8 Mart 2021 Pazartesi

ABD aşkına: Önce ‘damat’ ardından ‘eylem planı’ en sonunda da ‘Hakan Atilla’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşemediği ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’le ilişkileri Halbank davası öncesi geliştirmek istiyor. Bu kapsamda damat Albayrak’la başlayan istifa süreci Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla ile devam etti.

BOLD – Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla, görevinden istifa etti. Atilla’nın istifası damat Berat Albayrak’ın istifası ile başlayan ABD ile ilişkileri geliştirmek için atılan adımlardan biri olarak yorumlandı.

BİDEN’İN BAŞKAN SEÇİLMESİ PLANLARI ALT ÜST ETTİ

Geçen yıl Kasım ayında ABD başkanlığını Joe Biden’in kazanması AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın tüm planlarını alt üst etti. Daha önce eski başkan Donald Trump ile görüşüp Halkbank davası üzerinde baskı kurmaya çalıştığı gündem olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden’in başkan seçilmesi sonrası ilişkileri geliştirmek için birçok bir çaba içine girmesi dikkat çekti.

İLK KURBAN DAMAT OLDU

Joe Biden’in başkan seçildiğinin kesinleşmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti. New York Times gazetesi “Biden’ın kazanmasının ardından Erdoğan’ın ayarlama yaptığını” öne sürdü. Haberde, Albayrak’ın görevlerinden birinin 45. ABD Başkanı Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump ve damadı ve aynı zamanda danışmanı olan Jareed Kushner ile yakın temasta kalmak olduğunu belirtildi.

SARAY BEKLENMEYENİ YAPTI, İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI HAZIRLADI

ABD ile yakınlaşma kapsamında Kasım ayı ortasında Saray yönetimine batı ve ABD’den gelen insan hakları konusundaki eleştirileri azaltmak isteyen Erdoğan, “İnsan Hakları eylem Planı” hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. Erdoğan, “Yeni dönemin yol haritası olacak” dediği “İnsan Hakları Eylem Planı”nın ana başlıklarının Adalet Bakanlığınca oluşturulduğunu, söz konusu planın son halinin ekonomik hayatın tüm paydaşlarıyla da çalışılarak önümüzdeki günlerde verileceğini ifade etti. Hükumet ortağı MHP’nin engelleme çabalarına karşın eylem planı geçen hafta kamuoyu ile paylaşıldı.

ERDOĞAN’IN BEKLEDİĞİ TELEFON GELMEDİ

Kasım ayındaki seçimlerde Biden’in başkan seçilmesi sonrası ilişkileri geliştirmek için erken davranmak isteyen Erdoğan yönetimi, Aralık ayı içinde görüşme talebini Biden’ın ofisine ilettiler ancak aylar geçmesine rağmen görüşme talebine geri dönüş yapılmadı. 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturan Biden, ilk ayını dünya liderleriyle rutin telefon görüşmeleri yaparak geçirmesine karşın aradığı liderler arasında Erdoğan yer almadı.

AKP’Lİ BÜYÜKELÇİYE GECİKMELİ ONAY

Biden’in seçilmesinin ardından yeni ABD yönetimi ile köprü olması için Aralık ayı başında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne atama kararı alınan Tokyo Büyükelçisi AKP’li Hasan Murat Mercan’ın kararnamesi ABD’den gelen geç onay sonrası şubat ayı sonunda yayımlanabildi.

ATİLLA’NIN İSTİFASI İÇİN İZİN DÖNÜŞÜ BEKLENMEDİ

Biden’in Erdoğan’a yönelik tutumu, AKP yönetimini yeni adımlar atmaya itiyor. Bu kapsamda ABD’de görülen Halkbank davasında hapis yatan Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla kendi isteğiyle istifa etti. İzne ayrılan ve ay sonunda istifa edeceği öne sürülen Atilla’nın istifası için izin dönüşünün beklenmemesi dikkat çekti.  

Üç kız kardeşin 8 Mart’ı: İkisi sürgünde biri ise tutsak!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder