ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, sınavlardan kâr etmediklerini belirterek, “Maliyetine yapıyoruz” dedi. Ancak ÖSYM’nin 2018 yılı faaliyet raporuna göre kurum 113 milyon 788 bin lira kâr etti.
BOLD – Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Aygün, başkanlıkça her yıl yaklaşık 50 sınav yapıldığını ve bu sınavlarda 200 ayrı test uygulandığını kaydetti. Aygün, “Gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kar amacı güdülmemektedir. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kar etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor.” dedi. Ancak ÖSYM’nin 2018 yılı faaliyet raporu bu bilgiyi yalanlıyor: 113 milyon 788 bin TL kâr.
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kuruma yapılan çok sayıda başvuru sonrası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’ndan sınav başvuru ücretlerinin makul düzeye çekilmesi için düzenleme yapılması yönünde tavsiye kararı vermişti. KDK, yaptığı araştırma ve inceleme sonucunda ÖSYM’ye tavsiye kararına bulundu. Kararda, sınavların eğitim hakkının bir uzantısı olduğu, sınav ücretlerinin yüksek oranda belirlenmesinin ekonomik olarak dezavantajlı olan kesimlerin bu hizmetten faydalanmasını güçleştireceği kaydedildi. KDK, eğitim-öğretim hizmetlerine ulaşmada öğrenciler arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasının bir anayasal hak olduğunun altını çizdi.
Birgün’ün haberine göre ÖSYM Başkanı Aygün, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların nasıl hazırlandığı ve maliyetlerine yönelik detayları paylaştı. ÖSYM’nin hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme, değerlendirme çalışmalarını yürüten ve şeffaflığı her zaman merkeze alan bir anlayışla hareket ettiğini ileri süren Aygün, bu amaçla adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için çalışmaları büyük titizlikle yürüttüklerini söyledi.
ÖDENEK ALMIYORUZ
Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başkanlığımızca düzenlenen her sınav için soruların hazırlanması, sınav evrakının basımı, paketlenmesi, sınav merkezlerine ulaştırılması, sınav güvenliği organizasyonu için yapılan harcamalar ile sınavda görev alan öğretmenler, üniversitelerdeki öğretim elemanları, nüfus memurları, güvenlik görevlileri ve diğer destek personeli dahil yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin görevliye yapılan ödemeler, bilişim ve yatırım harcamaları, hizmet ve mal alımları dahil ÖSYM’nin her türlü kurumsal giderleri, adaylardan tahsil edilen sınav ücretlerinden karşılanmakta, kurumumuza merkezi bütçeden herhangi bir ödenek ayrılmamaktadır.”
ÖSYM: MALİYETİNE YAPIYORUZ, KÂR ETMİYORUZ
Sınav ücreti ve hizmet bedellerinin bir önceki yılın gider kalemleri dikkate alınarak ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından belirlendiğini aktaran Aygün, “Başkanlığımızca her yıl yaklaşık 50 sınav yapılmakta ve bu sınavlarda yaklaşık 200 ayrı test uygulanmaktadır. Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kar amacı güdülmemektedir. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kâr etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor” ifadelerini kullandı.
UZMANLIK SINAV ÜCRETLERİNDE ARTIŞ
Özellikle Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS), Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (YDUS) soru hazırlama maliyetlerinin diğer sınavlara kıyasla önemli oranda artış gösterdiğini dile getiren Aygün, aynı zamanda sınavlar için soru hazırlama çalıştaylarının da yapıldığını söyledi.
ÜÇ YILDIR ZAM YAPMADIK
YDUS, Sayıştay Denetçi Yardımcılığı 2’nci aşama sınavı gibi yazılı usulle yapılan sınavlarda, soru hazırlamaya ilave olarak yazılı cevapların, görevlendirilen akademisyenlerce okunarak değerlendirilmesinin de mali bir yükümlülüğü getirdiğine işaret eden Aygün, şunları kaydetti: “Başkanlığımızca yapılan tüm sınavların toplam aday kitlesinin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine üç yıldır artış yapılmamıştır. ÖSYM’nin 2018 yılı bütçe rakamlarında KDV dahil geliri 737 milyon 367 bin 448 lira iken, KDV dahil gideri 739 milyon 32 bin 142 liradır. Yani kurumun kar etmediği ortadadır.”
SINAV ÜCRETLERİ
YKS(Her oturum): 50 TL
Kaymakamlık: 324 TL
KPSS Lisans: 112,5 TL
KPSS (GK GY) : 75 TL
YÖKDİL: 180 TL
e-YDS: 240 TL
ÖABT: 225 TL
ALES: 120 TL
YDS: 180 TL
TUS: 216 TL
TOEFL: Bin TL ile bin 200 TL arasında
IELTS: Bin 200 TL ile bin 600 TL arasında
100 MİLYONDAN FAZLA KÂR
ÖSYM’nin 2018 yılı faaliyet raporu, kurumun yıl içinde yapılan altı sınavdan toplam 113 milyon 788 bin TL kâr elde ettiğini ortaya koymuştu. Yıl içinde yapılan tüm sınavlarda kullanılan testlerin hazırlanması, soru kitapçıklarının basılması, paketlenmesi, nakliyesi gibi kalemler için toplam 623 milyon 578 bin 517 TL harcandı. ÖSYM’nin sınavlardan elde ettiği gelir ve maliyet gideri arasındaki fark 113 milyon 788 bin TL olmuştu. ÖSYM’nin faaliyet raporunda, adaylardan alınan sınav ücretlerinin kurumun parasal kaynağını oluşturduğu da vurgulanmıştı.
medyaboldYurt dışı yasağı konulan işkence mağduru kazandığı Tıp Fakültesine gidemiyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder