8 Mart 2021 Pazartesi

Papa Francesco, IŞİD, korona ve Aylan Bebek

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Irak ziyaretinin üçüncü gününde Musul’daydı. Papa IŞİD işgalinde yıkılan kiliselerin arasında yaptığı konuşmada, dinler arası kardeşlik çağrısı yaptı. 2015’te Bodrum sahiline cansız bedeni vuran Suriyeli bebek Aylan Kurdi’nin babası ile görüştü.

BOLD – Irak’ı ziyaret eden tarihteki ilk Papa olan Francesco, Musul’da IŞİD işgalinde yıkılan kiliselerin enkazı arasında savaş ve çatışma kurbanları için dua etti.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, Irak’ta Hristiyanların en yoğun olduğu Karakuş kentini ziyaret etti. Papa ayin yönettiği Erbil’deki stadyumda, 2015’te Bodrum sahiline cansız bedeni vuran Suriyeli bebek Alan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi ile de görüştü.

“BİZLER TANRI’NIN ADINA KARDEŞLERİMİZİ ÖLDÜREMEYİZ”

Papa, Irak ziyaretinin 3. gününde dün Erbil’de Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’ne geçerek bölge yönetimiyle görüştü.

Ardından, 2014-2017 yılları arası IŞİD’in ele geçirdiği Musul kentine geçen Papa, saldırılarda yıkılan kiliselerin yer aldığı 4 Kilise Meydanı’nda tüm savaş ve silahlı çatışmaların mağdurları için dua etti.

Yıkılan kiliselerin önünde Hristiyan cemaati ile bir araya gelen Papa, burada yaptığı konuşmada, “Şayet tanrı, yaşamın tanrısı ise, ki öyle; o halde bizler onun adına kardeşlerimizi öldüremeyiz” dedi.

Papa burada yaptığı konuşmada hayatları, kardeşlerinin eliyle kısa kesilenler için dua ederken, “Her şeye rağmen kardeşlik kardeş katlinden, umut ölümden, barış savaştan daha güçlü “dedi.

Papa, Musul’daki şiddet kurbanlarını anarken ilk sırada Müslümanları saydı ve şunları söyledi:

“Burada Musul’da, savaşın ve düşmanlığın trajik sonuçları çok net görülüyor. Müslümanlar, Hristiyanlar, Yezidiler ve diğerleri, binlerce kişinin öldürülmesi ya da zorla yerlerinden edilmesi, antik ibadet mekanlarının yıkılması, medeniyet beşiği olan bu ülkenin böylesi insanlık dışı bir fırtına tarafından vurulması ne kadar acımasızca.”

IŞİD, 2014 yılında Musul’u ele geçirmiş ve aynı yılın haziran ayında Halifelik ilanını burada yapmıştı. Irak ordusu, uzun süreli çatışmalar ve uluslararası koalisyonun askeri ve lojistik desteği ile 2017’de kenti yeniden kontrolü altına almayı başarmıştı.

HRİSTİYAN NÜFUSUN EN YOĞUN OLDUĞU KARAKUŞ’U ZİYARET ETTİ

Papa Musul’un ardından, Irak’ta Hristiyan nüfusun en yüksek olduğu ülkenin kuzeyindeki Karakuş kentine gitti ve IŞİD tarafından tahrip edildikten sonra onarılan katedrali ziyaret etti.

Karakuş’ta, Irak’ın en büyük kilisesi olan El Tahire El Kübra katedralinde Hristiyan cemaatiyle buluşan Papa, IŞİD saldırılarında yakınlarını kaybedenlerin tanıklıklarını da dinledi. Papa, burada yaptığı konuşmada Hristiyanlardan kendilerine yapılanları bağışlamalarını istedi.

2000’li yılların başında yaklaşık bir buçuk milyon Hıristiyanın yaşadığı Irak’ta bugün bu sayı 400 binlere gerilemiş durumda. Son 20 yılda yüzbinlerce Hristiyan, büyük oranda dini saldırılar ve özellikle de radikal grupların uyguladığı şiddetten kaçarak ülkeyi terk etti.

ERBİL’DE STADYUMDA AYİN

Papa daha sonra Erbil’deki Franso Hariri Stadyumu’nda yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla bir ayin yönetti.

Ayin, IŞİD tarafından elleri ve kafası kesilen bir Meryem Ana heykelinin kutsanmasıyla başladı.

Ayin için, Kovid-19 kısıtlamaları kapsamında stadyuma kapasitesinin altında katılımcı kabul edilse de sosyal mesafe ve maske gibi tedbirlere büyük oranda uyulmadığı da görüldü.

Papa’nın Irak gezisindeki bu stadyum ayini ve Papa’yı görmek için kalabalık grupların yollarda toplanması gibi durumların, ülkede salgınla mücadele çabalarına olumsuz etki etmesinden korkuluyor.

84 yaşındaki Papa Francesco ve beraberinde Irak’a giden heyettekiler ise Vatikan tarafından aşılanmıştı.

AYLAN KURDİ’NİN BABASIYLA GÖRÜŞTÜ

Papa Erbil’deki stadyumda, 2015’te Bodrum sahiline cansız bedeni vuran 3 yaşındaki Suriyeli bebek Aylan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi ile de görüştü.

Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni’nin verdiği bilgilere göre, Papa uzun süren görüşmede ailenin acılı hikayesini ve oğullarını kaybetmelerine dair hislerini dinledi ve başsağlığı mesajlarını iletti.

Suriyeli Abdullah Kurdi ve ailesini Bodrum’dan Yunanistan’a ait İstanköy adasına taşıyan şişme bot Eylül 2015’te alabora olmuştu. Olayda Abdullah Kurdi’nin eşi ve iki çocuğu boğularak hayatını kaybetmişti. Aylan Kurdi’nin Bodrum’da kıyıya vuran cansız bedeninin fotoğrafı ise tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve uluslararası kamuoyunun dikkatinin bölgedeki sığınmacı sorununa çekilmesini sağlamıştı.

PAPA BAĞDAT’TAN İTALYA’YA DÖNDÜ

Erbil ve Musul’daki temaslarını tamamlayan Papa Francesco, Bağdat’a geçti ve buradan İtalya’ya döndü.

Uluslararası Bağdat Havalimanı’nda düzenlenen resmi veda töreninde Papa’ya uçağa kadar Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih eşlik etti.

Papa’dan Irak ziyaretinde ‘ortak ata İbrahim’ vurgusu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder