6 Mart 2019 Çarşamba

Venezuela, Almanya Büyükelçisini sınır dışı ediyor: 48 saat süre

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Almanya Büyükelçisi Daniel Kreiner’i sınır dışı edeceklerini açıkladı. Arreaza bu karara gerekçe olarak, Kreiner’in ülkenin içişlerine karışmasını gösterdi.

“İstenmeyen kişi” ilan edilen ve ülkeden ayrılması için 48 saat süre verilen Kreiner, kendisini geçici devlet başkanı muhalif lider Juan Guaido’yu pazartesi günü Caracas Havaalanı’nda karşılayan yabancı diplomatlar arasındaydı.

Venezuela’da mahkemenin hakkında seyahat yasağı kararı alması nedeniyle, Guaido’nun bazı Latin Amerika ülkelerine yaptığı geziden sonra ülkeye nasıl giriş yapacağı ve hükümetin ne şekilde tepki vereceği merak ediliyordu.

Guaido, muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’in başkanı olarak 23 Ocak’ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu istifaya çağırmıştı.

Guaido’yu Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak tanıyan 50’den fazla ülke arasında Almanya da yer alıyor.

ALMANYA: GUAİDO’YA DESTEĞİMİZ SARSILMAZ

Venezuela’nın Almanya’nın Caracas büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan açıklama geldi. Maas, Almanya ve onun Avrupalı ortaklarının Venezuela’daki muhalefet lideri Juan Guaido’yu desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Maas tarafından yapılan yazılı açıklamada Venezuela’nın hamlesi “gerginliği düşürmek yerine tırmandıracak, anlaşılmaz bir karar” olarak nitelendi. Maas’ın açıklamasında “Avrupa’nın Guaido’ya desteği sarsılmazdır” ifadesi yer aldı. Açıklamada, Büyükelçi Kriener’ın istişareler için geri çağırıldığı da belirtildi.

MADURO’DAN HALKI ÇAĞRI

Guaido’yu “darbeci Amerikan kuklası” olarak niteleyen ve Rusya, Çin, Türkiye gibi ülkeler tarafından desteklenen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Juan Guaido’nun ülkeye dönmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada görevden ayrılmasını isteyenleri yenilgiye uğratma sözü verdi ve halkı yeni protesto gösterileri için cumartesi günü sokağa çağırdı.

Juan Guaido da Latin Amerika turunun ardından ülkesine döndükten sonra yaptığı konuşmada Cumartesi günü protesto gösterileri düzenlemeleri için halka çağrı yapmıştı.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder