ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Libya Görev Grup Komutanlığı bulunuyor. Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan ateşkes anlaşmasının ardından Türkiye Suriyeli paralı askerlerin  bir kısmını geri çekti, ancak Trablus’taki ortak askeri komuta merkezinin yanı sıra El Watiye hava üssü ve Misrata üssündeki askeri varlığını sürdürüyor. Ayrıca Libya’da Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemiler de görev yapıyor. 

Libya’da şu anda Türkiye’ye bağlı Suriyeli silahlı gruplardan yaklaşık 7 bin paralı asker var ve Türk askerlerin bulunduğu üsleri koruyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk hükumetinin 8 Mart’ta Libya’ya 380 paralı asker daha gönderdiğini duyurmuştu.

Libya Dışişleri Bakanı Necla el Menguş, Mayıs ayı başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Trablus ziyareti sırasında, Türkiye’ye ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkartılması için işbirliği çağrısı yaptıklarını ifade etmişti. Menguş, bu çağrısını geçtiğimiz günlerde bir kez daha yineledi.

İKİNCİ LİBYA KONFERANSI

Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle ve Almanya’nın ev sahipliğinde 23 Haziran Berlin’de düzenlenecek 2. Libya Konferansı’nda Libya’yı ilk kez geçiş hükümeti temsil edecek.

İlki Ocak 2020’de yapılan konferansın ana gündem maddelerinin 24 Aralık’ta ayında yapılması planlanan genel seçimler ile yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi olacak. Ülkenin birleşik bir güvenlik kuvvetlerine kavuşturulması konusunun da gündemde olması bekleniyor.

LİBYA’DAKİ YABANCI GÜÇLER

Geçen yıl 23 Ekim’de varılan ateşkes anlaşmasına göre Libya’daki bütün yabancı savaşçıların 3 ay içinde ülkeyi terk etmesi gerekiyordu. BM Güvenlik Konseyi de ateşkes anlaşması çerçevesinde ülkedeki bütün yabancı güçlerin çekilmesi için birkaç kez çağrıda bulunmuştu. Ancak savaşçıların büyük kısmı ülkeyi terk etmedi.

BM Güvenlik Konseyi diplomatlarına göre Libya’da halen 20 binden fazla yabancı güç ve paralı asker bulunuyor. Bunların 13 bin kadarı Suriyeli, 11 bin kadarı ise Sudanlı, Rus ve Çadlı.

Libya’da geçen yıl ateşkesle birlikte oluşturulan geçici hükumet ülkeyi 24 Aralık’ta seçime götürecek. Ancak ülkede bulunan yabancı güçler seçim öncesi önemli bir istikrarsızlık unsuru olarak görülüyor.

Libya’da asker ve paralı savaşçı bulunduran ülkelerin, 24 Aralık’taki seçim sonrası süreçte elini güçlü tutmak için askerlerini çekmek istemediği belirtiliyor.

Türkiye, Suriyeli paralı askerleri Libya’ya yeniden göndermeye başladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın geleceği Libya’dan neden saklandı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder