21 Mart 2019 Perşembe

Ayşe teyzenin döviz birikimi rekora çok yaklaştı, hükümet döviz hesaplarında stopajı yükseltti

Bir yıla kadar vadeli döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı yüzde 20’ye yükseltildi.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 yıla kadar vadeli döviz tevdiat hesaplarına uygulanan stopaj oranları yüzde 20’ye yükseltildi. Bu oran katılım bankalarındaki döviz katılma hesaplarına ödenen kâr payları için de geçerli olacak. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj oranı yüzde 18 olarak belirlendi.

TCMB verilerine göre 8 Mart ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 533.8 milyon dolar artışla 104.1 milyar dolar olurken, kurumların ise 300 milyon dolar artışla 67.71 milyar dolara yükselmişti.

TL’ye güvenemeyen Ayşe teyze 5 aydır aralıksız dolar alıyor

En son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyler, takip eden 22 haftada döviz birikimlerini kesintisiz artırdı. Böylece bireylerin yabancı para birikimi 29 Nisan 2016’da görülen 104.11 milyar dolarlık zirveye de oldukça yaklaşmış oldu.

Artışın ana nedenleri olarak geçen yılın Ağustos ayında yaşanan kur şokunda bireysel yatırımcıların kar amaçlı bozdurduğu 8 milyar doları yerine koyma eğilimi ile beklentiler nedeniyle birikimleri döviz cinsinden tutma alışkanlığının etkili olduğu belirtiliyor.

Öte yandan aynı kararname ile tüm mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillerin stopaj oranları da yeniden belirlendi.

Buna göre vadesi 1 yıla kadar olanlardan elde edilen faizlerden yüzde 7, 1 ile 3 yıl arasında olanlardan elde edilen faizden yüzde 3, vadesi 3 yıl ve daha uzun olanlardan elde edilen faizden ise yüzde 0 stopaj alınacak.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder