20 Mart 2019 Çarşamba

Saray’dan Yeni Zelanda açıklaması sonrası geri adım: Erdoğan’ın sözleri bağlamından koparıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarında Yeni Zelanda’da yaşanan katliama ilişkin görüntüleri yayımlaması ve Erdoğan’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi Anma etikliğindeki konuşması, Yeni Zelanda hükümeti tarafından tepki ile karşılanmıştı.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI: ERDOĞAN SÖZLERİNİ GERİ ALSIN

Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant’ın katliam öncesi yazdığı manifesto ile ilgili eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dedeleriniz geldi, kimi ayaklarının üzerinde kimi tabutla geri döndü. Aynı niyetle gelecekseniz bekleriz. Sizi de dedeleriniz gibi uğurlayacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız” şeklinde konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nda Avustralya ve Yeni Zelanda askerleriyle ilgili sarfettiği sözler nedeniyle Avustralya’nın Türkiye Büyükelçisi’ni ofisine çağıran Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada” ifadesini kullandı. Yeni Zelanda da Dışişleri Bakanı’nı Türkiye’ye göndereceğini açıkladı.

SARAY’DAN GERİ ADIM

Her iki ülkeden art arda gelen açıklamaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yeni Zelanda’daki katliam nedeniyle seçim meydanlarından yaptığı açıklamalara yanlış anmalar yüklendiğini ifade eden Altun, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri ne yazık ki bağlamından koparıldı. Cumhurbaşkanımız, 50 masum Müslümanı öldüren teröristin sözde manifestosuna cevap verdi. Türkler her zaman Anzaklı misafirlerine çok misafirperver olmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar’ın Gelibolu’ya askerlerini İslam karşıtlığıyla gönderdiklerini ima eden sözlerine tepki gösterdi. Morrison, Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi’ni konutuna çağırdı ve Erdoğan’ın sözlerini geri almasını istedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazartesi günü Çanakkale Savaşı’nın 104. Yıldönümü Anma törenlerinde yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarını “Türkiye’ye yönelik daha büyük bir saldırının parçası” olarak nitelemişti.

“Ülkemizden 16 bin kilometre uzakta Yeni Zelanda’da verdikleri mesajlarla sınıyorlar.” diyen Erdoğan, “Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; mesajınızı aldık. Kininizin ve nefretinizin canlı olduğunu anladık.” şeklinde konuştu.

“Bir teröristin ortaya çıkmak suretiyle 50 Müslüman’ı öldürmesinin de ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü de anladık. Bu bireysel bir olay değil, örgütlüdür” diyen Erdoğan, “Bin yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinopol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.” ifadeleri tepki topladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o görüntüleri yayımlamasına, Yeni Zelanda’dan tepki geldi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder