8 Mart 2021 Pazartesi

İbrahim Kalın Ankara’nın ABD ile Rusya arasında kaldığını itiraf etti

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri dolayısıyla Biden yönetimi ile ciddi kriz yaşayan AKP hükumeti, Türkiye’nin bu sistemi kullanmaması durumunda bunun ters teperek Ankara’ya zarar vereceğini söyledi.

BOLD –  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen ay Ankara tarafından dile getirilen teklifi bir kez daha tekrarladı ve ABD’nin Suriye’deki YPG’ye desteğini çekmesi durumunda Türkiye’nin de S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçebileceğini ifade etti. Bloomberg’e konuşan İbrahim Kalın, “ABD tarafı, Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarını anlamalı. Müttefiklerimin somut eylemlerini görmek istiyoruz” dedi. Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin kullanılmaması dolayısıyla Moskova ile sorun yaşanacağını ifade eden Kalın, Türkiye’nin bu sistemi kullanmaması durumunda bunun ters teperek Ankara’ya zarar vereceğini söyledi.

TÜRKİYE TAVİZE HAZIR OLDUĞUNU ABD’YE İLETTİ

ABD yönetiminin sert tutumu karşısında Şubat ayı başında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ilişkileri yumuşatmak için Washington’a bir öneri sundu. Akar, S-400 füze savunma sistemi için “Girit formülü uygulanabilir” görüşünü dile getirdi. Aynı gün Bloomberg’e konuşan Türk yetkililer, Ankara’nın S-400 konusunda tavize hazır olduğunun mesajını verdiler. Türk yetkililer, bunu ABD’nin Suriye’de işbirliği yaptığı PYD/YPG yapılanmasını Türkiye gibi “terörist örgüt” ilan etmesi ve bu örgütlere desteği çekmesi şartına bağladı. ABD yönetimi, Hulusi Akar’ın teklifine ret cevabı verdi.

“TÜRKİYE’NİN S-400 KARARI BİR GECEDE ALINMADI”

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması kararını değerlendiren İbrahim Kalın, “Bu sorunları yapıcı diyalog yoluyla, açık ve samimi olarak çözebiliriz, ancak ABD politika yapıcılarının bu sorunların bizim için ne kadar ciddi olduğunu anlamaları gerekiyor. Ulusal güvenlik endişelerimizin tam merkezine gidiyorlar. Türkiye’nin S-400 kararı bir gecede alınmadı” dedi. Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin kullanılmaması dolayısıyla Moskova ile sorun yaşanacağını ifade eden Kalın, Türkiye’nin bu sistemi kullanmaması durumunda bunun ters teperek bumerang gibi Ankara’ya zarar vereceğini söyledi.

Türkiye’nin Rusya ve ABD ile ilişkilerini karşılaştıran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Rusya ile bazı anlaşmazlıklar vardı ama tüm bu sorunları yapıcı diyalog yoluyla konuşarak yönetebildik, neden aynı şeyi ABD ile yapamıyoruz? Başka bir ülke bize maksimalist bir konumla gelir ve bilmenizi isterse, bu tür bir tutum sizi başka yönlere iter ifadelerini kullandı.

Türkiye S-400’leri depoya kaldırınca Rusya ne yapacak?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder