16 Aralık 2019 Pazartesi

Üretimin durduğu ve hacizlerin geldiği TEMSA’nın işçileri konuştu

Türkiye’nin yerli otobüs devi TEMSA’da bankalar haciz işlemine başladı ve üretim durdu. Yıllarını bu fabrikaya veren işçiler yaşananları anlattı.

BOLD – Sabancı Holdingin True Value Capital Partners’a sattığı TEMSA Ulaşım Araçları AŞ’de bankaların haciz işlemine başlamasının ardından üretimin 2 hafta durdurulması işçileri kaygılandırıyor.

Sabancı Holdingin 7 ay önce True Value Capital Partners’a sattığı TEMSA Ulaşım Araçları AŞ, bankaların haciz işlemlerine başlamalarının ardından üretimi 2 hafta durdurması ile ilgili yaptığı açıklamada, gerekçenin “bankaların kredilerini vadesinden önce, erken çağırması” olarak duyurmuş, bankalardan anlayış istemişti. Belirsizlik devam ederken yüksek kredi ödemelerinin olduğunu ifade eden işçiler ise bu süreçten zarar görmeden çıkmak istediklerini söylüyorlar.

İşçilerin örgütü olduğu Özçelik-İş Sendikası Şube Sekreteri Ahmet Gürses de Adana’da temaslarda bulunduklarını belirterek sorunun çözülmesi için Hak-İş ve bağlı sendikaların Adana Şubeleri ile temas içerisinde olduklarını, işbaşı olmazsa harekete geçeceklerini söyledi.

YAN SANAYİLERLE BİNLERCE KİŞİYİ ETKİLİYOR

Üretimin durdurulması konusu sadece 1300 TEMSA işçisini ilgilendiren bir konu değil. Sadece Adana’da TEMSA’ya üretim yapan OSB ve Metal Sanayi Sitesi’nde bulunan yan sanayi firmalarında çalışan 8 bin kadar işçi bulunuyor. Ülke içerisindeki bayiler de eklenince aileleri ile birlikte 10 binlerce kişinin bu süreçten olumsuz etkilenmesi söz konusu.

“HENÜZ MAAŞLARDA SIKINTI YAŞAMADIK”

Evrensel’e konuşan şşçiler ve sendika yöneticileri bir an önce üretime başlamak istediklerini belirterek kendilerine işbaşı için belirtilen 23 Aralık tarihine ya da sürenin uzayacağı anlaşılıncaya kadar şimdilik beklediklerini söylüyorlar.

Ahmet Özkan da ücretli izinde olmasına rağmen iznin tadını çıkaramıyor. Maaşlarda sıkıntı yaşamadıklarını ancak yine de düşünceli olduğunu ifade eden Özkan, “Üretime başlamak istiyoruz. Evde bir umutla haber bekliyoruz. 3 çocuk var. Ev kredisi borcu var. Maaşlarda sıkıntı yok. Ama kredilerimiz yüksek. Tek ben değil arkadaşlarımızın hepsi aynı durumda. Borcu olmayan yok. Bir ay bile aksarsa çok zor duruma düşeriz. Ya kredi kartını takla attıracağız ya da biz takla atacağız” dedi.

“İŞBAŞI OLMAZSA HAREKETE GEÇECEĞİZ”

‘Özçelik-İş Adana Şube Sekreteri Ahmet Gürses de sorunun çözülüp üretimin başlamasını istediklerini belirterek, “23’üne kadar bekleyeceğiz. İşbaşı olmazsa harekete geçeceğiz. İşçiler iş için üretim durduruyor, biz işe başlamak için eylem yapacağız” dedi. Yan sanayilerle birlikte yaklaşık 8 bin işçinin bundan etkileneceğini ifade eden Gürses, “Yan sanayideki işçilerden ücretsiz izne gönderilenler oldu, çıkış verilenler oldu. Adana’da elyaf, plastik işletmelerinin neredeyse tamamı TEMSA’ya çalışıyor. Metal sanayinin içinde TEMSA ile işi olmayan yok” dedi.

SATIŞI VE BORÇLANDIRILMASINDA ŞAİBE İDDİASI

Otobüs üretimi yapan Temsa yedi ay önce yabancı bir şirkete satılmıştı. Bu şirketin Temsa’yı almadan iki ay gibi kısa süre önce kurulduğu ortaya çıktı. Sadece 100 bin İsviçre frangı sermaye ile (575 bin TL) kurulan finans-yatırım şirketi bankalardan aldığı kredi ile Temsa’nın 450 milyon borcunu da devralarak Sabancı holdinge satış için 375 milyon ödeme yaptı. Ancak bankalardan aldığı krediyi ve Temsa’dan devraldığı borcu ödeyemeyince fabrikaya bankalar tarafından haciz işlemi başlatıldı. Fabrikaya haciz gelmesi işçilerde işten çıkarılma kaygısı yaratırken, kamuoyunda ise “hileli ve planlı satış mı” sorusunu akla getirdi. Ayrıca şirketin satılmadan önce bankalara yüklü miktarda borçlandırıldığı da iddia ediliyor.

Üretimi durduran Temsa’ya bankalardan haciz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder