6 Mart 2019 Çarşamba

Otonom araçlar koyu tenli insanları daha zor algılıyor: Yapay zeka ırkçı olabilir mi?

Görsel işlemeye dayalı yapay zekalar akıllı telefonlarda ve otonom araçlarda kullanılıyor. Bu yazılımlar telefonlarda yüzleri tanıyor, araçlarda ise yayaları ayırt edip önlem almak için çalışıyor. Yapılan bir araştırmaya göre koyu tenli insanların bu tanıma işlemlerinde dezavantajlı olduğu ortaya çıktı.

Belki Türkiye’de çok konuşulmadı ancak günümüzün en gelişmiş telefonlarında bulunan 3 boyutlu yüz tanıma sistemlerinin koyu ten rengine sahip olanları daha zor tanımladığı biliniyor.

Şimdi aynı sorun, benzer bir şekilde çalışan otonom araçların sensörleri için de geçerli oldu. Otonom araçların yayaları ayırt eden görsel işleme sistemlerinin, koyu ten rengine sahip insanları görünce net bir tanımlama yapamadığı ortaya çıktı.

Futurizm’in haberine göre, ABD’deki Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, seçtikleri 8 farklı modeli en yeni görsel işleme yapay zekasıyla test ettiler. Bu sistemlerin benzerleri otonom araçların trafik içerisinde ani kararlar almasını sağlayan tanımlama sistemleri olarak biliniyordu.

Araştırmacılar deneyde kullandıkları objelerin renklerini Fitzpatrick cetvelinden faydalanarak belirledi. Bu renk cetveli, insanların ten renklerini açıktan koyuya doğru sıralamaya yarıyordu. Yani objeler, insanları temsil ediyordu.

Sonuçlara göre söz konusu yapay zeka sistemleri, koyu renkli insanları temsil eden koyu tonlu objeleri daha zor tanımladı. Hem gündüz, hem de gece koşullarında yapılan araştırmalara göre yapay zeka yazılımlarının, koyu tenli insanları açık tenli insanlara göre yüzde 5 daha zor tanıyabildiği ortaya çıkmış oldu.

Peki yapay zeka gerçekten ırkçı olabilir mi?

Bu verilere dayanarak yapay zekaların ırkçı eylemlerde bulunacağını söylemek imkansız. Günümüzde kullanılan yapay zekalar, tek bir iş üzerine uzmanlaşabilen yazılımlardan ibaret. Bir yazılımın veri girdilerine göre kendi iradesiyle karar alması için öz-farkındalık denilen aşamanın geçilmesi şart.

İnsanların öz-farkındalık aşamasını geçmesi, çocukluk yaşlarında gerçekleşiyor. Öğrenilen bilgilerden hareketle kararlar alma yetisine sahip olunuyor. Bunun arkasında ise son derece karmaşık beyin ve kompleks sinir ağları var. Yani yapay zekaların gerçek anlamda ırkçı davranmaları için önce bu kompleks sinir ağlarına sahip olması ve öz-farkındalığa ulaşması gerekiyor.

Görsel işleme dayalı yapay zeka yazılımlarının koyu ve açık tenli insanları farklı başarı oranıyla tespit etmesi ise tamamen sensörlerin çalışma sisteminden, renkleri ayırt etme ve sayısal verilere dönüştürme becerisinin eksikliğinden kaynaklanıyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder