21 Mart 2019 Perşembe

Basın özgürlüğü savaşından notlar

Son dönemde Amerikan yayın dünyasında en popüler konulardan biri gerçek-sonrası (post-truth) çağında basın. ABD başkanı Donald Trump’ın basın özgürlüğü karşıtı açıklamaları ve yönetimin basına karşı zaman zaman agresif bir tutum izlemesi bunda en büyük etkenlerden biri. Son iki yılda bu konuya değinen pek çok kurmaca dışı kitap yayımlandı. Bunlardan sonuncusu, basın özgürlüğü için verilen mücadeleye içeriden bir bakış.

Truth in Our Times, Inside the Fight for Press Freedom in the Age of Alternative Facts (Bizim Zamanımızda/Times’ta Gerçek: Alternatif Gerçekler Çağında Basın Özgürlüğü Savaşı’nın İçinden) New York Times’ın avukatlarından David E. McCraw tarafından kaleme alınmış. 2016 yılında ABD başkanı Donald Trump’ın avukatları New York Times’a dava açarak, o dönem başkan adayı olan Trump hakkında iki kadının kendilerini taciz ettiğini iddia ettiği haberi geri çekmesini istemişti. McCraw bu dönemde çok ses getiren bir mektup kaleme alarak basın özgürlüğünü ve kadınların haklarını savunmuştu. Bu mektup seçim öncesi Trump karşıtı kampanyalarda kullanıldı ve McCraw kendini basın özgürlüğü kahramanına dönüşmüş buldu.

2002 yılından bu yana gazetenin avukatlığını yapan McCraw, Hillary Clinton’ın elektronik postalarından başkan Trump’a ilişkin gazetenin atlatma haberlerine kadar pek çok konuda basın özgürlüğünü nasıl savunduğunu anlatıyor kitapta. McCraw ayrıca editoryal kararların hukukçulara danışılarak nasıl verildiğini de konu ediyor. McCraw’ın kitabı bir anlamda “basın özgürlüğü nasıl savunulur” kılavuzu.

Kitap St. Martin Press tarafından yayımlandı.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder