Koronavirüs tüm dünyada salgına dönüşürken, Türkiye’de cezaevlerinde alınan tedbirlerin yetersizliğine dikkat çekiliyor. Hukukçular ve gazeteciler, çocuklar ve düşünce suçluları başta olmak üzere tutukluların tahliyesinin sağlanması çağrısında bulundu.
BOLD – Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı artmaya başladı. Hukümet tedbir olarak milyonlarca öğrencinin bulunduğu üniversite ve okulları tatil etme kararı aldı. İçişleri Bakanlığı dün gece eğlence mekanlarının kapatılmasına karar verdi. Hakimler ve Savcılar Kurulu, tutuklu dosyalar dışında davaların ertelenmesi yönünde genelge yayınladı. İstanbul Adliyesinde tutuksuz davaların 14 Nisan’a kadar ertelendi. Ancak 300 binden fazla tutuklu ve hükümlünün kaldığı cezaevleriyle ilgili alınan tedbirler ateş ölçme ve açık görüşleri iptal etmekle sınırlı kaldı.
300 binden fazla tutuklu ve hükümlünün bulunduğu tıka basa dolu bulunan cezaevleriyle ilgili Adalet Bakanlığı, koronavirüse karşı tedbir olarak açık ve kapalı görüşlerin 2 haftalığına ertelenmesine, infaz koruma memurları ve ziyaretçilerin infaz kurumlarına girişte ateşlerinin ölçülmesi karar aldı. Bakanlığın koronavirüs için açıkladığı tedbirler, 30’ar kişilik kalabalık koğuşlar nedeniyle sürekli temas ve risk altında bulunan, yetersiz beslenen, sağlığa erişim hakkı kısıtlı tutuklu ve hükümlüler için yetersiz bulundu. Hukukçular, hukümetin af veya ceza indirimini hayata geçirmesini yada mahkemelerin adli kontrol kararıyla tahliye kararı vermesi çağrısında bulundu. Sosyal medyadan paylaşım yapan çok sayıda isim ise tüm tutukluların acilen tahliye edilmesini istedi.
İNSAN HAYATI ÇOK KIYMETLİ, ACİLEN TAHLİYE
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ceza ve tutukevleri aşırı dolu. Kasten öldürme ile kadın ve çocuklara karşı işlenen suçların sanıkları dışında tüm tutukluların acilen tahliyesi, Corona tehlikesine karşı alınması doğru bir önlemdir” dedi. Avukat Uğur Poyraz ise, “Cezaevleri ağzına kadar dolu. Tutuklu, hükümlü, cezaevi personeli büyük risk altında. Hükümet bir an önce af veya ceza indirimi yapmalı. Mahkemeler önüne geleni tutuklamamalı, adlî kontrol dahil tüm şartları dikkate alarak tahliye kararı vermeli. Çünkü, İNSAN HAYATI ÇOK KIYMETLİ” ifadelerini kullandı. Yazar ve akademisyen Prof. Dr Mehmet Altan, “Mahkemeler bile duruşmaları ertelemeye başlamışken; devletin kendi raporları hapishaneleri sağlıksız, aşırı kalabalık buluyorken; ülkede insanlar toplanmasın diye bar-pavyon kapatılıyorken; ağır koşullarda yaşamaya zorlanan tutuklular için bir önleminiz var mı?” dedi. Eski Milletvekili ve Yazar Nesrin Nas, “Cezaevleri çok riskli. Görüşleri sınırlamak bir önlem olmaz. Birçok cezaevinde su yok. Koğuşlar tıklım tıklım. Mahkumlar güneş görmüyor, iyi beslenmiyor. En azından siyasi mahkumlar, çocuklar cezaevi dışına çıkarılmalı. Eğer bir salgın başlarsa katliama dönüşür” paylaşımı yaptı.
Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar şöyle:
Cezaevleri çok riskli. Görüşleri sınırlamak bir önlem olmaz. Birçok cezaevinde su yok. Koğuşlar tıklım tıklım. Mahkumlar güneş görmüyor, iyi beslenmiyor. En azından siyasi mahkumlar, çocuklar cezaevi dışına çıkarılmalı. Eğer bir salgın başlarsa katliama dönüşür.
— nesrin nas (@Nesrinnas) March 14, 2020
Mahkemeler bile duruşmaları ertelemeye başlamışken;
Devletin kendi raporları hapishaneleri sağlıksız, aşırı kalabalık buluyorken;
Ülkede insanlar toplanmasın diye bar-pavyon kapatılıyorken;
Ağır koşullarda yaşamaya zorlanan tutuklular için bir önleminiz var mı?
— Mehmet Altan (@MehmetAltanFan) March 16, 2020
Cezaevleri ağzına kadar dolu.
Tutuklu, hükümlü, cezaevi personeli büyük risk altında.
Hükümet bir an önce af veya ceza indirimi yapmalı.
Mahkemeler önüne geleni tutuklamamalı, adlî kontrol dahil tüm şartları dikkate alarak tahliye kararı vermeli.
Çünkü, İNSAN HAYATI ÇOK KIYMETLİ.— Uğur Poyraz (@av_ugurpoyraz) March 14, 2020
Cezaevlerindeki düşünce suçlularını, gazetecileri, yazarları 752 bebek yaştaki çocuğu ve annelerini tahliye etmeyi düşünen yok.
— orhan aydın (@orhanaydin6) March 15, 2020
Şu anda mahpus yakınları çok zor durumdalar! Hepsi diken üstünde biliyorlar ki şartlar iyi değil.
Koğuşlar kalabalık, su kesintisi çok, hijyen yok, yemekler kalitesiz, mahpus immün sistemleri zayıflamış
Cezaevlerindeki ölümlerin hesabını kim verecek??https://t.co/M3C0PdQDU2
— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) March 15, 2020
Bir yargı paketi çıkacaktı, masum insanlara faydası olacaktı.
Halen neyi bekliyorsunuz arkadaş???İlla "Bir felaket yaşansın, kadere bağlansın… Sonra vur patlasın çal oynasın" filmini, tekrar mı izleteceksiniz millete…
— Akın İpek (@akinipek01) March 15, 2020
medyaboldGergerlioğlu: “Cezaevleri hastalıkların yayılması için uygun!”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder