30 Mart 2020 Pazartesi

Analiz: Futbol eskisi gibi olmayacak; her ülke kendi ipini kendi kesecek

Futbolun geleceği ile ilgili UEFA başkanı Ceferin’in ‘Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak’ dedi. Futbolcular isteksiz, taraftar stadyumlardan korkuyor, gelirler dipte…

BOLD – Dünyanın en fazla takip edilen oyunu koranavirüs salgını nedeniyle askıya alındı. Şimdilik başlangıç zamanı belli değil. UEFA’nın üye ülkelerle yaptığı telekonferans toplantısında alınan en net karar; liglerin tamamlanması yönünde oldu. Maçların bitiş tarihi ise geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak futbolun artık eskisi gibi olmayacağını açıklayan UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’e göre Haziran ayının sonu. Tüm ülkeler ligleri tamamlamadan gelecek yılın planlaması yapılamayacak. Her ülkeye tavsiyeler var. Uygulamada ise tüm federasyonlar kendi ipini kendisi kesecek.

ZARAR MİLYAR EUROLARI BULDU

Futbol gelirleri ciddi oranda düştü. Kulüplerin yeniden toparlanması zaman alacak. Futbol ailesinin ortak çağrısı ise herkesin fedakarlık yapması yönünde. Çünkü ertelenen EURO 2020’nin zararı birkaç milyar euro olarak ön görülüyor. Avrupa’nın 4 büyük liginin zararı ise 4 milyar euro olarak tahmin ediliyor. Barcelona, Juventus gibi kulüpler futbolculardan indirim istiyor.

BELİRSİZLİK ÇOK FAZLA

Futbolun geleceği maçların oynanmaya başlamasıyla normale dönmeyecek. Oyuncuların maçlara hazır hale gelmesi ve kulüplerin mali olarak bu sürecin altından kalkabilmesi ciddi bir sorun olarak görülüyor. Ayrıca yayın ve reklam gelirlerin düşmesi dünya futbol sektörünün önünde bir duvar gibi duruyor. Dikkate alınması gereken bir diğer konusu ise salgın sonrası taraftarın yeniden statlara dönüşünün nasıl olacağı. Avrupa’da yaşanan ölümler ve salgının yeniden başlama ihtimali bile insanları tedirgin ediyor. Futbolun üst düzeyde oynandığı İtalya ve İspanya’da ölüm vakaları korkutucu. Eskisi gibi arz-talep dengesinin olup olmayacağı da tam bir belirsizlik içerisinde. Tribünlerin yeniden dolması için yapılacakları da şimdilik kimse planlamıyor.

FUTBOLCULAR FEDAKARLIK YAPMAYA HAZIR

Koranavirüs sonrası futbol gelirleri düştü. Bilet, reklam ve ürün satışından kaynak üreten kulüplerin hemen hemen hepsi zararda. İtalya’da Juventuslu oyuncular maaşlarında indirim yaparak kulüplerine destek verdi. Milyar dolarlık kulüpler önümüzdeki süreçte futbolculara büyük rakamlar ödeyemeyecek gibi görünüyor. UEFA hem kulüplerin hem de futbolcuların krizi en az zararla atlatması için çözüm arayışında. Finansal Fair Play’de (FFP) esneme sinyali bu yüzden. Futbola dönüş uzadıkça futbolcuların kazançları her geçen gün azalacak. Onlar da bunun bilincinde olarak kulüplere yardımcı olmaya çalışıyor. Yapılmış sözleşmeler var ve bu durumda zorlanan kulüpler olacak.

TÜRKİYE’DE FEDERASYON UEFA’YI TAKİP EDİYOR

Türk futbolunda ise henüz ileriye dönük ne yapılabilir noktasına geçemedik. Fatih Terim, Rüştü Reçber, Abdurrahim Albayrak gibi isimlerin koronavirüse yakalanması öncelikli olarak futbolun gündeminde. Bir de hala süreci Galatasaray – Beşiktaş maçının oynanması noktasında tutmak sorunları çözmüyor. Devlet ile irtibatlı olarak ligler ertelendi. Federasyon Haziran sonunda ligleri bitirmeyi planlıyor. UEFA ile entegre olarak Türkiye’de de ligler ya bitecek ya da hiç oynanmamış kabul edilecek. Liglerin başlaması TFF başkanı Nihat Özdemir’in dediği gibi nasıl belirsizliğini koruyorsa akıbetinin nasıl olacağı da belirsiz.

FUTBOLCU SAKATLIKLARI ÖNE ÇIKABİLİR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) süreci UEFA ile birlikte götürmeye çalışıyor. Liglere dönüş için çeşitli tarihler verilse de 1 Mayıs’tan önce futbol aktivitelerinin başlaması zor görünüyor. Mart ayının ortasından itibaren antrenman eksikliği dikkate aldığında oyuncuların 90 dakikalık bir mücadeleyi kaldırabilmesi şu an için zor. En az iki haftalık çalışma süreci gerekecek. Futbol sağlığı uzmanları bu konuda dikkat edilmezse ciddi sakatlıklar yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Ve Mayıs ortası itibariyle başlayacak yoğunlaşmış bir maç programında bu tür sakatlıklar kaçınılmaz olabilir ki futbolcuları bekleyen en büyük tehlikede bu.

KULÜPLER BORÇ YÜKÜNÜ ÇEVİREBİLECEK Mİ?

Süper Lig kulüplerini bekleyen sıkıntılardan birisi de mali yapıları. Türkiye’de 4 büyük kulübün borç yükü bir kaç milyar lirayı geçiyor. Futbol oynanmadığı sürece gelir de yok. En büyük para kalemi olan yayın gelirleri kriz sonrası aynı kalması mümkün görünmüyor. Fenerbahçe sezon başı başlattığı yardım kampanyası ile açığı kapatmaya çalıştı. Beşiktaş’ta benzer bir kampanya için hazırlık içerisindeydi. Virüs krizine yakalandı. Galatasaray Şampiyonlar Ligi girdisiyle ayakta kaldı. Trabzonspor iki sezondur uyguladığı sıkı tasarruf ile tutunuyor. Ancak borç yükünü çevirebilmeleri maçların bir şekilde oynanması bağlı. Futbolcu giderlerinin düşmesi de bir çözüm olarak masada. Anadolu kulüplerinin şu anki yayın geliri olmazsa ayakta durması imkansız. Önümüzdeki dönemde daha küçük bütçeli bir lige dönme ihtimalimiz çok büyük.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder