21 Mart 2019 Perşembe

Buldan: Amed meydanı birgün mutlaka çözüme tanıklık edecek

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’ın mektubunu 6 yıl önce bu meydanda okuduğunu hatırlatarak, “Amed meydanı milyonların şahitliğinde bir gün mutlaka çözüme tekrar tanıklık edecektir. Barışı mutlaka gerçekleştirecektir” dedi.

BOLD- Diyarbakır Nevruz’u yüzbinlerin katılımı ile “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganı ile coşkuyla kutlandı. Sanatçıların sahne aldığı etkinliklerde nevruz ateşleri yakıldı, halaylar çekildi. Polisin yoğun üvenlik önlemleri altığı kutlamalarda yapılan konuşmalarda, çözüm sürecine duyulan özlemi içeren mesajlar verildi.

ÇÖZÜMÜ YOK SAYIP TECRİDİ BAŞLATTILAR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Amed bir kez daha tarihe tanıklık yapıyor. 6 yıl önce Sayın Öcalan’ın mektubunu bu meydana ben okumuştum. 6 yıl önce hepimizin geleceğe dair barış umutları yeşermişti. Sırrı Süreyya Önder ile birlikte milyonların şahitliğinde Sayın Öcalan’ın mektubunu okurken, barışa, özgürlüğe, adalete ve demokrasiye olan duygularımız kabarmıştı. O mektubu yok sayanlar, Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok sayanlar, 5 Nisan 2015 tarihinde tecridi başlattılar” dedi.

BARIŞI KENDİ KOLTUKLARINA FEDA ETTİLER

Buldan şunları söyledi: “Çözümü bitiren, çözüm sürecini yargılayan zihniyet bu meydana iyi baksın. 5 yıldır tecrit uygulayanlar bu meydana iyi baksın. O gün mektubu yok saymasalardı, tecridi başlatmasalardı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı görmezden gelmeselerdi, barışın, demokrasinin, özgürlüklerinin kapısı açılmış olacaktı. Bu süreci bitirmeselerdi, bu meydanda Selahattin Demirtaş, Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak olacaktı. Ancak 80 milyonun hayali olan barışı kendi koltuklarına feda ettiler. Bu irade diz çökmez, boyun eğmez, barıştan asla taviz vermez.”

BARIŞ ÇIĞLIKLARINI, TECRİDE ÖFKEYİ GÖR ARTIK

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’a seslenen Buldan, “Bu meydanı gör artık. Bu meydandan yükselen barış, özgürlük çığlıklarını, tecride öfkeyi artık görün. Üç maymunu oynamaktan vazgeçin. Bir halk direne direne özgürlük ve barış için bu meydanda bir kez daha haykırıyor. Sesimiz Ankara’ya, Saray’a gidiyor. Bu sesi duymazsanız, işte o zaman bizde size bir kez daha bu halkın barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden vazgeçmeyeceğini söylüyoruz” dedi.

BARIŞ, DEMOKRASİ KAZANSIN DİYE BURADAYIZ

Yüzbinlerin bir araya geldiği Van Nevruz’unda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, “Tecrit Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Sayın Öcalan üzerindeki tecride son verin. Nevruz alanlarında tecride karşı isyan ediyoruz, kabul etmiyoruz. Nevruz zulme karşı halkın isyanıdır. Yoksulların, emekçilerin direnişidir. Nevruz kötüye karşı iyinin direnişidir. İşte onun için Newroz alanlarındayız. Barış, demokrasi kazansın buradayız” dedi.

HALKLAR ŞİDDETE VE ZULME UĞRUYOR

Temelli, ülke halklarının her gün zulme, şiddete ve zalimliğe uyandığını dile getirerek, “Ama bu ülkenin insanlarının aklında başka bir fotoğraf var, tazeliğini koruyor. Tam 6 yıl önce bu ülke barışa, umuda uyanıyordu. Ne yaparsanız yapın asla o fotoğrafı hafızamızdan silemezsiniz. 2013 Newroz’unda tüm Türkiye halkları, Ortadoğu halkları barışa, umuda uyandı. İmralı’dan gelen mesaj Newroz meydanlarında okunduğunda tüm halklar, 72 millet bir araya gelip güneşe yüzünü döndü. Selam olsun güneşin yoldaşlarına.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ MESAJ GÖNDERDİ

HDP tutuklu Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, cezaevinden gönderdikleri Nevruz mesajında demokratik siyasetle barış mücadelesinden vazgeçmediklerini belirttiler. 4 Kasım’dan bu yana tutuklu HDP’li başkanlar, ‘Zindanlardaki bütün HDP’li siyasetçiler adına’notuyla gönderdikleri mesajda barışın sağlanamaması nedeniyle mahcup hissettiklerini ancak ‘diz çökmeyeceklerini’ söylediler.

ZALİMİN KARŞISINDA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

Mesajda, “Öcalan’ın tarihi barış çağrısıyla görkemli bir şölene dönen 2013 Newrozu’ndan bugüne, maalesef ki siyaset kurumu halklarımıza barışı armağan edemedi. Egemen siyasi kimliğin savaş ısrarı bunun temel nedeni olsa da, bizler kendimizi halkımıza karşı borçlu ve mahcup hissediyoruz. Zulmün ve zalimin karşısında da boyun eğmeyecek, diz çökmeyeceğiz. Halkımızın onurunu her yerde koruyacak ve mutlaka kazanacağız.

BURADA BEN DEĞİL ANNEM OTURMALIYDI

134 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan şunları söyledi: “Bugün burada ben değil annem oturuyor olmalıydı. Ama onu temsil etmekten onur duyuyorum. Bir anlamda da çok buruk bir Nevruz geçiriyoruz. Çünkü annem ve yüzlerce arkadaşı bedenini açlığa yatırdı. Ve sadece Türkiye’nin kendi yasalarını uygulamalarını istiyorlar. Kemal Kurkut’ların ölmediği ve katillerin cezasız bırakılmadığı, insan haklarının herkese eşit uygulandığı bir Nevruz diliyorum.”

BU ALAN UMUDUN YANSIMASIDIR

İHD Onursal Başkanı Akın Birdal da söz alarak “Umut çok yüksek. Barış, hak ve özgürlük mücadelesinin kazanacağına olan umudun yansımasını bu alanda görüyoruz” diyerek alanı selamladı.

NEVRUZ’A SEMBOL İSİMLERİN AİLELERİ DE DAVET EDİLDİ

268 yerli ve yabancı gazetecinin akreditasyon başvurusu yaptığı, sembol ailelerin katıldığı Newroz kutlamaları için Diyarbakır’da yüz binlerce yurttaş alanı doldurdu. Nevruz programına Leyla Güven’in, Zülküf Gezen’in, Taybet İnan’ın, Kemal Kurkut’un, Medeni Yıldırım’ın, Mehmet Tunç’un, Mehmet Yavuzel’in aileleri onur konuğu olarak katıldı.

21 Mart Nevruz Bayramı’nın tatil ilan edilmesi için kanun teklifi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder